Heli Rantanen lataa kovan ennustuksen huipputuloksen tehneen Heidi Nokelaisen kyvyistä – "Heitto voisi tulla 62–64 metrin väliin"

Valmentaja Heli Rantasen mukaan Heidi Nokelainen voi ylittää tänä kesänä jopa 64 metriä.

yleisurheilu
Heidi Nokelainen
Heidi Nokelaisen edellisestä yli 60 metrin ylityksestä ehti kulua lähes neljä vuotta. Mauri Ratilainen / AOP

Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen räväytti keskiviikkona pitkästä aikaa viskomalla Lahden GP-kilpailuissa kauden kärkituloksen 60,43. 60 metrin ylitys oli Nokelaiselle ensimmäinen liki neljään vuoteen ja hänen koko uransa viidenneksi paras heitto.

Nokelainen heitti vielä vuonna 2016 useamman kerran yli 60 metrin ja parhaimmillaan keihäs lensi Lappeenrannassa ennätykseen 62,13.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni iloitsi, että Nokelainen on lähtenyt heittämään rohkeasti kovasta vauhdista ja hän hakee pitkiä heittoja kauden alusta saakka.

– Se ei aina osu kohdalleen, mutta nyt osui kerran. On rohkeaa hakea sellaisia elementtejä, joilla tulee pitkiä heittoja. Kun onnistuneita heittoja tulee vielä useampia, niin uskon, että näemme häneltä oman uuden ennätyksen, Finni tiivistää.

Nokelainen on ollut kahden viime vuoden ajan olympiavoittaja Heli Rantasen valmennuksessa. Rantanen näkee niin ikään, että Nokelainen pystyy ylittämään tänä kesänä oman ennätyksensä.

– Lahdessa tuli hyvä tulos. Kun hän pysyy terveenä ja jatkamme kehittymistä, uskoisin, että heitto voisi tulla 62–64-metrin väliin, jos saamme arvot hyvään malliin, Rantanen sanoo Yle Urheilulle.

Rantanen on ollut valmennussuhteen alusta saakka sitä mieltä, että Nokelainen on voimaominaisuuksiltaan hyvässä kunnossa. Kehitettävää on kuitenkin tekniikan lisäksi esimerkiksi räjähtävyydessä, joka on ollut kehittymisen teema alusta alkaen.

– Olemme yrittäneet saada elementtejä vauhdilliseen ja räjähtävään heittoon. Siinä on ollut vaikeuksia, sillä Heidi on heittänyt monta vuotta tietyllä temmolla ja rytmityksellä. Olemme yrittäneet saada vauhtia ja ajoitusta paremmaksi, ja näiden asioiden yhdistäminen vaatii sitä räjähtävyyttä ja ketteryyttä, mitkä eivät ole olleet Heidin vahvuuksia.

Heidi Nokelainen
Rantasen mukaan Nokelainen voi yltää jopa 64:ään metriin.Lehtikuva / Roni Rekomaa

Uutta näkemystä heittämiseen

Rantanen ei nähnyt kaikkia Nokelaisen heittoja Lahdessa. Hän kuitenkin tietää, että Nokelaisella on eväät pidempiin heittoihin, jos kaikki napsahtaa kohdalleen.

Pitkät heitot kuitenkin vaativat Rantasen mukaan myös riskien ottamista. Hän viittaa tällä siihen, että heittäjät pyrkivät usein tekemään mallisuorituksen, mikä yleensä näkyy suorituksessa jäykkyytenä ja hitautena. "Rajoittimien" höllentäminen voisi tuoda parempia tuloksia.

– Jos tekee koko ajan mallisuorituksia, tulos jää hyvin usein mitättömäksi. Tätä näkemystä olemme yrittäneet opettaa myös Heidille, jotta hän uskaltaa heittäytyä tilanteeseen.

Rantanen uskoo, että keskiviikkoinen tulos kuitenkin antaa Nokelaiselle tarvittavaa itseluottamusta loppukesää ja Kalevan kisoja kohden. Helpolla Nokelainen ei kuitenkaan tule jatkossakaan pääsemään, sillä parannettavaa riittää yhä.

Asenteen puolesta Lahden kilpailu kuitenkin miellytti Rantasta.

– Urheilijoiden pitää olla henkisesti valmiita tekemään kunnolla tuloksia ja laittamaan kaikki peliin. Mielestäni Heidistä näki eilen, että hän halusi pitää sen ykkösheittäjän paikan, Rantanen myhäilee.

Lue myös:

Naisten keihäässä harvinaisen komea suomalaiskiskaisu – Nokelainen yli 60 metrin

Annimari Korte antoi myrskyvaroituksen Lahdessa – Suomen ennätys on ajan kysymys

Espanjalaisvalmentajan ennustus Annimari Kortteesta nostatti kulmakarvoja vuonna 2018 – nyt Rafael Blanquer kertoo, millä Korte nousi Suomen puhutuimmaksi yleisurheilijaksi

Katso tallenne: Lahden GP:ssä tukku hyviä tuloksia – Korte aitoi jälleen huippuajan

Vastatuulikaan ei haitannut – Huntington peräti kolmesti pituusennätykseensä Lahdessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat