Kotikisoihin valmistautuvan lentopallomaajoukkueen kesä kuihtui, seuraava tapaaminen vasta ensi keväänä: "Tämä on ehkä kymmenen prosenttia siitä, mitä suunnittelimme"

Maajoukkueleireille paljon nuoria pelaajia valinnut päävalmentaja Joel Banks haluaa lisää kilpailua EM-kotikisojen pelipaikoista. Myös konkari Mikko Esko on kiinnostunut kotikisoista.

lentopallo
Joel Banks, Sami Kurttila ja lentopallomaajoukkue
Päävalmentaja Joel Banks (keskellä) ohjaa Suomen nuorta maajoukkuetta Salon-leirillä.Lassi Lähteenmäki, Yle

SALO. Pelaajat ovat harjoituksissa täynnä intoa, kun maajoukkue on taas pitkästä aikaa yhdessä. Alkulämmittelyssä naureskellaan rennosti, mutta tempo nousee nopeasti harjoitusten edetessä Salohallissa.

– Todella kovaa ollaan menty. On kiva hikoilla kentällä taas pitkän tauon jälkeen. Yritetään käyttää jokainen minuutti hyväksi, maajoukkueen suurin tähti, libero Lauri Kerminen sanoo Yle Urheilulle.

Monen pelaajan loppukevät ja alkukesä ovat sujuneet yksilöllisten fysiikkaharjoitusten parissa. Koronavirus alkoi keskeyttää sarjakausia ympäri Eurooppaa maaliskuussa. Kermisen edustama Kuzbass Kemerovo ehti saavuttaa paikan Mestarien liigan välierissä ja aloittaa Venäjän pääsarjan pudotuspelit, kun pelit keskeytyivät.

Lauri Kerminen
Lauri Kerminen nauttii lentopallosta koronan aiheuttaman pitkän tauon jälkeen.CEV

Koronarajoitukset iskivät kovaa myös ensi vuoden syyskuussa pelattaviin kotikisoihin valmistuvan Suomen maajoukkueen ohjelmaan. Maaottelujen peruuntumisen ja viivästyneen leireilyn aloittamisen lisäksi korona on vaikuttanut lentopalloliiton jo ennestään vaikeaan taloustilanteeseen.

– Meillä oli mielestäni perusteellinen ja hyvä suunnitelma, miten teemme kesän aikana joukkueesta paremman. Käytännössä suunnitelmaan kuului valtavasti töitä ja harjoittelua. Olemme joutuneet karsimaan ohjelman todella lyhyeksi, tämä on ehkä kymmenen prosenttia siitä mitä olimme suunnitelleet, päävalmentaja Joel Banks manaa.

Ohjelman kutistuminen kymmenykseen kuulostaa hieman liioittelulta, mutta ohjelma on kieltämättä kuihtunut radikaalisti. Kiireisimpinä kesinä maajoukkue leireilee ja pelaa maaotteluita usein pitkälti yli 100 päivää, mutta tänä kesänä yhteistä aikaa on ainoastaan 20 päivää. Sinivalkoiset olivat heinäkuun alussa 10 päivää Kuortaneella, nyt käynnissä on 10 päivän jakso Salossa.

Banks Suomi-kiertueella

Toisaalta päävalmentaja on ehtinyt tutustua perusteellisesti Suomeen ja uusiin pelaajiin alkukesän aikana. Kun maajoukkue ei voinut kokoontua, Banks ja miesten joukkueen uusi fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski kiertelivät ympäri Suomea Mestaruusliiga-seuroissa. Liiton, seurojen johdon ja valmentajien yhteistyön ansiosta seurat avasivat harjoitukset alueen potentiaalisille maajoukkuepelaajille.

– Vietimme paljon aikaa keskustellen valmentajien kanssa ja teimme kovasti töitä pelaajien kanssa. Näin kierroksella paljon uusia pelaajia. Tilanne ei ollut maajoukkueelle paras mahdollinen, mutta seurojen yhteistyön ansiosta saimme tehtyä paljon hyviä asioita vaikeassa tilanteessa, Banks kehuu.

Paras keino selviytyä vaikeista tilanteista on yhteistyö. Yhteistyötä on tehty myös korona-ajan harjoittelun suunnittelussa. Liitto on laatinut lääketieteen ammattilaisten kanssa ohjelmaan koronasäännöt.

Lentopallolle luonteenomaista joka pisteen jälkeen tapahtuvaa käsien yhteen läiskimistä ei koronakaan onnistunut estämään.

– Palloja olemme esimerkiksi pesseet treenien jälkeen, mutta läpyttelyt kentällä tulevat niin selkäytimestä, ettei sitä oikein voi karsia, Lauri Kerminen naurahtaa.

– Yritetään jokainen pelata viisaasti viruksen takia. Ei nähdä kauheasti porukkaa ja yritetään pysyä tiiminä, niin vältetään suurimmat riskit.

Nuoruutta ja kokemusta kotikisoihin?

Maajoukkueen yhteinen ohjelma on kuihtunut pariinkymmeneen päivään, mutta pelaajamäärä on ollut suuri. Leireille on osallistunut reilut parikymmentä pelaajaa, joista lähes puolet on nuoria, tuoreita miehiä maajoukkueessa (siirryt toiseen palveluun).

– Yksi kesän avainasioista oli avata ovet isommalle määrälle pelaajia, jotta saamme lisää kilpailua pelipaikoista. Haluamme nähdä, millaisia erilaisia vaihtoehtoja eri pelipaikoille voisi olla ja mitä uudet pelaajat voivat tuoda lisää joukkueeseen, brittipäävalmentaja Banks kertoo.

Severi Savonsalmi
Severi Savonsalmen pää ajeltiin maajoukkuedebyytin kunniaksi kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen maaotteluja on kertynyt vain neljä, mutta 208-senttinen keskitorjuja aikoo nousta vakiokokoonpanoon ensi kesänä.AOP

Banks kehuu Aaro Nikulan ja Severi Savonsalmen kaltaisia parikymppisiä lupauksia. Maajoukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos, joten koti-EM-kisoissa nähtäneen uusia arvokisapelaajia.

– On se iso tavoite ja unelma, olisi tosi hienoa olla mukana. Sen eteen on tehty duunia ja tehdään edelleen. Toivottavasti pian minua voi sanoa maajoukkueen vakiokasvoksi, keskitorjuja Savonsalmi sanoo.

Nuorten joukossa on myös yksi ikinuori 41-vuotias. Lähes 300 maaottelun Mikko Esko on maajoukkueen mukana ensimmäistä kertaa vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen. Esko kertoo päätyneensä mukaan puolivahingossa, kun Banks piti harjoituksia Valepassa ja pyysi mukaan. Nyt konkaripassari myöntää kotikisojen kiinnostavan.

– Mahdollisesti. Totta kai ensi kausi pelataan ensin läpi, mutta kyllähän se mielessä on. Ne kisat tulevat oikeasti aika pian, Esko sanoo.

41-vuotias Mikko Esko passaa jälleen Suomen maajoukkueessa.
41-vuotias Mikko Esko passaa taas maajoukkueessa kahden vuoden tauon jälkeen, vaikka oli jo ajatellut maajoukkueuran olevan ohi.Lassi Lähteenmäki

Tärkeä vuosi edessä

Kotikisat alkavat Tampereella ensi vuoden syyskuun alussa. Banks on painottanut lyhyen leirijakson aikana pelaajille seurajoukkuekauden merkitystä.

– Edessä on erittäin tärkeät 13 kuukautta. Meillä on tänä kesänä rajoitetut resurssit, sille ei voi mitään. Tilanne asettaa myös pelaajille ison vastuun. Ensi kesän maajoukkueohjelma voi auttaa pelaamaan paremmin kotikisoissa, mutta talven aikana tehty työ ratkaisee, Banks painottaa.

Pientä huolta matkalla kohti kotikisoja aiheutta se, että peräti viisi maajoukkueen runkopelaajaa Sauli Sinkkosesta Elviss Krastinsiin on yhä ilman seurajoukkuetta. Useaa maajoukkuepelaajaa edustava manageri Nisse Huttunen on kertonut Yle Urheilulle, että tämän hetken pelaajamarkkinoilla peli on raakaa.

– Pelaajat joutuvat tinkimään palkoistaan, ja on iso vaara, että jäädään jopa ilman duunia. Etelä-Amerikasta on tullut noin 50 pelaajaa Eurooppaan, mikä hankaloittaa pelipaikan löytämistä ja palkan saamista, Huttunen avaa.

Hyvä seura ja paikka avauskuusikossa olisi tärkeä asia jokaiselle paikkaa kotikisoissa tavoittelevalle pelaajalle. Suurimman tähden sopimusneuvottelut ovat sentään jo pitkällä.

– Kaikki näyttää suhteellisen valoisalta tässä vaiheessa. Juttelin Nissen kanssa pari päivää sitten, ja asiat alkavat näyttää hyvältä. Piakkoin tulee varmasti uutista tästä asiasta, Kuzbass Kemerovosta ilman jatkosopimusta jäänyt, vuosi sitten Venäjän Superliigan parhaaksi liberoksi valittu Kerminen sanoo.

Maajoukkue pelaa tällä viikolla leirien päätteeksi Viron kanssa kolme harjoitusottelua suljetuin ovin. Sen jälkeen pelaajat lähtevät omille teilleen, ja maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran todennäköisesti vasta ensi huhti-toukokuussa.

– Nuorille annetaan Viro-peleissä paljon vastuuta. Pelit pelataan yhtäaikaisesti kahdella eri kentällä, kahdella eri joukkueella. Haluamme nähdä jokaisen pelaajan pelissä ja saada näistä leireistä kaiken hyödyn, mikä on mahdollista saada, päävalmentaja Banks sanoo.

Lentopalloliitto suunnitteli tälle kesälle vielä harjoitusmaaottelua hallitsevaa maailmanmestaria Puolaa vastaan, mutta se jouduttiin lopulta perumaan. Ensi kesän Hopeisen liigan järjestämisestä ei ole vielä varmuutta.

Toki koronavirus saattaa estää myös EM-kisojen järjestämisen, mutta kaikki tuleva valmistautuminen suunnitellaan sillä ajatuksella, että kisat alkavat Tampereella reilun 13 kuukauden päästä.

Lue myös:

VaLePa kolmantena suomalaisjoukkueena lentopallon Mestarien liigaan

Tervaportin kausi päättyi pettymykseen – Olympiakos kadotti pelirytmin kohtalokkaalla hetkellä

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks lähti "road tripille" tutustumaan suomalaiseen seuratoimintaan – "Yritämme käyttää tämän ajan hyväksi"

Maajoukkueen suomalaistähtiä uhkaa työttömyys – agentti kertoo likaiseksi muuttuneesta sopimuspelistä: "Tämä on tosi omituista aikaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat