Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bottas tilitti MTV:lle Mercedeksen pahat mokat aika-ajossa ja startissa, jotka maksoivat MM-johdon – asiantuntija linjaa askelmerkit mestaruustaistoon

Mercedes-kuljettaja Valtteri Bottas jäi F1-kauden kolmannessa kisassa Unkarissa kolmanneksi. Tallikaveri Lewis Hamilton nousi MM-sarjassa johtoon.

Formula 1
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas ei ollut lainkaan tyytyväinen Unkarin kisaansa.Getty Images

Valtteri Bottas oli kuin maansa myynyt antaessaan Unkarin F1-osakilpailun jälkeen haastatteluja. Suomalainen lähti hyvistä lähtökohdista kisaan. Bottas johti MM-sarjaa ja starttasi tallikaverinsa Lewis Hamiltonin vierestä, toisesta lähtöruudusta kauden kolmanteen kilpailuun.

Unkarin osakilpailu meni pipariksi kuitenkin jo lähdössä. Bottaksen ratissa oli kolme punaista valoa, jotka sammuivat hetkeä ennen kuin lähtövalot sammuivat. Suomalainen reagoi rattinsa valoihin ja liikahti. Ennen kuin oikeat lähtövalot sammuivat, Bottas pysähtyi ja joutui ottamaan startin uusiksi. Tähän tuhraantui aikaa, ja suomalainen jäi lähdössä peräti seitsemänneksi.

Muun muassa Ferrari-kuljettaja Sebastian Vettel raportoi kisan aikana Bottaksen mahdollisesta varaslähdöstä tiimiradiossa. Asiaa ei kuitenkaan otettu tutkintaan todennäköisesti siitä syystä, että Bottas liikkui ennen valojen sammumista niin vähän, etteivät lähtöruudun sensorit reagoineet tilanteeseen.

– Lähdössä tuijotin lähtövaloja, sitten näytössäni jokin kirkas valo syttyi tai sammui, en tiedä mitä siinä tapahtui. Reagoin siihen valoon. Sellaista ei ole ennen tapahtunut. Minusta valojen ei pitäisi kamalasti vilkkua, kun tuijotetaan lähtövaloja. Erikoinen lähtö ja kilpailu. Lähtö pitää tutkia ihan oikeasti vielä, Bottas selvitti MTV:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lopulta Bottas taisteli kolmanneksi, mutta se ei Mercedes-kuljettajaa lohduttanut, sillä Unkarin viikonloppu sujui alle odotusten.

Paaluun olisi eilen ollut mahdollisuudet, mutta autooni oli jostain syystä tankattu liikaa bensaa aika-ajoon.

Valtteri Bottas MTV:lle

Jo aika-ajojen jälkeen lauantaina Bottasta nyppi se, että hänen täydellinen kierroksensa ei riittänyt paalupaikkaan. Tallikaveri Lewis Hamilton vei ykköslähtöruudun kymmenyksen turvin. Nyt Bottas valotti MTV:lle myös lauantain tapahtumia.

– Paaluun olisi eilen ollut mahdollisuudet, mutta autooni oli jostain syystä tankattu liikaa bensaa aika-ajoon. Se vaikutti tietenkin tähänkin päivään, Bottas kertoi kanavalle.

"Tämä kisa oli takapakki mestaruuteen tähtäävälle ohjelmalle"

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildhin mukaan Bottakselta olisi voinut odottaa Unkarin GP:stä kakkossijaa startin sekoilusta huolimatta, koska Mercedeksen vauhti on tällä hetkellä niin ylivoimainen muihin nähden.

Kakkossija olisi ollut myös mestaruustaistelun kannalta tärkeä. Nyt Hamilton nousi viidellä pisteellä Bottaksen ohi.

– Ero ei ole vielä mikään katastrofi, mutta MM-johto olisi pitänyt säilyttää. Tämä kisa oli takapakki mestaruuteen tähtäävälle ohjelmalle, jossa yhtään virhettä ei saa tapahtua, Mildh sanoo.

Starttivirheen takia nyt tullut kolmas sija voi loppukaudesta muodostua ratkaisevaksi mestaruustaistelussa, sillä kausi on todennäköisesti koronaviruspandemian takia paljon lyhyempi kuin alun perin ajateltiin. Tällä hetkellä kisakalenterissa on kymmenen kisaa, mutta lisäyksiä voi vielä tulla.

– Tasaisuus ratkaisee taistelun Hamiltonia vastaan. Bottaksen pitää varmistaa tasaisuutensa, eikä tänään nähdyn kaltaisia virheitä sallita enää tästä eteenpäin, Mildh sanoo.

Mildhin mukaan myös Mercedeksen taktiikka Bottaksen kanssa vaikutti toimivalta kisassa.

Bottas otti kakkossijan napannutta Max Verstappenia hyvin kiinni kisan keskivaiheilla. Suomalainen oli Red Bull -kuljettajasta parhaimmillaan alle sekunnin päässä. Kuitenkin 20 kierrosta ennen maalia Bottas otettiin uudelleen varikolle, ja hänelle vaihdettiin kova rengasseos.

Bottas otti vielä kovalla renkaalla Verstappenia kiinni, mutta eroa oli varikkopysähdyksen jälkeen liikaa kisan loppuun.

– Varikkopysähdys oli uhkapelin arvoista, se antoi minulle etua renkaiden kestossa, mutta se ei riittänyt tänään, Bottas sanoi F1:n haastattelussa.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Isossa-Britanniassa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos tulospalvelu ei näy, päivitä sivu.

Lue myös:

Haasin riskiratkaisu ajoi Räikkösen poikkeukselliseen virheeseen ja jätti suomalaisen pisteittä – kommentoi MTV:lle viikonloppua: "Katastrofi"

Hamiltonille ennätysvoitto, Bottaksen taistelu riitti vain kolmossijaan – Verstappen lämmittelyssä käyneen kolarin jälkeen häkellyttävästi kakkoseksi: "Tuntui kuin voitolta"

Bottas ei päässyt lopussa enää Verstappenin ohi, Hamilton tykitti helppoon voittoon Unkarissa – näin kauden kolmas F1-kisa eteni

Bottasta turhautti Hamiltonin paalupaikka – antoi myrskyvaroituksen sunnuntain kisaan: "Lähdöstä tulee Lewisin kanssa kiihdytyskilpailu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat