1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. judo

Urheilu-ura antoi elinikäisiä ystäviä ja opetti käsittelemään tunteita – Katri Kakon lopettamisajatus piti olympialaisten siirtymisestä huolimatta: "Hyvä päättää kuten oli ajatellutkin"

Tokion olympialaisiin tähdännyttä judoka Katri Kakkoa ei nähdä enää kilpatatameilla. Uran päättyminen vuonna 2020 oli pitkän pohdinnan tulos, eikä olympialaisten siirtyminen päätöstä enää muuttanut.

Kakko kokee, ettei hän saanut mitattua aikuisten sarjoissa todellista tasoaan. Kuva: Katri Kakon kotialbumi

Tunnelma hyvien kisojen ja treenien jälkeen. Sitä Katri Kakko jää kaipaamaan. Matkustelua monen tunnin odotuksineen lentokentillä ja yölentoja ympäri maailmaa puolestaan ei tule ikävä, hän naurahtaa.

Suomen judokoiden kärkikaartiin kuulunutta Kakkoa, 26, ei enää kilpatatameilla nähdä. Päätös urheilu-uran päättymisestä konkretisoitui menneen kevään aikana, kun karsintaurakka tähtäimessä olleisiin Tokion olympialaisiin ei ollut sujunut suunnitellusti.

Kisojen siirtyminenkään ei lopulta muuttanut päätöstä, joka oli muhinut mielessä jo pidemmän aikaa.

– Oli henkisesti jo valmistautunut, että se karsinta loppuu. Pisteitä olympiakarsintaan ei ollut niin paljon kuin olisi halunnut. Olisi pitänyt tehdä aika iso nousu sieltä, Kakko kertoo.

Kuva: Katri Kakon kotialbumi

– Olin jo tehnyt itselleni selväksi sen, että ura päättyy 2020. Kun Tokio oli jo pisteiden puolesta kaukana, ajattelin, että se olisi hyvä päättää nyt kuitenkin niin kuin sen oli ajatellutkin.

Kakko otteli viimeisen kerran helmikuussa, jolloin hän halusi vielä ennen lopullista päätöstä tunnustella onko kipinää kilpailemiseen jäljellä. Kisasta jäi hyvä maku suuhun, mikä riitti Kakolle – ura sai ikään kuin positiivisen loppuvivahteen.

Hyppy tuntemattomaan

Kun jokin asia on ollut osa elämää vuosia tai vuosikymmeniä, ja sen puolesta on iskenyt likoon kaikki liikenevät voimavarat, ei siitä irti päästäminen ole helppoa.

Se huokuu myös Kakosta ja hänen ajoittain värisevästä äänestään, kun hän käy läpi lopettamisprosessiaan.

– Arki muuttuu tosi paljon, kun on tottunut siihen, että on treenit kaksi kertaa päivässä ja teen nämä ja nämä asiat, ja sen jälkeen pitäisi miettiä, että mitä muuta elämältään haluaisi, kun on aina laittanut ykkösprioriteetikseen sen urheilun, Kakko sanoo.

Kuva: Katri Kakon kotialbumi

– Haluaisi löytää elämästään samanlaisen asian, mikä urheilu on ollut. Joku muu asia, josta voisi olla innoissaan yhtä paljon.

Toistaiseksi aikuisten MM-kävijälle ja alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitalistille tuo suunta on vielä hämärän peitossa. Judo ei ole oman uran jälkeen tosin jäänyt, sillä Kakko kertoo käyneensä treeneissä apuna ja aloittaneensa Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksen.

"Urheilu on opettanut käsittelemään tunteita"

Kakko sanoo kokevansa, ettei saanut aikuisten sarjassa aivan mitattua todellista tasoaan. Erityisesti viime vuosi meni penkin alle.

Toisaalta tatameilta ja treenisaleilta mukaan on tarttunut niin paljon asioita elämää varten, etteivät saavuttamattomat tulokset lopulta jää tuhottomasti kaihertamaan.

– Elinikäiset ystävät, on nähnyt maailmaa ja kulttuureja, oppinut itsestänsä. Tietää sen, että mitä se on, kun haluaa jotakin ja työskentelee sen eteen täysillä. Osaa ehkä priorisoida asioita elämässään enemmän, Kakko luettelee.

– Urheilu on juuri sellaista vuoristorataa, että siellä on hyviä ja huonoja tunteita, mutta niitä on oppinut sitten käsittelemäänkin.

Kuva: Katri Kakon kotialbumi

Urheilu opetti Kakolle muun muassa sen milloin vauhti mittarissa on liian kova ja milloin olla itselleen rahtusen armollisempi. Kausi 2017 jäi kesken jo keväällä, kun Kakon voimavarat loppuivat ja hänellä todettiin masennus. Sen suhteen Kakko sanoo voivansa tällä hetkellä hyvin.

Kesän Kakko on nauttinut elämästä, eikä häntä ole haitannut se, ettei ulkomaille ole päässyt matkustamaan koronan vuoksi.

– Tykkään olla kerrankin nyt kotona vähän enemmän, kun aikaisemmin oli enemmän reissussa kuin kotona. Tämä on ollut kyllä kivaa – nauttia Suomen kesästä.

Tuleville judokoille ja muillekin urheilijoille Kakko haluaa painottaa tavoitteellisuuden merkitystä.

– Urheilu-ura on ihmisen elämässä niin lyhyt aika, että siihen kannattaa panostaa täysillä, jos siitä haluaa jotakin itselleen.

Lue myös:

Judo sairastutti, mutta myös paransi Katri Kakon – olympialaisiin tähyävä huippuottelija ei suostunut antamaan masennukselle periksi: “Minä en mene rikki”

Sisko ja veli maailmanmestareiksi tunnin sisällä ja samalla judotekniikalla – Katri Kakko taipui MM-pronssinaiselle

Kakolle ja Laamaselle judotappiot Pariisin Grand Slamissa