HIFK:sta potkut saanut päävalmentaja moitti työilmapiiriä – urheilutoimenjohtaja: Tavoitteet on sovittu, kun nimet pantiin paperiin

Helsingin IFK purki ensimmäisenä Veikkausliiga-seurana päävalmentajansa sopimuksen. Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström korostaa jäljelle jäävän valmennuskaksikon yhteistyön merkitystä.

Norjalaisvalmentaja Tor Thodesen ei jatka HIFK:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana. Kuva: Yle/Mats Ahlnäs

Helsingin IFK ilmoitti maanantaina, ettei norjalaisvalmentaja Tor Thodesen jatka miesten edustusjoukkueen päävalmentajana. Thodesen allekirjoitti jatkosopimuksen syksyllä ja kertoi pian erottamisuutisen jälkeen Facebookissa, että jatko oli "tietoinen riski".

Norjalainen moitti englanninkielisessä päivityksessään myös työilmapiiriä, "jollaiseen ei usko eikä jää sitä kaipaamaan".

IFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin mukaan Thodesen tiesi tasan tarkkaan, millaisissa oloissa tulisi pestiään jatkamaan.

– Päivittäinen tekeminen ja tavoitteiden saavuttaminen merkitsee, ja ne on kyllä sovittu siinä vaiheessa, kun paperit on allekirjoitettu. Niinhän sen pitää toimivassa organisaatiossa olla, tiedetään mitä tavoitellaan ja mikä on se yhteinen tapa, miten sinne mennään, Lönnström kertoo Yle Urheilulle.

HIFK:n omistus muuttui viime vuonna, kun kiinalainen liikemies Lucas Jin Zhang hankki enemmistön seuran osakkeista. Lontoosta käsin operoiva Jin ilmoitti suoraan vaativansa sijoitukselleen tuottoa.

Lönnströmin mukaan menestyspaineet tulevat seuran sisältä ja faneilta, eivät niinkään omistuksen puolelta.

– On hienoa, että on paineita. Sen takia pelaajia pitää jaksaa puskea, sekä valmentajien että meidän täällä toimiston puolella, hän toteaa.

– Olen ollut erittäin tyytyväinen niihin asioihin, joita viime kaudella saimme vietyä eteenpäin. Mutta meidän pitää koko ajan pyrkiä kehittymään. Silloin voi tulla sellainen tilanne, että joudutaan tekemään tällaisia muutoksia.

HIFK on voittanut yhden ja hävinnyt kaksi ottelua tänä kesänä. Kuvassa HIFK:n Sakari Mattila (oik) ja Hannu Patronen tappiollisessa KUPS-ottelussa. Kuva: Matti Raivio / AOP

Urheilutoimenjohtaja toteaa myös, että eron hetkellä tunteet voivat olla pinnassa.

– Se on ihan ymmärrettävää, kaikki ovat varmasti tehneet parhaansa.

Thodesen otti HIFK:n johtoonsa sen jälkeen, kun joukkue oli Teemu Kankkusen johdolla noussut takaisin Veikkausliigaan. Nyt Kankkunen ottaa valmennusvastuun yhdessä Mike Keeneyn kanssa.

Lönnström korostaa kaksikon yhteistyön merkitystä. Urheilutoimenjohtaja vakuuttaa, että uutta, kansainvälisellä cv:llä varustettua luotsia ei olla seuraan tuomassa.

– Tänä vuonna siinä tulee olemaan Mike Keeney ja Teemu Kankkunen. Olemme selkeästi käyneet läpi, mitä korjausliikkeitä täytyy tehdä, mutta se suunta on sama. Nyt on vain pikkuisen eri miehitys.

Lue myös: