1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. paini

Uunituore dokumentti paljastaa, kuinka äitikin tunsi itsensä avuttomaksi Petra Ollin kanssa – uransa lopettanut painitähti avaa pelkojaan: “Olen toiminut väärin”

Sunnuntai-iltana TV2:ssa uusintana esitettävässä dokumentissa nähdään, kuinka Petra Olli kävi kovaa kamppailua päänsä sisällä painiuransa jatkosta.

Petra Olli piipahti Helsingissä loppuviikosta puhumassa urastaan. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Viime kesänä Petra nukkui tosi huonosti omassa huoneessaan. Hän ei varmaan nukkunut ollenkaan. Petra lähti Moskovan leirille jo itku silmässä. Petra soitti Venäjältä ja sanoi, että en kuulu enää tänne. Petrasta ei enää tuntunut siltä kuin ennen. Sanoin, että tule kotiin. Olimme aika avuttomia siinä tilanteessa, painija Petra Ollin äiti Päivi kertoo uunituoreessa dokumentissa “Petra Olli – kun liekki sammuu.”

Äidin mukaan Petra ei enää puhunut ja oli hiljainen. Äidin mielestä Petra ei ollut enää se tyypillinen Petra.

Myös miesystävä Indrek Vassus oli huolissaan ja ymmällään.

– Esitin kysymyksiä, sillä en tiennyt, mikä hänen ongelmansa on. Kysyin, olenko minä tehnyt jotain väärää? Mutta en saanut häneltä vastausta, Vassus kuvailee dokumentissa.

Edellisvuotena täyspotin napanneen, MM-kultaa ja EM-kultaa saalistanut sekä historiallisesti maailman parhaaksi naispainijaksi valitun, Ollin liekki painia kohtaan oli alkanut sammua. Hän koki olonsa tukalaksi.

– On aika pelottava tunne, kun urheilijalla alkaa tulla mietteitä päähän. Aina olen halunnut olla paras kaikessa, ja sitten rupeaa tulemaan mieleen, onko minun aina pakko olla paras? Onko minun pakko lähteä ja mennä? Mitä minä teen tässä nyt? Miksi minä näin ajattelen? Tuli totaalinen pysähtyminen ja liekin sammuminen. Olin hukassa. Mitä pystyn tekemään tässä tilanteessa, Olli kuvailee dokumentissa.

Dokumentti: Petra Olli - kun liekki sammuu

Unelma maailman parhaaksi painijaksi nousemisesta oli täyttynyt. Motivaatio laski. Samaan aikaan alkoi enemmän piinata yksinäisyys kovilla ulkomaan leireillä. Hän laski leireillä päiviä, kuinka kauan menee ennen kuin voi palata takaisin Suomeen. Ainoa suomenkielinen kontakti oli oma valmentaja Ahto Raska. Olli antoi kuitenkin itselleen aikaa ja pohti kovasti, jatkaako uraansa. Viimeiseksi turnaukseksi jäi tämän vuoden helmikuussa Roomassa pidetty EM-turnaus. Olli oli kisoissa viides. Liekki painimiseen ei enää sytttynyt kunnolla palaamaan.

Pohdinta painiuran jatkumisesta ja sen järkevyydestä oli jo muhinut pitkään mielessä.

Esimerkiksi vuoden 2018 EM-kisoissa Olli oli mestaruutensa jälkeen katsellut hotellihuoneen kattoon, kuunnellut iskelmämusiikkia ja pohtinut, onko se voittaminen oikeasti niin siistiä. Kyynärpäävaivasta kärsinyt Olli vei vielä myöhemmin samana vuonna MM-kultaa paineettomassa tilassa. Seuraavan vuoden EM-kisoissa Olli oli pohtinut ennen pronssiottelua, että tuloksella ei ollut merkitystä. Mitalin Olli kuitenkin paini. Myöhemmin kesällä tuli lopullinen pysähdys. Olli ei kuitenkaan osannut puhua tunteistaan edes läheisimmilleen.

Hän pelkäsi myös muiden reaktioita. Muut ihmiset tekivät Ollin mielestä niin paljon hänen uransa eteen, että lopettamisajatuksista oli vaikeaa puhua.

– Pohdin paljon sitä, miksi en voisi lähteä leireiltä pois. Muut tekivät urani eteen niin paljon. Tuntui jotenkin siltä, että oli itsekin pakko tehdä. En uskaltanut sanoa, että en halua tätä enää, Olli toteaa nyt Yle Urheilulle.

Petra Ollin ja hänen valmentajansa Ahto Raskan (oik.) yhteistyö oli räiskyvää, mutta menestykekästä. Kuva vuoden 2018 MM-kultajjuhlista. Kuva: AOP

Lopulta Olli ei enää halunnut enää haaskata omaa ja muiden aikaa jossitteluun. Ura päättyi 25-vuotiaana.

– Tiimini teki täysillä töitä ympärilläni. Mutta en enää itse ollut täysillä mukana hommassa. Halusin loppujen lopuksi olla rehellinen ja antaa muille tilaa. Oli pakko tehdä päätös, että sain itselleni ja muille rauhan, Olli kuvailee.

– Täytyy kyllä sanoa, että kaikki olivat ympärilläni yllättävän positiivisia. He kiittelivät hienosta urasta ja hienosta työstä painin eteen. Itseäni kyllä pelotti sanoa ääneen lopettaminen.

Helmikuussa, puolitoista viikkoa Rooman EM-kisojen jälkeen, julkisesti lopettamisestaan ilmoittanut painitähti myöntää nyt, että oli varmasti läheisilleen vaikeaa katsottavaa pahimpina aikoina viime kesänä.

– Näin jälkikäteen ajateltuna tiedän, että olen toiminut väärin. Vaikka en olisi osannut sanoa mitään, olisi pitänyt kertoa enemmän omista tunteista. Tietää ainakin jatkossa, että on parempi avata suu kuin kätkeä kaikki tunteet, Olli sanoo.

– Läheiset olivat suuressa roolissa ja pitivät minut jaloillani. Pystyin jatkamaan elämää eteenpäin.

"Puhumalla monet ongelmat saadaan selvitettyä"

Olli esittääkin ponnekkaasti toiveen, että urheilijat puhuisivat ongelmistaan avoimesti ja tarpeeksi ajoissa.

– Itselleni se on ollut vaikeaa, kun olen halunnut pitää paljon asioita sisälläni. Olen halunnut pärjätä yksin ja tehdä kaikki asiat yksin. On pitänyt pikkuhiljaa oppia, että ihmiset pystyvät pitämään yhdessä toisistaan paremmin huolta. On tärkeää kertoa, jos joku mättää. Puhumalla monet ongelmat saadaan selvitettyä, Olli sanoo.

Kyse ei ollut kuitenkaan siitä, etteikö Olli olisi voinut saada apua. Hän kiittelee vuolaasti Painiliiton, Olympiakomitean ja omien läheistensä tukea. Olli on käynyt asioitansa läpi myös urheilupsykologien kanssa.

– Vaikka fyysisesti olisi hemmetin hyvässä kunnossa, ei loppujen lopuksi pötkitä pitkälle, jos mielessä on jotain huonosti, Olli toteaa.

Petra Olli korostaa puhumisen tärkeyttä omien kokemustensa jälkeen. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Minulle on aina annettu mahdollisuus puhua. Se ei ole ollut siitä kiinni. Tässä on ollut kyse vain omista päänsisäistä asioista. En uskaltanut puhua ja olen pelännyt muiden vastareaktiota. Mutta itselleen tätä hommaa tekee. Jos kohtaa ja näkee ongelmia omassa tai yhteisessä tekemisessä, asioista pitää puhua ajoissa, Olli toteaa.

Urheilijan urallaan ja etenkin lopettamista puntaroidessaan Olli on oppinnut tuntemaan itsensä paljon paremmin. Huippu-urheilijan ammatti on kehittänyt lappajärveläistä paljon myös ihmisenä.

– Täytyy sanoa, että pinna on pidentynyt huomattavasti. Kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta on tullut. Ei ole enää se 15-vuotias Petra, joka rähisi kaikesta, rääkyi ja parkui joka puolella. Vaika kyyneleet tulevat edelleen silmiin, olen rauhallisemmin mielin, Olli toteaa.

18 vuoden työura painissa – mitä jatkossa luvassa?

Vaikka Petra Ollin uraan mahtuu lukuisia pettymyksiä Rion olympialaisista koviin loukkaantumisiin, hän ei vaihtaisi päivääkään uraltaan. Elämään kuuluu välillä harmittaviakin asoita. Pelkkää positiivista putkea kenekään elämä tuskin on.

Mutta niitä ilon hetkiäkin Ollilla on ollut painimolskilla. Hän saavutti urallaan todella paljon: 25-vuotiaaksi mennessä peräti kuusi arvokisamitalia aikuisten tasolla. Kirkkaimpina loistavat yksi MM-kulta ja kaksi EM-kultaa.

Lopettamispäätöksensä jälkeen Olli pääsi selittelemään monelle ihmiselle, miksi 25-vuotias maailmanmestari parhaassa iässään lopettaa uransa. Hänellä on kaikille ihmettelijöille selvä vastaus: ensimmäisissä painikilpailuissaan Olli kävi vuonna 2002 eli 18 vuotta sitten.

– Jos jonkun työura on 18 vuotta, kyllä se aika pitkä ura on, Olli sanoo ja muistuttaa olleensa myös kymmenen vuotta aikuisten kansainvälisellä huipulla.

– Se on aika pitkään. Kun verrataan urheilijoita, toisella ura jatkuu nelikymppiseksi, toisella kaksivitoseksi ja toisella kaksikymppiseksi. Onko se sitten ajasta kiinni? Jos mittarissa tulee kaikki täyteen ja haluaa elämässä siirtyä eteenpäin, mikäpä siinä sitten, Olli sanoo.

Petra Ollin elämässä odottavat uudet suunnat, mutta paini ei ole katoamassa hänen elämästään. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Mitä sitten Petra Olli tekee jatkossa? Paljon Virossa miesystävänsä luona Tallinnassa viihtyvä Olli myöntää, että viime kuukausina hän on ollut myös välillä todella turhautunut. Enää ei ole ollut huippu-urheilijan uralta tuttuja suuria ja selviä tavoitteita. Enää ei tähdätä puolen vuoden välein uusiin arvokisoihin. Tarkkaa suuntaa ei ole ollut. Joitain uusia juttuja Ollilla on kuitenkin jo nyt mielessä.

– Pitää palata opiskelupenkille. Olen aloittanut Seinäjoen Sedussa myynnin ja markkinoinnin opiskelun. Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa Kuortaneella valmentajien ammattitutkinnon suorittaminen, Olli sanoo ja kertoo, että jälkimmäinen on hyvä yhdistää Kuortaneella toimivaan hänen omaa nimeään kantavaan kahdeksan tytön junioritiimiin.

Huippu-urheilusta ja painista Olli ei ole siis täysin poistumassa.

– En lupaa, että minusta tulisi mikään täysipäiväinen valmentaja. Mutta pysyn tietysti valmennustouhuissa omien aikataulujen salliessa, Olli toteaa.

– Olen katsonut, että valmentajani Ahto on käynyt kovan koulun. Se on raskasta touhua meidän urheilijoiden kanssa. Ehkä ihan päivittäisvalmennus ei ole minun juttuni. Elämä jatkuu urheilun parissa, mutta jää nähtäväksi, missä roolissa.

Dokumentti Petra Olli – kun liekki sammuu esitetään TV2:ssa ja Yle Areenassa torstaina 16. heinäkuuta kello 21.00 ja uusintana sunnuntaina 19.7. kello 20.00 alkaen.

Dokumentissa seurataan, miten nuori tyttö päätyy miehiseen lajiin, taistelee tiensä maailman parhaaksi, mutta käy kovimmat kamppailunsa oman pään sisällä.

Dokumentin ovat tehneet Vesa-Matti Savinen ja Jarkko Ala-Huikku, jotka ovat seuranneet Ollin uraa läheltä vuodesta 2012.

Päivitetty 19.7. kello 10.12 dokumentin uusintanäytöksen ajankohta.

Lue lisää:

Petra Ollin lopettamispäätöksen taustat avaava dokumentti esitetään viikon kuluttua Ylen kanavilla – katso traileri

Petra Ollilta rehellinen tilitys elämänsä raadollisesta puolesta – yllättäen uransa lopettanut mestaripainija väsyi yksinäisyyteen: "Aina itku silmässä leirille"

Kymmenen vuotta kiistoja ja kunnioitusta, kyyneleitä ja mitaleita – Petra Olli ja valmentaja Ahto Raska kertovat omin sanoin, mitä he arvostavat enemmän kuin mestaruuksia

Petra Olli nousi kovalla työllä maailman parhaaksi naispainijaksi – asiantuntija hehkuttaa suomalaisen epätodennäköistä temppua

Petra Ollin valmentaja alkoi jo lähes vuosi sitten nähdä merkkejä uran loppumisesta, mutta päätös oli silti yllätys: "Se ei ollut hänen tapaistaan"

Katso Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä, miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa – tässä ovat suomalaispainijan uran tärkeimmät hetket

Painija Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: "Tämä on urani vaikein ja raskain päätös"