Huuhkajien syksyn kotipelien yllä kysymysmerkkejä – Palloliitto vetoaa Uefaan: "Toivottavasti kansalliset koronatilanteet otettaisiin huomioon"

Palloliitto odottaa Uefan linjausta siitä, saako Kansojen liigan otteluihin ottaa yleisöä. Huuhkajien on tarkoitus pelata syksyllä Olympiastadionilla.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Huuhkajat 15112019
AOP / Kimmo Brandt

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei tiedä täysin varmasti, aloittaako se syksyn Kansojen liigan urakkansa Olympiastadionilla. Lisäksi epäselvää on, pääseekö Kansojen liigan otteluihin yleisöä.

– Tarkoitus on, että syksyn pelit ovat Olympiastadionilla. Tahtotilamme on, että ne ovat siellä, mutta eri juttu on, onko yleisöä paikalla, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Ilta-Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten, ettei Olympiastadionin remontti ole vielä täysin valmis. Stadion on nyt määrä luovuttaa Helsingin kaupungille 31. heinäkuuta, vaikka luovutuspäivän piti olla kesäkuun lopussa. Sähkötyöt ovat siirtäneet luovutuspäivää.

Stadionin yli 300 miljoonaan euroon kipuava perusparannus- ja uudistusremontti alkoi vuonna 2016. Hankkeen oli alun perin määrä olla valmis 2019.

Huuhkajat mielii Olympiastadionille nopeasti

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigan kotiavauksessaan Walesin 3. syyskuuta. Bulgariaa Suomi isännöi 11. lokakuuta ja Irlantia kolme päivää myöhemmin.

– Meille olisi tärkeää, että Olympiastadionilla olisi pelejä. Myös tulevia MM-karsintoja ajatellen olisi hyvä, että saisimme Olympiastadionille jo nyt kotiluolatunnelmaa ja yleisöä. Ykköstoiveemme on ilman muuta pelata syksyllä Olympiastadionilla, Lahti painottaa.

Paulus Arajuuri 11102015
Huuhkajat pelasi edellisen ottelunsa Helsingin Olympiastadionilla lokakuussa 2015, jolloin EM-karsintaottelussa vastassa oli Pohjois-Irlanti.Toni Koskinen / AOP

Uusitun Olympiastadionin virtuaalisten avajaisten on määrä olla 22. elokuuta. Avajaisista tulee suora televisiolähetys.

Elo-syyskuussa on tarkoitus järjestää erilaisia maksuttomia vierailijapäiviä, ja Huuhkajien Wales-peli olisi ensimmäinen iso urheilutapahtuma.

Palloliitto lähetti Uefalle kirjeen

Hallituksen asettamat kokoontumisrajoitukset poistuvat lokakuussa, jos koronavirustilanne etenee suotuisasti. Syyskuussa Huuhkajien peliin voidaan ottaa yleisöä, kunhan esimerkiksi turvaetäisyydet ovat kunnossa.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä kyseessä on Euroopan jalkapalloliiton Uefan alainen tapahtuma.

– Käsittääkseni Uefa päättää, mitä Kansojen liigan syyskuun pelien yleisöjen suhteen tehdään, Lahti sanoo.

Palloliitto on lähestynyt asiassa Uefaa, mutta kattojärjestön päätökset tullevat vasta heinäkuun lopussa tai elokuun alussa.

– Tietysti toivomme, että peleihin saisi ottaa yleisöä kotimaisten viranomaismääräysten mukaisesti. Lähetimme Uefalle kirjeen, jossa toivoimme, että kansalliset koronatilanteet otettaisiin huomioon.

Seuraavan pelin lipunmyynti seisoo, koska vielä ei ole varmuutta pelipaikasta eikä yleisön pääsemisestä otteluun. Myynti alkaa aikaisintaan elokuun alkupuolella.

Mikäli Olympiastadionilla ei syystä tai toisesta pelata, todennäköisin korvaava pelipaikka on Ratinan stadion Tampereella tai Turun jalkapallostadion.

Olympiastadion 29062020
Olympiastadion alkaa olla päällisin puolin valmis, mutta korjausurakan loppusuoralla on edessä vielä sähkö- ja siivoustöitä.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Etenkin sähkötöitä vielä jäljellä

Olympiastadionin remontti on edennyt siihen pisteeseen, että urheilupyhättö on määrä luovuttaa Helsingin kaupungille 31. heinäkuuta.

– Heinäkuussa tehdään töitä kaikilla sektoreilla ja etenkin sähköpuolella. Tavoitteena ja tahtona on, että vastaanotto saadaan suoritettua heinäkuun lopussa, projektinjohtaja Aulis Toivonen sanoo.

Luovutuspäivän piti olla alun perin kesäkuun lopussa, mutta se siirtyi kuukaudella.

– Kesäkuun viimeisestä päivästä tähän hetkeen olemme pääsääntöisesti keskittyneet etsimään sähköpiireistä puutteita. Viat eivät ole ennakoitavissa. Heinäkuu on toimintojen testaamista ja kokeilua. Palo- ja pelastusturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ei ole päästy luotettavasti testaamaan, Toivonen kertoo.

Remontoitu Olympiastadion on määrä vihkiä käyttöön 22. elokuuta.

– Itse rakennus on päällisin puolin valmiin näköinen, mutta jäljellä on esimerkiksi siistimistä ja työmaa-alueen tavaroiden purkua.

Korona aiheutti viivästyksiä

Koronavirusaika on tuonut omat haasteensa remonttiin. Osa töistä on hoidettu etänä, ja esimerkiksi työmaan sosiaalitiloja on väljennetty. Lisäksi korona vaikutti etenkin sähköpuolen tavarantoimituksiin ulkomailta.

– Viiveet käynnistyivät jo silloin, kun korona alkoi vaikuttaa Kiinassa ja Taiwanissa, Toivonen tiivistää.

Mondo-ratapäällysteen asentajat eivät puolestaan päässeet Italiasta suunnitellusti paikalle koronatilanteen takia, mikä aiheutti oman viivästyksensä.

Vastoinkäymiset alkavat kuitenkin olla takana. Stadionin remontti alkoi vuonna 2016, ja loppulaskun on kerrottu kipuavan yli 300 miljoonaan euroon.

– Sillä luvulla mennään, kunnes asiat täsmentyvät ja loppuselvitykset on pidetty urakoitsijoiden kanssa.

Lue myös:

Kolmatta Tanskan mestaruuttaan juhliva Tim Sparv hehkuttaa Midtjyllandia, mutta oma jatko on hämärän peitossa: “Nuoret menivät vauhdilla ohi”

Huuhkajien Puola-ottelu pelataan lokakuussa

Huuhkajien syksyn otteluaikataulut Kansojen liigassa varmistettu

Huuhkajien EM-lopputurnauksen ottelupaikkakunnat ja otteluohjelma eivät muutu – myös Suomen futsalmaajoukkueen MM-jatkokarsinnan ajankohta julkistettiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat