1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. kamppailulajit

Vuoden urheilijasta tuli hylkiö ja työpaikkakiusattu – nyt hän yrittää palata kotiin neljän maan läpi tapaamaan koronaviruksen kourissa viruvaa isäänsä

Kamppailija Sayra Laguna valittiin kotimaassaan näyttävästi Vuoden urheilijaksi vuonna 2017.

Sayra Laguna on napannut nimiinsä useita Keski-Amerikan judomestaruuksia. Kuva: Sambo Federation

Judon ja sambopainin nicaragualaisen mestarin Sayra Lagunan matka tapaamaan koronaviruksesta kärsivää isäänsä on kestänyt jo yli kolme viikkoa. Daniel Ortegan diktaattorimaisen hallinnon hylkäämäksi joutunut urheilija aloitti matkan Kaliforniasta. Tarkoituksena oli ylittää kotiinpaluussa maanteitse neljän maan osin suljetut rajat ja Nicaraguan hallituksen asettamat esteet.

Laguna, 32, ei ole mikä tahansa rivikansalainen, sillä hän on voittanut Keski-Amerikan judomestaruuksia ja Amerikan mantereen sambopainin kultamitaleita maalleen kasapäin. Vuonna 2017 hänet valittiin Vuoden urheilijaksi, jolloin valinnan suorittivat Nicaraguan olympiakomitea ja maan Urheilutoimittajien liitto.

Tällä hetkellä maansa urheilijasuuruus on jumittunut Guatemalan etelärajalle yhdessä 43 muun nicaragualaisen kanssa. Suurin osa porukasta on köyhiä siirtolaisia, jotka ovat menettäneet työpaikkansa koronapandemian vuoksi ja ainoa selviytymiskeino on palata takaisin Nicaraguaan.

Sayra Laguna ja hänen nicaragualaisryhmänsä, joka odottaa lupaa päästä kotimaahansa. Kuva: Sayra Lagunan Twitter-tili

Odysseiamainen tarina juontaa juurensa heinäkuuhun 2018 Acapulcoon ja Meksikoon, jossa Sayra Laguna nousi korkeimmalle palkintokorokkeelle Pan-Amerikan sambo-mestarina. Voittopuhe oli hallinnolle liikaa: ”Sydämestäni omistan tämän mitalin Jeesukselle ja kaikille maassani kuolleille ihmisille”.

Tuohon aikaan Daniel Ortegan johtama hallitus toteutti verisen toimenpiteen huhtikuussa alkaneen kansalaisten kapinan lopettamiseksi. Se päättyi samana vuonna yli 300 ihmisen kuolemaan ja yli tuhannen poliittisen vangin kiinniottamiseen.

"Paskasakkia, palkitsevat jopa murhaajia"

Urheilijanaisen ele tulkittiin "maanpetokseksi" hallituksen riveissä, koska hän työskenteli Nicaraguan osavaltion urheiluinstituutissa. Tästä alkoi jatkuva ”työpaikkakiusaaminen”, joka päättyi lopulta irtisanomiseen. Lopullinen niitti nähtiin joulukuussa 2019, jolloin Sayra Laguna kirjoitti Facebookiinsa: ”He ovat paskasakkia, kun palkitsevat jopa murhaajia”.

Lagunan kärkäs kirjoitus johtui siitä, että Nicaraguan olympiakomitea palkitsi viime vuonna näyttävästi poliisijohtaja Ramon Avellánin, joka tunnettiin siitä, että hän johti veristä puhdistusoperaatiota, jossa poliisi ja puolisotilaalliset joukot ampuivat aseettomia opiskelijoita ja käsityöläisiä.

Sayra Laguna ja hänen äitinsä. Kuva: Sayra Lagunan Twitter-tili

– Olen melko vahva persoona, mutta ihan siedettävä ihminen. Olen kuitenkin tietoinen todellisuudesta, totesi Laguna kohun aikaan.

Sosiaaliseen mediaan kirjoitettu lause johti välittömästi Lagunan ”urheilukuolemaan". Kamppailijalta kiellettiin pääsy kaikkiin urheilupaikkoihin, joten hän ei voinut enää harjoitella missään. Jopa seurat, jotka eivät olleet valtiojohtoisia, poistivat tylysti Lagunan olemassa olevista kilpailijaluetteloista.

Työttömäksi joutuneesta urheilijasta tuli maansa johdon silmissä hylkiö, eikä hän voinut enää opiskella eikä harjoitella urheilua. Vaihtoehdot olivat vähissä. Laguna päätti tämän vuoden tammikuussa käydä crossfit-kurssin Kaliforniassa, Yhdysvalloissa tarkoituksenaan kouluttautua personal traineriksi, hankkia uusi elanto ja päästä samalla itse treenaamaan.

Sayra Lagunan tyylinäyte käsilukosta. Kuva: Sayra Lagunan Twitter-tili

Onni ei kuitenkaan hymyillyt. Heti seuraavana kuukautena puhkesi covid-19-pandemia ja työt loppuivat kuin seinään. Laguna sai kuitenkin hanttihommia käydessään siivoamassa yksityishenkilöiden koteja.

Kun Lagunan isovanhemmat sairastuivat ja hänen isällään todettiin koronavirus Nicaraguassa, Laguna pelkäsi, ettei hän näe enää rakkaimpiaan ja halusi päästä heidän luokseen kotimaahansa. Tällä tiellä hän on edelleen. Jumiin jääneenä Corintossa, Guatemalan etelärajalla, jossa hän toivoo saavansa valtuutuksen päästäkseen Hondurasin kautta ryhmänsä kanssa 750 kilometrin päässä häämöttävään kotiin, Nicaraguaan.

Nicaragua pihtaa lupalappua

Laguna on kertonut puhelimitse medialle (siirryt toiseen palveluun), ettei heiltä aluksi edes kysytty covid-19-virustestiä. Honduras vaati kuitenkin Nicaraguan hallinnolta ja sen maassa olevalta suurlähetystöltä ”hyväksymiskirjeen”, jotta ihmiset voivat kulkea Hondurasin kautta Nicaraguaan. Lupaa ei ole syystä tai toisesta herunut. Viimeisin käänne on nyt se, että köyhiltä siirtolaisilta vaaditaan negatiivinen koronaviruksen testitulos. Ani harvalla on kuitenkaan varaa testeihin.

– Olemme kaikki täällä rajan tuntumassa hieman väsyneitä, eikä meillä ole sänkyjä eikä kunnollista majapaikkaa. Voimme silti kiittää Jumalaa siitä, että ystävällinen liikemies on antanut meille paikan, jossa voimme nukkua lattialla. Olemme saaneet hyvätahtoisilta ihmisiltä aamiaisia, tänään papilta. Punainen Risti on tarjonnut päivällisiä, kiittelee Laguna.

Virallisesti Keski-Amerikan tasavallassa Nicaraguassa rajat ovat auki maan omille kansalaisille. Käytännössä asia ei ole niin. Muun muassa YK:n mukaan presidentti Daniel Ortegan sandinistihallinto on tappanut, kiduttanut ja vanginnut mielivaltaisesti vastustajiaan, ja vuoden 2018 opposition mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo. Kuva: Miguel Guterrez / EPA

Huhtikuussa maataan kovalla kädellä hallitsevaa Daniel Ortegaa ei näkynyt julkisuudessa kuukauteen. Katoamistemppu ei ollut hänelle kuitenkaan ensimmäinen. Maassa oli silloin koronaviruksen kriisin ensimetrit. Ortegan ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillon linja koronapandemian hoidossa on ollut monien mielestä kummallinen.

Kun covid-19-tauti lainehti jo Nicaraguassa, rouva Murillo määräsi ihmiset ”rakkauden marsseille” epidemiaa vastaan. Ihmisiä kuskattiin bussilasteittain ympäri maata osallistumaan Managuassa järjestettyyn marssiin, jossa megafoneista kuului Murillon viesti ”rakkauden voimasta” virusta vastaan.

Lue myös

Koronaepidemia puhkesi Nicaraguassa – presidentti katosi, ja huhumylly pyörähti käyntiin

Opposition nujertaminen Nicaraguassa jatkuu – poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan

Kahdelle Nicaraguan oppositiojohtajalle yli 200 vuoden vankeustuomiot

YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat poistuneet Nicaraguasta : ”Tarkkailu jatkuu Panamasta käsin”

Nicaraguan levottomuuksissa jo satoja uhreja

Amnesty: Liiallista voimankäyttöä Nicaraguassa