Suora

  • Kalevan kisat

Nähdäänkö Lahden yleisurheiluillassa suomalaismiesten kaikkien aikojen satasen kisa? Asiantuntija hehkuttaa: "Todennäköisesti kovin satanen sitten Markus Pöyhösen ja Tommi Hartosen otatusten"

Samuli Samuelsson ja Samuel Purola kilpailevat Lahdessa 100 metrillä keskiviikkona. Asiantuntija Jarkko Finnin mukaan miesten pikajuoksussa eletään Suomessa nyt kiinnostavaa aikaa.

yleisurheilu
Ville Myllymäki, Samuli Samuelsson ja Eetu Rantala.
Ville Myllymäki (vas.), Samuli Samuelsson ja Eetu Rantala osallistuvat Lahden GP-kisaan.Marko Tuominiemi / AOP

Lahden yleisurheiluillassa saatetaan nähdä kaikkien aikojen suomalaismiesten 100 metrin kilpailu Suomessa. Tähän uskoo ainakin Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

– Meillä on nyt miesten satasella poikkeuksellinen tilanne: meillä on useita potentiaalisia kavereita samaan aikaan hyvässä kunnossa. Tämä on todennäköisesti kovin satanen sitten Markus Pöyhösen ja Tommi Hartosen otatusten vuosilta 2002–2003. Odotan vähintään samaa, Finni totesi.

Suomen tämän kauden tilastokakkosen Tuukka Huuskolan puuttuminen lähtöviivalta on harmi, mutta Finni muistuttaa ykkösmiehen Samuli Samuelsson ja satasen kilpakauden avaavan Samuel Purolan saavan silti kovaa vastusta.

Ville Myllymäki on tänä kesänä kellottanut kolme kertaa vastatuuleen kovan ajan. Riku Illukka ja Viljami Kaasalainen ovat olleet hyvässä iskussa. Miesten satanen on Lahden illan ehdoton kohokohta, Finni vakuutti.

Kilpailun kaksi suurinta ennakkosuosikkia, Samuelsson ja Purola, ovat molemmat myös innoissaan tulevasta kisasta.

Lopussa saa aina pelätä tuota miestä, hän tulee sen niin lujaa.

Samuli Samuelsson Samuel Purolasta

– Tuli sellaiset Kalevan kisat -vibat. Tosi hyvä kotimainen kärki on mukana, se siivittää varmasti ihan jokaista eteenpäin, Samuelsson sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Aina kun Samuel on viivalla, odotukset ovat kaikilla tosi korkealla. Lopussa saa aina pelätä tuota miestä, hän tulee sen niin lujaa.

Purola ei uskaltanut veikata ennen kisaa, tuleeko siitä Suomen kovin satasen kilpailu, mutta ainakin mahdollisuudet siihen löytyy.

– Ainakin laajalla rintamalla miehet ovat kunnossa, joten kyllä siitä ainakin hyvä kisa on tulossa, se on varma, Purola sanoi ja vieritti ykkössuosikin viitan viikko sitten huippuajan 10,28 kellottaneen Samuelssonin harteille.

– Siitä on kauan, kun on viimeksi Suomessa on juostu alle 10,3. Se oli Sampalta noin pitkän tauon jälkeen kova temppu. Koska kausi on vielä alussa, niin hän parantaa varmasti vielä siitäkin.

Edellisen kerran suomalaismies on juossut alle 10,3 vuonna 2011. Tuolloin Jonathan Åstrand kellotti Tampereen eliittikisoissa ennätyksekseen 10,26.

Samuelssonilla on SE-aika haarukassa

Samuelsson on palannut kilparadoille huippukunnossa. Vuonna 2017 hän oli Suomen nopein mies, mutta akillesvamma piti hänet poissa tositoimista parin vuoden ajan.

Jo talven hallikisojen 60 metrillä Samuelsson osoitti olevansa lähellä ennätyskuntoa, ja viikko sitten Jyväskylän GP:ssä hän tykitti satasella uuden ennätysaikansa 10,28. Kovaa aikaa voidaan odottaa Lahdestakin.

– Tässä on onneksi ollut viikko aikaa, joten olen palautunut hyvin. Pari treeniäkin on ollut välissä. Alkaa olla pikkuhiljaa herkkä olo, vaikka se herkin olo on tarkoitus hakea Kalevan kisoihin. Silloin minun pitäisi olla kaikkein kovimmassa kunnossa, Samuelsson pohti.

– Mutta jaloissa on tosi hyvä fiilis edelleen. Toivotaan myötätuulia.

Ville Myllymäki ja Samuli Samuelsson
Samuli Samuelsson (oik.) on saavuttanut tänä kesänä keskiarvoltaan 10,40-tason. Espoon GP:ssä hän kukisti Ville Myllymäen sadasosalla.Tomi Hänninen

Jarkko Finni on seurannut Samuelssonin harjoittelua, kilpailua ja kehittymistä jo vuosikaudet, joten Ikaalisten Urheilijoiden pikakiiturin ajat eivät ole häntä yllättäneet. Hänen mielestään Samuelsson palasi sille tasolle, mihin hän jäi ennen kilpailutaukoaan.

– Hänen perustasonsa on nyt 10,40-tasolla. Hän juoksi silloin 2017 nuorten EM-kisoissa kolme kertaa 10,3-alkuisen ajan, joten hän pystyy vakaaseen tasoon, Finni arvioi

– Hän on yksi potentiaalisimmista suomalaisjuoksijoista, yksi kaikkien aikojen kovimpia.

Samuelssonilla on helppo, taloudellinen ja rullaava juoksutekniikka, ja hän on kolmen vuoden aikana jalostunut Finnin mielestä yhä paremmaksi. Yle Urheilun asiantuntija uskookin, että Samuelssonilla on mahdollisuudet huippuaikoihin.

– Hänellä on täydet mahdollisuudet Tommi Hartosen aikoihin ja Suomen ennätykseen. Jos ei tänä kesänä, niin ainakin tulevina vuosina.

Tommi Hartonen juoksi voimassa olevan Suomen ennätyksen 10,21 vuonna 2001 Vaasassa.

Purola vakuutti jo Tampereen SM-hallissa

Samuel Purola avaa Lahdessa kilpakautensa satasella. 200 metrillä hän juoksi heinäkuun alussa koleissa olosuhteissa ajan 21,04. Huhut Oulusta kuitenkin kertovat, että Purola on parin vaisumman kauden jälkeen jälleen hyvässä kunnossa.

– Olo on oikein hyvä. Treenit ovat menneet tosi hyvin viime aikoina ja olen päässyt niin sanotusti hyvään iskuun. Olen päässyt tekemään kaikki ne harjoitukset, joita olen suunnitellut, ja se on kaikista tärkein asia. Olen luottavainen omasta kunnostani, Purola kertoi Yle Urheilulle.

Se, miksi Purola ei ole parina edellisenä kautena pystynyt ennätysvauhtiin, on Jarkko Finnin mielestä ollut mysteeri juoksijallekin. Sairastelut veivät osan terästä, mutta myöskään siirtyminen nuoruusajan harjoittelusta aikuisempaan ei onnistunut ongelmitta.

Finni muistuttaa, että muutama vuosi sitten nuorten SE-aikoja nakutellut Purola kehittyi varsin nopeasti 15–16-vuotiaana, eikä välttämättä muutettu harjoittelu sopinut hänen nopeuslahjakkuuteensa.

– Nyt on ilmeisesti palattu pidempiin vetoihin ja tehoja on pudotettu. Valmennuksessa on etsitty sitä, mikä silloin aikoinaan nuorena toimi ja kaivettu ne elementit takaisin, Finni sanoi.

Samuel Purola
Samuel Purola ei ole ollut kahtena edelliskautena ennätysvauhdissa, mutta nyt hän on päässyt jälleen hyvään iskuun.Lehtikuva / Roni Rekomaa

Finni näkee Purolan potentiaalin ennen kaikkea 200 metrillä, vaikka satanenkin kulkee tarvittaessa kovaa. Purola teki Finniin vaikutuksen erityisesti Tampereen SM-hallikisoissa, jossa Purola paranteli kahdesti ennätystään ja voitti mestaruuden ajalla 20,85.

– Tampereella on todella jyrkät kurvit. Jos noin iso mies pystyy juoksemaan kurvit niin hyvin, niin se haiskahtaa 20,60-ajalta.

25-vuotias Samuli Samuelsson ja 20-vuotias Samuel Purola kuuluvat Suomen miesten pikajuoksun kirkkaimpiin tähtiin. Kaksikko on rakenteeltaan erityyppisiä, mutta heistä löytyy myös yhteneväisyyksiä.

– Samuli on erittäin nopea, terävän kontaktin juoksija. Hän on hyvä lähdössä ja kiihdytyksessä. Samuel taas on erittäin hyvä satasen loppukiihdytyksessä. Ja onhan tuolla kaksikolla painoeroakin sellaiset 20–25 kiloa, Finni naurahti.

Sekä Samuelsson että Purola ovat hyviä niin 100 kuin 200 metrilläkin, ja pidemmällä matkalla molemmat ovat varsin vahvoja kaarrejuoksijoita. Jos heidän satasen ajat kerrotaan kahdella, niin molempien ajat ovat lähellä omaa 200 metrin aikaa.

– Mitä lähemmäksi pääsee, sitä parempi. Kovimmat 200 metrin juoksijat juoksevat lähelle tätä aikaa tai jopa alle. Kun molemmat ovat 10,30-kunnossa, niin 20,70–20,80 aika on haarukassa.

Suurempi potentiaali ennätysaikaan kuin SE-joukkueella

Suomalaisessa miesten pikajuoksussa, etenkin 100 metrillä, eletään varsin poikkeuksellista aikaa, sillä yksi jos toinenkin on pystynyt juoksemaan kovia aikoja. Finnin mukaan vastaavanlaista lahjakkuuskertymää on ollut takavuosina aina välillä, mutta nyt lähes kaikki kärkijuoksijat ovat pysyneet terveinä.

– Ainakaan tähän ei ole vaikuttanut se, että he olisivat harjoitelleet yhdessä, pikemminkin päinvastoin. Jokaisella on oma tarinansa. Heillä on ollut onnistuneet harjoituskaudet.

Samuelssonin mukaan laaja taso antaa hänellekin lisää potkua kilpailuihin.

– Se tuntuu aina hyvältä, kun muutkin äijät pääsevät ennätyksiinsä ja taso nousee lisää. Tuntuu hyvältä juosta, kun kaikki äijät ovat hyvässä kunnossa, Samuelsson totesi.

Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.
Eetu Rantala (vas.), Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola juoksivat 4x100 metrin viestin Suomen ennätyksen vuonna 2018.Getty Images

Purola kuului vuonna 2018 Suomen 4x100 metrin viestijoukkueeseen, joka juoksi Berliinin EM-kisoissa SE-ajan 38,92. Purola myöntää, että polte päästä juoksemaan viestijoukkueessakin olisi kova.

– Kyllä minä ainakin haluaisin juosta viestiä, varsinkin nyt kun on tällainen potentiaalinen jengi kasattavissa. Todellakin toivon, että Ruotsi-ottelu järjestetään ja siellä olisi viestit.

Tänä kesänä viestijoukkue pääsee testaamaan vauhtiaan todennäköisesti ainakin Kuortaneen GP:ssä ja Ruotsi-ottelussa, jos se päästään kisaamaan.

Finnin mukaan olisikin herkullista, jos nyt olisi kansainvälisiä kilpailuja, sillä pikajuoksun tämän hetkinen tilanne antaa paljonkin ajattelemisen aihetta. Keskiarvo Suomen neljästä nopeimmasta ajasta tältä kesältä antaa kovemman ajan kuin parin vuoden takainen SE-aika.

– Ja siitä puuttuu vielä Purolan aika. Heillä on todellakin potentiaalia juosta SE, vielä enemmän kuin aikoinaan oli Berliinissä, Finni totesi.

Yle välittää Lahden GP-kilpailun suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa ja Areenassa keskiviikkona kello 18.30 alkaen.

Lue myös:

Pikakiituri Huuskola muutti kilpailusuunnitelmiaan lievän takareisivaivan takia – jää pois myös Lahdesta

Samuli Samuelsson tykitti huimaa vauhtia satasella – vain seitsemän sadasosan päähän Suomen ennätyksestä

"Minua kiehtoisi olla kautta aikojen nopein mies Suomessa" – Mauri Salomäki, 88, on koulinut pikakiituria, joka aikoo rikkoa Tommi Hartosen Suomen ennätykset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat