Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Koronaviruspandemia poistaa podium-tytöt Ranskan ympäriajosta – nämä seitsemän asiaa poikkeavat totutusta tämän vuoden Tour de Francessa

Pyöräilyn Ranskan ympäriajon kisajärjestäjät haluavat pitää osallistujat omassa kuplassaan.

pyöräily
Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe sai onnittelusuukon podium-tytöltä viime vuoden Ranskan ympäriajon 12. etapilla.Getty Images

Legendaarinen pyöräilyn Ranskan ympäriajo jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian takia heinäkuulta elo-syyskuulle, mutta kilpailun ajankohdan siirto ei suinkaan ole ainoa muutos tämän vuoden kisassa.

Belgialainen Het Nieuwsblad (siirryt toiseen palveluun)on listannut seitsemän asiaa, jotka tänä vuonna poikkeavat totutusta.

Pisin siirtymä linja-autolla

Tänä vuonna pisin siirtymä etappien välillä on 450 kilometrin mittainen taival ympäriajon puolivälissä, kun tallien pitää matkata Pyreneiden Laruns'sta Länsi-Ranskan Charente-Maritimeen.

Aikaisemmin pitkillä siirtymillä on käytetty kuljetuksissa lentokoneita, jotta ajajat ovat pystyneet palautumaan mahdollisimman hyvin urakastaan, mutta ei tänä vuonna.

Useat ajajat ovat kertoneet, etteivät halua lentää pandemian aikana, joten he matkaavat tämän pitkän matkan linja-autolla.

Ei valokuvaajia maaliviivan jälkeen

Tuttu näky Tour de Francessa: voittaja ylittää maaliviivan, hidastaa vauhtiaan ja pian tämän jälkeen hänet ympäröi kymmenet valokuvaajat.

Tällä kertaa täydellistä kuvaa joutuu hakemaan muualta, sillä muutamaa kuvaajaa lukuun ottamatta vain tallihenkilöstö pääsee maaliviivan läheisyyteen. Alueelle pääsevät kuvaajat välittävät kuvia muille.

Egan Bernal ja Geraint Thomas.
Valokuvaajat ympäröivät Egan Bernalin ja Geraint Thomasin viime vuoden Ranskan ympäriajon 20. etapin jälkeen.Getty Images

Ei ulkopuolisia tallibussien alueelle

Toimittajille ja vieraille on aiemmin annettu vierailijapasseja, joilla he ovat päässeet tallibussien parkkialueelle. Esimerkiksi ennen tasamaaetappeja alueella on voinut tehdä haastatteluja helpommin kuin rankoilla ja ratkaisevilla mäkietapeilla.

Tällä hetkellä journalistien edustajat käyvät neuvotteluja kisajärjestäjien kanssa siitä, missä haastatteluja voi tehdä parkkialueen sijaan. Vielä on epäselvää myös se, missä etappien jälkeiset haastattelut tehdään, sillä toimittajien mixed zone -alueet ovat yleensä hyvin täyteen ahdettuja.

Jokainen talli saa oman hotellikerroksen

Tallit muodostavat oman kuplansa ja tästä pidetään huolta myös hotelleissa. Jokainen talli saa oman kerroksen majoituspaikoissa, ja henkilöstön ja ajajien pitää pysyä omissa tiloissaan aamiaisten ja ruokailujen aikaan.

Aiemmin ajajat ovat majoittuneet samoissa hotelleissa ja syöneet yhtä aikaa muiden tallien edustajien kanssa.

Ei autoja vuorille, paikalla korkeintaan 5 000 katsojaa

Ranskan hallitus on määrännyt, että syyskuun 1. päivästä lähtien tapahtumissa ei saa olla kuin korkeintaan 5 000 katsojaa. Sääntöä voidaan vielä kiristää tai löysentää riippuen siitä, mikä tilanne on syyskuun lähestyessä.

Jotta vuoristoetapeilla ei nähtäisi suurta yleisöryntäystä, ovat kisajärjestäjät päättäneet sulkea osan yleisöltä. Osalle pääsee jalkaisin tai polkupyörällä, mutta autot on kielletty.

Tour de France
Ranskan ympäriajo on kerännyt aina tuhansia katsojia vuoristoetapeille.Getty Images

Karavaani puolittuu

Ranskan ympäriajo on melkoinen sirkus, kun se siirtyy etapilta toiselle. Tänä vuonna karavaani kuitenkin pienenee selvästi. Sen lisäksi että katsojia on vähemmän, on myös ajajia etapista toiseen seuraava yhteistyökumppanien joukko huomattavasti pienempi.

Moni yritys on perunut osallistumisensa pandemian takia ja kisajärjestäjät arvelevat, että karavaani on peräti 60 prosenttia pienempi kuin aiemmin.

Ei suukkoja tai podium-tyttöjä

Etappivoittaja ja Tourin johtajapaidan kantajat ovat perinteisesti vastaanottaneet palkintokorokkeella kukat ja paidan sekä suukot poskelle podium-tytöiltä. Tänä vuonna tätä seremoniaa ei nähdä totutulla tavalla.

Sen sijaan ajaja saa johtajapaidan omalta tallin edustajalta. Tällä pyritään välttämään turhia kontakteja ja tartunnan leviämistä.

Lue myös:

Froome ihmettelee, miten yleisö saadaan pysymään pois Tourin reitin varrelta – "Sisällä harjoittelu on aika tylsää"

Keskikesä tulee liian aikaisin – Ranskan ympäriajo siirrettiin myöhemmäksi

Maantiepyöräilyn EM-kilpailut väistivät koronavirusta ja Ranskan ympäriajoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat