Lähes 10 vuotta kroonisesta infektiosairaudesta kärsinyt WNBA:n huippupelaaja ei saanut liigalta lupaa jättää kautta väliin – seurajohto lupasi kuitenkin pelaajalle palkan

Liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi kahdesti valittu Elena Delle Donne on sairastanut pitkään Lymen tautia.

Elena Delle Donne pelaa kasvomaskissa suojellakseen aiemmin murtunutta nenäänsä. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltalaisessa naisten koripallon pääsarjassa WNBA:ssa pelaava Elena Delle Donne on kauhuissaan, kun sarjan alkuun on enää vajaa viikko. Syy huoleen on se, että Delle Donne, 30, on sairastanut reilut yhdeksän vuotta Lymen tautia, joka alentaa hänen vastustuskykyään.

WNBA on tehnyt koronaviruspandemian vuoksi erikoisjärjestelyitä. Se on sallinnut lääketieteellisiin syihin vedonneiden pelaajiensa jättää kausi väliin turvallisuussyistä. Myös sarjan hallitsevan mestarin, Washington Mysticsin tähtipelaaja anoi lupaa vetäytyä otteluista ja piti sitä lähinnä muodollisuutena. Liiga ei kuitenkaan sallinnut Delle Donnen vetäytymistä kilvasta. Nyt urheilija kokee, että vaakalaudalla on joko hänen terveytensä tai palkkansa.

– Halusin kyllä pelata, mutta minua pelotti. Keskustelin henkilökohtaisen lääkärini kanssa, ja hän koki, että pelaaminen olisi liian riskialtista, Delle Donne kirjoittaa The Players' Tribunessa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän avasi tuntojaan avoimessa kirjeessä.

Päätös tehtiin näkemättä Delle Donnea, vaikka sekä koko pelaajan sairauden ajan häntä hoitanut lääkäri että seuran lääkäri kirjoittivat selostuksen tämän tilanteesta ja painottivat, että pelaaja kuuluu korkean riskin ryhmään.

– Se sattuu. Ehkä se on lapsellista, ja tiedän senkin, ettei urheilijoiden oikeastaan pitäisi puhua tunteistaan. Tunteet ovat kuitenkin yksi niistä harvoista asioista, joita minulla on jäljellä, Yhdysvaltojen maajoukkueessa olympia- ja MM-kultia juhlinut pelaaja sanoo.

– Tuntuu siltä, että liiga vaatii minua olemaan välittämättä yhdeksän vuotta minua hoitaneen lääkärin mielipiteestä. Hänen avullaan vointini on kuitenkin sellainen, että pystyn elämään normaalia elämää, Delle Donne sanoo ESPN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Elena Delle Donne (toinen vas.) sanoo, että on ollut tarkka turvallisuudesta heti koronaviruksen ilmaannuttua. Kuva: Getty Images

Delle Donne kirjoittaa, että hän ei tienaa kuten miehet NBA:ssa eikä hänellä ole myöskään halua alkaa tapella liigan kanssa.

– En voi edes valittaa päätöksestä, kahdesti liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi nimetty Delle Donne toteaa.

Seura lupaa maksaa palkan

Delle Donnen huoli palkan menetyksestä on kuitenkin osoittautunut aiheettomaksi. Naisen edustaman Mysticsin päävalmentaja Mike Thibault on kertonut ESPN:lle, että Delle Donne saa palkkaa koko kaudesta, oli hän pelaavassa kokoonpanossa tai ei.

Managerinsa Erin Kanen välityksellä Delle Donne on kertonut olevansa seuralleen kiitollinen, mutta pelkäävänsä silti, mitä tapahtuu, jos hän joutuu harjoittelemaan seuran harjoituskeskuksessa Washington D.C:ssä tai jos hän myöhemmin siirtyy pelaamaan Floridaan. Tähän asti Delle Donne on treenannut kotonaan, sillä hän on kuntouttanut aiemmin leikattua selkäänsä.

– Jos jossain vaiheessa kautta hänen selän kuntoutumisensa ja turvallisuutensa sen sallii, hän voi liittyä muun joukkueen mukaan Floridaan. Jos ei, hän voi jatkaa harjoituksiaan Washingtonissa ja kuntouttaa itsensä ensi kautta varten, Thibault on sanonut.

Krooninen sairaus on tehnyt varovaiseksi

WNBA:n kausi pelataan erikoisjärjestelyin Floridassa Bradentonissa, omassa koronakuplassa. WNBA:n ja NBA:n pelaajat majoittuvat kausiensa ajaksi Floridan Orlandossa sijaitsevaan Disney Worldiin. Tavoitteena on pysyä koronaviruksen tavoittamattomissa. Viikon alussa kerrottiin kuitenkin, että NBA-kuplassa oli todettu kaksi koronavirustartuntaa.

– Tiedän, että liigan työntekijät ovat tehneet valtavasti töitä suojellakseen pelaajia ja yrittäessään varmistaa, että kaikki on niin turvallista kuin vain voi olla. Totuus kuitenkin on, että minulle kerrottiin, että on mahdotonta pitää koronavirus kokonaan kuplan ulkopuolella. Entä, jos joudun sairaalaan ja se onkin jo ääriään myöten täynnä? Delle Donne pohtii.

Delle Donne on voittanut Yhdysvaltojen joukkueessa olympia- ja MM-kultaa. Kuva: Imago Sportfotodienst / AOP

Delle Donnea koronakuplassa oleminen ei siis ilahduta. Hän kertoo syövänsä lukuisia lääkkeitä, joista kertyy yhteensä 64 pillerin päiväannos. Lymen tauti on punkkien levittämä infektiotauti, ja Delle Donnella se on kroonistunut. Sairaudesta puhutaan myös kroonisena borrelioosina, ja se todettiin pelaajalla vuonna 2010. Oireina hänellä on vuosien varrella ollut muun muassa migreenejä, yöhikoilua, uupumusta ja yleisiä kiputiloja. Syytä, ja myöhemmin hoitokeinoja, etsittiin pitkään.

Pelaaja myöntää, että hän on kohdannut Lymen taudin vähättelyä aiemminkin elämässään. Hän sanoo, että sairaudesta tiedetään vielä verrattain vähän ja tiedotkin ovat ristiriitaisia.

– Monet lääkärit eivät edelleenkään usko, että Lymen tauti voi olla toistuva ja infektioita voi olla vuosien ajan.

Vaikka tilanne on nyt ison lääkearsenaalin ansiosta parempi, on krooninen sairaus ja pitkään jatkunut lääkärien tietämättömyys opettanut Delle Donnelle, että maailmassa on paljon epävarmuutta.

Juuri siksi hän kirjoittaa suhtautuvansa koronavirukseen epäillen ja varoen. Yhtä lailla hän painottaa, ettei kukaan voi koskaan tietää, millaisia asioita toiset ihmiset ovat elämässään käyneet läpi. Siksi hän toivoo kaikilta, eikä vähiten WNBA:lta, inhimillisyyttä.

– Maailmassa on niin paljon kaikkea, mistä emme tiedä, hän päättää.

Lue myös: