Suora

 • Miesten yhdistelmä kilpailu, Lahti
 • Ampumahiihdon MC:Anterselva, naisten yhteislähtö
 • Urheilustudio 23.1.
 • Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Ampumahiihdon MC: Anterselva, miesten viesti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Joukkuesprintin hiihto-osuus, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Mäkihypyn MC: Lahti, joukkuemäki HS 130
 • Joukkuemäki HS 130, 1. kierros, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Urheiluruutu
 • Joukkuemäki HS 130, 2. kierros, Lahti
 • Urheilustudio 23.1.
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
 • Monte Carlo, lauantain huippuhetket
 • Urheiluruutu

Keihäsjätti Ihab Abdelrahman kärysi dopingista neljä vuotta sitten, mutta kesken pannan tapahtui täysin odottamaton käänne – nyt egyptiläisen kunnosta kuuluu kummia

Egyptiläisen Ihab Abdelrahmanin neljän vuoden dopingpanna päättyy maanantaina.

yleisurheilu
Ihab Abdelrahman kärsi neljän vuoden dopingpannan, joka päättyy maanantaina.
Ihab Abdelrahman kärsi neljän vuoden dopingpannan, joka päättyy maanantaina. Diego Azubel/All Over Press

Kun Kalevan kisat olivat päättyneet Oulussa sunnuntai-iltapäivänä 24. heinäkuuta 2016, pyhäpäivän kovin yleisurheilu-uutinen antoi vielä odottaa itseään. Illalla suomalaismedioiden ykkösaihe oli kuitenkin sama: miesten keihäänheiton hallitseva MM-hopeamitalisti Ihab Abdelrahman oli kärynnyt dopingista.

Egyptiläisen huhtikuussa 2016 antamasta dopingnäytteestä oli löytynyt urheilussa kiellettyä elimistön ulkopuolista testosteronia. Tieto Abdelrahmanin kärystä tuli kolme kuukautta testin jälkeen ja vain neljä viikkoa ennen Rio de Janeiron olympiafinaalia.

Välittömästi kärynsä jälkeen Abdelrahman vakuutti syyttömyyttään. Hän kertoi saaneensa testosteronin ravintolisästä, mutta Egyptin antidopingelin asetti hänet kilpailukieltoon. Abdelrahman valitti päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin, joka ei kuitenkaan myöntänyt hänelle kilpailuoikeutta Rion olympiakisoihin.

Alkuvuoden 2017 jälkeen Abdelrahmanista ei kuulunut mitään, kunnes kesällä 2018 tapahtui täysin odottamaton käänne. Tuolloin Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun), ettei Abdelrahmanin laajasti uutisoitu kahden vuoden kilpailukielto pidäkään paikkaansa, vaan Kansainvälinen yleisurheiluliitto oli CAS-käsittelyn jälkeen pannut egyptiläisen istumaan kaikessa hiljaisuudessa peräti neljän vuoden d-kakkua.

Tähtäin Tokiossa

Kyseinen kilpailukielto on ohi 20. heinäkuuta 2020 eli ensi maanantaina. Ja mitä tulee Abdelrahmaniin, hänen uransa viimeistä kilpailuheittoa ei ole vielä nähty. Näin arvioi Suomen keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen.

– Talvella Ihab laitteli minulle viestiä ennen Etelä-Afrikan-leiriä ja kyseli, voisinko auttaa häntä. Hän kertoi, että hänet olisi vapautettu pannasta etuajassa. Tarkkaa ajankohtaa en tiedä, mutta perusteluna olisi ilmeisesti ollut antidopingtyö Egyptissä positiivisessa mielessä, Piironen kertoo Yle Urheilulle.

Abdelrahman heitti Piirosen alaisuudessa edelleen voimassa olevan Egpytin ennätyksen 89,21 vuonna 2014. Vuotta myöhemmin tuloksena oli MM-hopeaa Pekingistä tuloksella 88,99. Kesällä 2016 tullut dopingkäry päätti kuitenkin yhteistyön niin Piirosen kuin egyptiläistä manageroineen Jukka Härkösen kanssa.

Piironen kertoo nähneensä Abdelrahmanin Etelä-Afrikan Potchefstroomissa, jossa maailman kärkiheittäjät harjoittelevat vuosittain tammi–helmikuussa. Piirosen mukaan Abdelrahman oli pyytänyt, että Piironen palaisi hänen valmentajakseen, mutta suomalainen ei lämmennyt ajatukselle.

– Sanoin "kiitos vain, mutta ymmärrät varmaan, etten pysty tekemään enää kanssasi yhteistyötä", Piironen kertoo.

– Katsoin kaukaa muutaman heiton. Hän heitteli siellä pääasiassa yksinään. Dopingkäryn jälkeen ei tahdo löytyä hirveästi kavereita.

Harjoituksissa 85 metrin heittoja

Vaikka Piirosen ja Abdelrahmanin välit eivät ole enää entisellään, valmentaja tietää, että egyptiläinen tähtää täysillä vuoden 2021 Tokion olympialaisiin.

Kuulopuheiden perusteella lähes kaksimetristä jättiä ei pidä sivuuttaa spekulaatioissa potentiaalisista olympiamitalisteista, vaikka Abdelrahmanin edellinen kisaheitto on Paavo Nurmen kisoista 29. kesäkuuta 2016.

– Toisen käden tietojen mukaan hän on heittänyt harjoituksissa pitkiä heittoja, Piironen sanoo ja tarkentaa myöhemmin tarkoittavansa 85 metrin heittoja.

Lukemat ovat kovia, sillä keihäshistoria ei tunne yhtään huippuheittäjää, joka olisi pystynyt vastaavaan oltuaan kilpailematta neljä vuotta. Tuona aikana Piirosen mukaan yksi asia ei ole ainakaan muuttunut: Abdelrahman kokee, ettei käry ollut hänen aiheuttamansa.

– Hän ei pidä itseään syyllisenä siihen, vaan että käry olisi johtunut Egyptin liiton lääkäreiden virheestä. Sitäkin taustaa vasten hänellä on varmasti kova halu näyttää ja heittää pitkälle.

Piironen kertoo myös kuulleensa, että Abdelrahman olisi piipahtanut Suomessa kilpailukieltonsa aikana. Syynä oli ollut Seinäjoella viime talvena tehty kyynärpääoperaatio.

Sen enempää Abdelrahmania tuskin nähdään Suomessa tänä vuonna. Kisamielessä se vaatisi, että aloite tulisi urheilijalta itseltään tai kisajärjestäjiltä.

– En ole kuullut hänestä enää moneen vuoteen, Abdelrahmania Suomen kisoihin ennen käryä markkinoinut Härkönen kuittaa tiedustelut yhteyksistä entiseen suojattiinsa.

Lue lisää:

Oikeassa kädessä sähköase ja vasemmassa ysimillinen – Vesa Artman on yleisurheilussa paljon nähnyt suomalainen, joka toivoo aina, ettei vaimo näe häntä tv:ssä

Antti Ruuskanen yrittää toistaa Seppo Rädyn tempun 24 vuoden takaa – myöntää kuitenkin, että ura voi päättyä jo tähän kauteen

Espanjalaisvalmentajan ennustus Annimari Kortteesta nostatti kulmakarvoja vuonna 2018 – nyt Rafael Blanquer kertoo, millä Korte nousi Suomen puhutuimmaksi yleisurheilijaksi

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat