Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Superpesiksen huippulupaava Konsta Kurikka, 19, heittää niin kovaa, että jopa baseballin MLB-kykyjenetsijät ovat kiinnostuneita

Konsta Kurikka saattoi aiemmin paiskoa varusteitaan epäonnistuneen suorituksen vuoksi. Nykyisin hän osaa käsitellä tunteitaan paremmin. Nuorukaisen kyvyt on noteerattu Yhdysvalloissa.

pesäpallo
Kurikka
Jani Komulainen kuvailee Konsta Kurikkaa positiiviseksi ja aurinkoiseksi ihmiseksi. Sotkamon Jymy

Konsta Kurikka ottaa pienen vauhdin ja kiskaisee pallon kohti tutkaa. Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulaisen pitämä laite näyttää lukemiksi 152 kilometriä tunnissa.

Komulainen hämmästyy, kun 19-vuotias huippulupaus heittää palloa toisen kerran. Voiko tämä pitää paikkansa?

Nopeustutkassa näkyvät hurjat lukemat 159 kilometriä tunnissa. Harvinaisen kova tulos, ehkä jopa kaikkien aikojen kovin heitto pesäpallolla heitettynä. Yli 150:n heittäjiäkään ei ole kovin paljoa. Ei siis ihme, että Kurikka kiinnostaa myös baseballin MLB-ammattilaissarjan kykyjenetsijöitä.

Kurikka peittoaa heitollaan ainakin Sotkamon Jymyn ennätyksen, sillä kovin kiskaisu oli tätä ennen kenenkäs muun kuin Komulaisen (158 km/h) nimissä.

− Juuri naureskelin Konstalle, että ensiksi meinasin valehdella, että hänen heittonsa olisi ollut 157 kilometriä tunnissa. Mutta en ole todellakaan kateellinen. On erittäin hieno asia, että löytyy uusia lahjakkuuksia, Komulainen sanoo Yle Urheilulle.

Komulainen uskoi tutkan tuloksen viimeistään siinä vaiheessa, kun Kurikka viskasi kolmannella heitollaan lukemiksi 157 kilometrin tuntinopeuden.

− Olihan se hieno fiilis. Tiesin, että heitto kyllä lähtee, mutta se yllätti, että noinkin kovaa. Heittoni pyöri aiemmin 155 tuntumassa ja nyt tuli pieni harppaus, Kurikka toteaa helmikuisesta heitostaan.

Onko Komulainen saanut jälkikäteen kuulla asiasta?

− Ei siitä hirveästi ole kuittailtu. Se oli yksi testi ja kaverilla on sen verran noita mitaleita takataskussa, että ei siitä ole oikein uskaltanut kuittailla, Kurikka velmuilee.

Kurikka on siis herättänyt poikkeuksellisella heittokädellään aitoa kiinnostusta jopa Pohjois-Amerikassa saakka. Baseballin MLB:n pelaajatarkkailijat ovat olleet jopa niin innostuneita suomalaisen kyvyistä, että he ovat valmiita matkustamaan syksyllä Suomeen tarkkailemaan Kurikan suorituksia, jos koronarajoitukset hellittävät.

Kurikka ei kuitenkaan sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että hän lähtisi esittelemään heittokättään rapakon taakse.

− Minulle on tullut nyt mahdollisuuksia tuon heiton jälkeen. Lähden ihan mielelläni katsomaan pesäpallokauden jälkeen, että olisiko siellä käyttöä, Kurikka sanoo.

Kurikka testasi myöhemmin keväällä heittokättään myös baseball-pallolla. Tuolloin hän heitti paikaltaan 91 mailia eli 146 kilometriä tunnissa. Kurikan tulos on äärimmäisen kova, sillä MLB:ssä aloittavat pelaajat heittävät "fastball"-syöttöjään noin 92−93 mailin tuntivauhdilla.

− Testasin huvin vuoksi myös pesistestillä vauhdista, ja heitin 164 kilometriä tunnissa. Mutta se on tärkeämpää, paljonko heittää paikaltaan.

− Olisihan se hienoa nähdä miten paljon saisin itsestäni irti, jos pääsisin syksyllä vaikka viikon tai kaksi harjoittelemaan tosissani heittämistä, Kurikka sanoo.

Kurikka
Kurikka on viihtynyt Sotkamon Jymyssä. Sotkamon Jymy

Kurikka pitää baseballia kiinnostavana lajina. Hän on jo pidemmän aikaa seurannut sosiaalisen median kautta parhaita paloja otteluista.

− Kovinkaan moni suomalainen ei varmasti tiedä lajista kovinkaan paljon. Moni varmasti ajattelee, että siellä lyödään vain palloa katsomoon ja kierretään kenttää, mutta kyllä sekin on vaativa laji. Huiput tekevät hyviä suorituksia, Kurikka pohtii.

− Syksyllä on pesiksestä taukoa, joten jos pysyn terveenä, niin miksipäs en kävisi kokeilemassa, Kurikka tiivistää ajatuksensa.

Hiomaton timantti

Juvalta ponnahtaneesta Kurikasta voi puhua huoletta yhtenä Suomen lahjakkaimmista pesäpalloilijoista. Kurikan pelilliset ominaisuudet ovat jo 19-vuotiaana huipputasolla, sillä räjähtävän heiton lisäksi pallo sirvahtaa myös mailasta parhaimmillaan 173 kilometrin tuntinopeuteen.

Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen kuvaileekin suojattiaan hiomattomaksi timantiksi.

− Hänen fyysiset ominaisuutensa ovat huippuluokkaa heiton, lyönnin ja nopeuden näkökulmasta. Hän on ehdottomasti potentiaalinen tulevaisuuden huippupelaaja, Komulainen sanoo, mutta muistuttaa, että Kurikalla on vielä kehitettävää taktisella puolella.

Kurikan tie huipulle ja Sotkamon Jymyn Superpesis-joukkueeseen on ollut monella tapaa poikkeuksellinen, mutta tekemisistä on paistanut kova halu kehittyä yhdeksi Suomen parhaimmista pesäpalloilijoista.

Kurikka esimerkiksi muutti jo 16-vuotiaana Sotkamoon, jotta hän voisi opiskella pesäpallolukiossa. Vaikka koti löytyikin Sotkamosta, nuorukainen matkasi tästä huolimatta pelaamaan miesten Suomensarjaa Juvalle sekä myöhemmin Superpesistä Imatralle.

Konta Kurikka
Kurikka pelasi kaksi täyttä kautta IPV:ssä. Jälkimmäisellä kaudella hän löi yhteensä 33 juoksua. Roni Rekomaa / STT Lehtikuva

Pohja Kurikan ominaisuuksiin rakennettiin kuitenkin Juvalla, missä Kurikka pelasi lapsesta saakka erilaisia pihapelejä veljensä ja kavereidensa kanssa.

− Asuimme maalla, joten siellä oli hyvin lääniä touhuta ja temmeltää, Kurikka sanoo ja kiittelee perhettään.

Kurikka arvelee, että hänen kova kätensäkin on peräisin juuri ulkona heittelemisestä. Hän esimerkiksi kopitteli käytännössä joka päivä isoveljensä kanssa ja heitti aivan kaikkea, mitä käteen nyt sattui tarttumaan.

− Tuli paljon heiteltyä lumipalloja, kiviä ja ihan kaikkea. Kun huomasimme, että heitän jo juniorina kovaa, niin Superissa pelannut enoni (Teppo Muttilainen) sanoi, että minun pitäisi jumpata vastuskuminauhalla, jotta saan vahvistettua käsien pieniä lihaksia. Olen kyllä kokenut sen erittäin hyväksi ja siitä on ollut iso apu, Kurikka sanoo.

Uunot ja Kummelit suosikkeja

Kurikka on ihastuttanut katsojia tällä kaudella kahdella kunnarillaan ja yhteensä 21 lyödyllä juoksullaan ja noussut nopeasti sarjan kärkikaartiin. Pelinjohtaja Komulainen ei ole yllättynyt, koska on seurannut nuorukaisen otteita tarkalla silmällä jo pidemmän aikaa.

Sen sijaan Kurikan luonne on ollut pelinjohtajalle positiivinen yllätys.

− Hän on hyvin positiivinen ja aurinkoinen kaveri. Konsta saa aina muut hyvälle tuulelle, mikä on iso arvo joukkuelajissa. Välillä tulee epäonnistumisia, mutta joukkueen fiilis pysyy hyvänä, kun on Konstan kaltaisia pelaajia, jotka naureskelevat ja muistavat kertoa juttuja, Komulainen sanoo.

Konsta Kurikka STT Lehtikuva 20.7.2020
Jani Komulainen uskoo, että Konsta Kurikka voi jonain päivänä olla Vuoden pesäpalloilija. Emmi Korhonen / STT Lehtikuva

Komulaisen mukaan Kurikalta löytyykin yllättävän paljon tietoa vanhoista suomalaisista sketsiohjelmista ja klassikkoelokuvista, joista Kurikka viljelee sutkautuksia.

Tähän on toimittajankin pakko tarttua. Mitkä ovat suosikkejasi, Konsta Kurikka?

− Kyllähän Uuno-leffat ovat ihan ykköskamaa. Myös Kummeli-sketsit ovat erittäin hauskoja ja niitä tulee jonkun verran katsottua. Niissä on todella hauskoja juttuja ja on hauskaa naureskella niille, 19-vuotias Kurikka virnuilee.

Hauskojen juttujen ja savolaisen leppoisuuden lisäksi Kurikasta löytyy myös tulisempi puoli, vaikka nuorukainen kertoo rauhoittuneensa viime vuosina.

Räväkkyys näkyi esimerkiksi pelikentillä.

− Välillä tuli korotettua ääntä vähän turhan usein. Hermot menee välillä nytkin, mutta todella paljon harvemmin kuin silloin nuorempana.

Kurikka sanoo oppineensa käsittelemään tunteitaan paremmin, kun hän pelasi vuonna 2018 ensimmäisen täyden kautensa Superpesistä Imatran Pallo-Veikoissa. Tuolloin pelinjohtaja Jyrki Valle rauhoitteli räväkkää Kurikkaa, ja painotti, ettei epäonnistumisia saa jäädä miettimään pitkäksi aikaa pelin aikana.

− Valle toitotti, että jos päästää läpilyönnin, sitä ei saa miettiä yhtään pitempään kuin hetken. Totta kai se saa ärsyttää, mutta pelin sisällä se pitää nollata, Kurikka sanoo ja jatkaa:

− Hän puhui paljon tunteiden käsittelystä ja siitä, ettei pidä paiskoa kamoja. Kehityin paljon ja rauhoituin. Oli hienoa saada tehdä hommia hänen kanssaan, Kurikka sanoo.

Konsta Kurikka STT Lehtikuva 20.7.2020
Kurikka on lyönyt alkukauden aikana 21 juoksua, tuonut kahdeksan ja kerännyt 32 kärkilyöntipistettä.Emmi Korhonen / STT Lehtikuva

Jymyssä idolien keskellä

Kehittyminen niin henkisesti kuin pelillisesti Imatralla poiki lopulta kaksivuotisen sopimuksen Sotkamon Jymyyn. Nyt Kurikka elää unelmaansa, sillä hän haaveili pienempänä pelaamisesta Sotkamossa.

Tuolloin hän ei tosin tiennyt, että hän tulisi pelaamaan Sotkamossa samassa joukkueessa silloisten idoliensa Roope Korhosen ja Jani Komulaisen kanssa.

− Unelmoin silloin, että pelaisin joskus Jymyssä ja olisin kuin Roope Korhonen tai Jani Komulainen. Onhan se ollut huikeaa, että olen saanut tehdä heidän kanssaan hommia ja saanut heiltä vinkkejä, Kurikka sanoo.

Kurikan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä vaikka hän on rikkonut tänä talvena ennätyksensä jokaisessa testissä, hän ei ole saavuttanut fyysisesti täyttä potentiaaliaan.

− Konstalla arvot eivät ole vielä lähelläkään huippua. Hän pystyy ottamaan maksimaalisesti kaikki voimansa käyttöön isoilla vipuvarsilla, laajoilla liikeradoilla ja hyvällä liikkuvuudella. Kun voimaa tulee lisää, uskon, että tulokset kovenevat entisestään, Komulainen sanoo.

Entä missä on hänen potentiaalinsa pesäpalloilijana?

− Mielestäni Konsta voi olla jonain päivänä Suomen paras pesäpalloilija. Siihen on kaikki eväät olemassa, kunhan hän muistaa tehdä töitä ja olla nöyränä lajille, Komulainen sanoo.

Kurikka myöntää, että Vuoden pesäpalloilijan titteli on yksi hänen tavoitteistaan. Tätä enemmän hän kuitenkin hamuaa Suomen mestaruutta.

− Itä−Länsi-edustukset olisivat myös ihan hienoja, mutta tällä hetkellä Suomen mestaruus on kirkkaimpana mielessä. Sitä tänne lähdin tavoittelemaan, Kurikka päättää.

Lue myös:

Valentin Ikonen paljastaa, missä piilee Kiteen oivallisen superpesiskauden alun salaisuus: "Kyllä se sieltä kumpuaa"

Vuosien suunnitelma toteutui viimein – Sallisen kunnianhimoiset siskokset tähdittävät nyt yhdessä Superpesiksen mestarikandidaattia: "On meillä jonkinlainen yhteys"

KPL:n tähtipelaajan yli kuukauden mittainen hyllytys päättyi tiistaina − avasi ajatuksiaan Kouvolan Sanomille: "Virheestä pitää maksaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat