Venäläisasiantuntija arvioi Jokerien KHL-kauden kohtaloa Yle Urheilulle – "Kaikki riippuu yhdestä asiasta"

Jokerien valmistautumista alkavaan KHL-kauteen varjostaa suuri epätietoisuus.

Missä Jokerit pelaa tulevalla kaudella kotipelinsä vai pelaako se Itä-Euroopan kiekkoliigassa ollenkaan? Kysymys on puhuttanut tällä viikolla suomalaisia kiekkopiirejä. Kuva: Emil Hansson/All Over Press

Helsingin Jokerien KHL-kauden ympärillä leijuu useita vaikeita kysymyksiä.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut kuudessa eri maassa pelattavalle Itä-Euroopan kiekkoliigalle tuntuvan ongelman, mikä vaikuttaa myös Jokerien tulevaisuudennäkymiin.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi alkuviikosta lähteisiinsä nojaten, että koko Jokerien KHL-kausi on uhattuna, koska seuran pitäisi pelata matkustusrajoitusten vuoksi kotipelinsä Venäjällä.

KHL:n edustajat ovat pysyneet ottelukalenterista ja seurojen tilanteesta toistaiseksi vaitonaisina. Sarja tiedotti kuitenkin keskiviikkona, että kiinalainen KHL-seura Kunlun Red Star pelaa tulevalla kaudella kotiottelunsa Moskovan alueella sijaitsevassa Mytishtshin kaupungissa.

Yle Urheilun haastattelema entinen kansainvälisen tason huipputuomari ja suosittu venäläinen jääkiekkoasiantuntija Leonid Vaisfeld tuntee KHL:n kuviot ja päättäjät hyvin. Hän kuitenkin korostaa kommentoivansa nykytilannetta ulkopuolisen tarkkailijan roolista.

– Kukaan ei tiedä, miten tilanne kehittyy. Tämä ei koske vain Jokereita vaan kaikkia ulkomaalaisseuroja. Mitä tulee Jokereihin, Barys Nur-Sultaniin (Kazakstan), Minskin Dinamoon (Valko-Venäjä) ja Riian Dinamoon (Latvia), kaikki riippuu yhdestä asiasta: rajaliikenteen rajoituksista, Vaisfeld, 60, sanoo.

– Avataanko rajat vai ei? Tilanne vaihtelee maittain, minkä vuoksi ilmassa on valtava määrä kysymyksiä. Tämä ei ole urheilullinen tai poliittinen kysymys vaan ennen kaikkea käytännön ongelma.

Muutto Pietariin?

Iltalehden haastatteleman nimettömän lähteen mukaan KHL aikoo painostaa Jokereita pelaamaan kotiottelunsa Pietarissa. Vaisfeld ei tähän usko.

– Miten liiga voisi vaatia sellaista? KHL voi vaatia vain olemassa olevien sääntöjen noudattamista. Jos seurat voivat taata joukkueiden turvallisuuden, he voivat pelata, missä haluavat.

On kuitenkin eri asia, jos käytännön sanelema pakko estää matkustuksen Suomen ja Venäjän välillä. Yle Urheilun tietojen mukaan KHL:ssä on punnittu kautta suunniteltaessa useita vaihtoehtoja, joista yksi olisi Jokerien kotipelien järjestäminen Pietarissa.

Jokerit on pelannut KHL:ssä syksystä 2014. Lauri Marjamäen luotsaama joukkue lähtee kauteen 2020-2021 hankalista olosuhteista. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Vaisfeld pitää narripaitojen siirtymistä itärajan taakse epätodennäköisenä. Hän sanoo, että Jokerien tilanne on täysin erilainen verrattuna Moskovan alueelle muuttaneeseen Kunluniin.

– Kunlun halusi itse pelata Venäjällä, mikä on ymmärrettävää. Seuran peleissä ei käy juuri yleisöä, joten heille on aivan sama, missä he pelaavat. Heillä on takuuvarmasti enemmän katsojia Mytishtshissä kuin Pekingissä.

– Jokereiden kaltaiselle, katsojia vetävälle seuralle kotipelien järjestäminen omalla maaperällä on periaatekysymys. Pelissä on merkittävä määrä lipputuloja.

Jokerit on kommentoinut toistaiseksi, että seura valmistautuu pelaamaan kotiottelunsa normaaliin tapaan Helsingissä.

– Elämme siinä toivossa. Se on ykkösvaihtoehto. Jos se ei toteudu, pitää katsoa, mitä voimme tehdä ja kääntää kaikki kivet, Jokerien puheenjohtaja ja pääomistaja Jari Kurri sanoi torstaina Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Voisiko seura pelata osan kotiotteluistaan Pietarissa ja loppukauden tarvittaessa Helsingissä? Vaisfeld ei usko kyseiseen skenaarioon.

– Kunlunin tavoitteena oli aloittaa kausi Venäjällä ja siirtyä rajoitusten poistuttua takaisin kotihalliinsa. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin rajoitukset lievenevät. Pitää muistaa, että ottelukalenteri tehdään logistiikka huomioiden. On valtava ero, pelaako esimerkiksi Amur Habarovsk Kunlunia vastaan Pekingissä vai Mytishtshissä.

Peli aikaa vastaan

Kurri kertoi IS:lle seuran pyytäneen KHL:ltä kauden alun lykkäystä. Jokerit ei ole toiveensa kanssa yksin.

Nykysuunnitelman mukaan KHL-kauden pitäisi alkaa syyskuussa. Se tarkoittaa, että ottelukalenteri olisi lyötävä lukkoon jo pian.

– Jos liiga meinataan aloittaa 2. syyskuuta, otteluohjelman olisi hyvä olla valmis elokuun alkuun mennessä. Seurojen on tehtävä sopimukset lentoyhtiöiden kanssa, maksettava hotellit... Järjesteltävää riittää, Vaisfeld sanoo.

KHL:n ja seurojen intresseissä on odottaa vielä koronatilanteen kehittymistä ja mahdollisia rajakäytäntöjen muutoksia. Vaisfeldin mukaan peli aikaa vastaan ei voi jatkua kuitenkaan kauaa.

– Jos tulee varma tieto, että maat avaavat rajansa lokakuussa, liigakauden alku voidaan hyvin siirtää sinne. On kuitenkin todennäköisempää, että tässä ollaan pitkään tietämättömiä. Rajat voivat avautua huomenna, kuukauden päästä tai eivät ollenkaan.

– Kauden alkamisesta pitää tehdä joka tapauksessa joku päätös.

KHL:n ottelukalenterin laatijoilla on riittänyt viime aikoina unettomia öitä.

– En kadehdi heitä. Se on mahdoton tehtävä, Vaisfeld sanoo.

Erilaisten rajakäytäntöjen lisäksi stressiä on aiheuttanut KHL-kauden osallistujamäärä. Liigan seuroista muun muassa Vitjaz Podolsk ja Amur Habarovsk ovat kärsineet pahoista talousvaikeuksista.

Lue myös: