Hyppää sisältöön

Facebook-ryhmä Naistenhuone halusi pelastaa Suomen nopeimman miehen – Samuli Samuelssonin seuraajamäärät lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun ja yhteistyöehdotuksia tuli kymmeniä

Samuelsson kertoi torstaina, ettei saanut yhteistyösopimusta, koska hänellä oli liian vähän seuraajia somessa. Yhdessä yössä Naistenhuone-ryhmän jäsenet riensivät apuun.

Samuli Samuelssonin someseuraajien määrä räjähti, kun hän kertoi jääneensä vaille yhteistyösopimusta. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Suomen miesten pikajuoksun parhaan viittaa tällä kaudella harteillaan pitänyttä Samuli Samuelssonia naurattaa. Vielä torstaina hän harmitteli omassa Facebookissaan ja Instagramissaan, ettei saa yhteistyösopimusta tutun lisäravinnefirman kanssa, koska hänellä ei ole yrityksen vaatimaa yli 10 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Perjantai-iltapäivällä seuraajien määrä oli pelkästään Instagramissa pompsahtanut yli 23 000:een.

Kaiken, tai ainakin osan seuraajien takana on Facebookin Naistenhuone-ryhmä, jossa Samuelssonin harmituksesta kirjoitettua artikkelia (siirryt toiseen palveluun) jaettiin ahkerasti.

– Tiesin, että Naistenhuone oli tässä mukana ja varmasti suurin osa seuraajista on sieltä. En pysy mukana noissa enkä tietenkään ole pystynyt kauheasti katsomaan, ketkä ovat alkaneet seurata, kun seuraajat vain vipittävät koko ajan ylöspäin. Terveisiä Naistenhuoneelle vaan! Samuelsson naurahti puhelimitse Yle Urheilulle.

Vielä torstaiaamuna, ennen Samuelssonin tekemää päivitystä, seuraajia oli parisen tuhatta. Samuelsson kertoo, ettei hänen tavoitteenaan ollut haalia itselleen lisää seuraajia, vaan nostaa esiin se, miten ajat ovat muuttuneet.

– Nykyään some on kiinnostavampi kuin itse urheilutulokset. En sinällään kritisoi sitä, jos saa somen kautta tukijoita. Se on vain harmi, että nykyään ei enää periaatteessa ole muita tapoja, joita kautta voisi saada tukijoita urheiluun, Samuelsson sanoo.

Vielä 2000-luvun alussa tilanne oli hänen mukaansa toinen.

– Silloin ei ollut somea, ja kyllä erityisesti nuo lisäravinnefirmat ihan kilpailivat siitä, ketkä saisivat omaan talliinsa. Nykyään on vähän erilainen tilanne. Se on tosi harmittavaa tällaiselle henkilölle kuin minä, joka ei haluaisi olla siellä somessa aktiivinen ja tuoda koko ajan esille kaupallisia yhteistöitä.

Päivitystulvaa ei ole vieläkään luvassa

Nyt Samuelssonilla on kuitenkin käsissään myönteinen ongelma. Some räjähti seuraajista, ja samalla innostuivat myös mahdolliset yhteistyökumppanit. Tarjouksia yhteistyön virittämisestä on Samuelssonille tullut jo kymmeniä, ja osa on kenties vielä näkemättä.

– Onhan tämä lähtenyt aika hurjasti käsistä. Tällä hetkellä saa olla koko ajan kännykkä kädessä, viestiä tulee ihan hirveästi ja joka paikkaan pitäisi soitella as soon as possible. On ollut aika myllytystä tämä ja eilinen päivä, Samuelsson naurahtaa.

Mutta vaikka sopimusehdotuksia satelee sähköpostiin ja kilahtelee puhelimeen, ei Samuelsson halua silti muuttua, somessakaan.

– En halua missään nimessä lähteä siihen, että kuvaisin joka päivä Instagramiin omaa elämääni tai että kerran viikossa tulisi aina jokin kaupallinen yhteistyö.

Juoksija tunnustaa silti, että myöntyy totta kai mahdollisen yhteistyökumppanin toiveisiin, mutta niin, että se tuntuu edelleen omaan tapaan sopivalta.

– Aion pitää sosiaalisen median rauhallisesti kurissa, enkä halua ryhtyä hirveään päivittämiseen, koska se ei tunnu luontevalta eikä mukavalta. Haluaisin somen olevan minun näköiseni, Samuelsson sanoo.

"Paljon menestyneemmilläkin sama ongelma"

Sosiaalisen median rooli korostuu Samuelssonin mukaan erityisesti yksilöurheilussa. Hän arvelee, etteivät joukkuelajien edustajat ole samalla tavalla vastuussa yhteistyökumppaneille kuin yksilöurheilijat. Hänen mukaansa urheilijan kuva ja ammatti on muuttunut viime vuosina.

– Paljon minua menestyksekkäämpiäkin urheilijoita on laittanut viestiä, että vaikka onkin menestynyt ihan helkkarin hyvin todella isoilla meriiteillä, niin kun ei ole Instagram-seuraajia tarpeeksi, niin ei tule yhteistöitä ollenkaan.

Realiteetit Samuelsson on kuitenkin ymmärtänyt eikä anna isojen esilläolovaatimusten vaikuttaa juoksemiseen.

– Missään vaiheessa ei ole käynyt mielessä, että lopettaisin urheilun. Urheilen vain siksi, että rakastan sitä ja minulla on tosi kova intohimo pikajuoksuun, se ei ole muuttunut. Urheilu on ykköasia ja haluan pitää sen ykkösasiana, keskittyä siihen ihan täysipäiväisesti ja täysillä, Samuelsson summaa.

Lue myös:

.
.