1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Millaisen F1-katastrofin Ferrari on kohdannut? Kaiken nähnyt italialaislegenda arvioi tilannetta Yle Urheilulle ja ottaa kantaa kuumiin huhuihin

Ferrarin F1-toiminnasta 1970-luvulta raportoinut Pino Allievi kertoi näkemyksiään Maranellon ylpeyden alkukauden taaperruksesta.

Kuva: All Over Press

Kolme kisaa, 27 pistettä – 94 pistettä kärkitalli Mercedestä perässä – ja valmistajien MM-sarjassa viides sija.

Formula 1 -kauden avaus on ollut legendaariselle Ferrari-tallille surkea. Todellisuudessa Charles Leclercin ja Sebastian Vettelin keräämät 27 pistettä ovat yläkanttiin, sillä Leclercin kauden avauskisan kakkossijasta saamat 18 pistettä olivat lukuisten sattumusten sarja. Sen jälkeen asiantuntijoille oli jo selvää, ettei punahaalareissa ajavilla kuljettajilla olisi asiaa palkintosijoille ilman merkittäviä onnenkantamoisia.

Maranellolaistiimin tuloksena onkin ollut kahdesta viime kisasta yhdeksän pistettä, jotka Vettel sai ajamalla kuudenneksi Unkarin GP:ssä. Sijalle 11 jäänyt Leclerc ei mahtunut edes pisteille.

Kokonaisuutena kauden avaus on ollut Ferrarin huonoimpia vuosikymmeniin.

– Tällaista taaperrusta olivat 1990-luvun alun vuodet. Se alkoi, kun Capelli tuli Alesin aisapariksi, F1-toimittajien grand old man Pino Allievi muistelee Yle Urheilulle.

Muotialalla nykyisin vaikuttava Lapo Elkann ja Pino Allievi keskustelemassa Interlagosin varikkoalueella Brasiliassa 2014. Lapo Elkann on Ferrarin nykyisen puheenjohtajan John Elkannin pikkuveli. Veljekset kuuluvat kuuluisaan Agnellin sukuun, sillä heidän äitinsä on autojätti Fiatia vuosina 1966–1996 johtaneen Gianni Agnellin tytär. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Italialainen Allievi on ollut F1-varikon vakiokasvo jo 1970-luvulta, ja valtaosa Ferraria koskevista merkittävistä uutisista on ollut hänen käsialaansa. Kun italialaistallin viime suorituksia tarkastellaan isossa kuvassa, Allievin sanoille on syytä antaa painoarvoa.

Puhumalla Jean Alesista ja Ivan Capellista Allievi tarkoittaa kautta 1992. Tuolloin Ferrari-kaksikko keskeytti kaksi ensimmäistä kisaa, kunnes kolmannesta tuloksena olivat neljäs ja viides sija. Kausi 1993 alkoi vielä huonommin. Kolmen kisan jälkeen plakkarissa oli vain Gerhard Bergerin tuoma yksi piste. Edellä mainittuina kausina Ferrari jäi valmistajien MM-pisteissä neljänneksi.

Myös sen jälkeen Ferrarin on nähty yskähtelevän alkukausina, muun muassa vuosina 2009 ja 2014, mutta näinä kausina ero edellä oleviin talleihin on ollut Allievin mukaan nykytilannetta siedettävämpi.

Allievi arvioi, ettei Ferrari olisi tämänhetkisissä MM-pisteissä viidettä sijaa korkeammalla, vaikkei Leclerc olisi kolaroinut itseään ja Vetteliä ulos heti kauden toisen kilpailun avauskierroksella Itävallassa.

– Autot eivät olleet kilpailukykyisiä, joten törmäyksen merkitys ei ollut niin valtava. Siitä kisasta maksimitulos olisi ollut jotain 5. ja 8. sijan välillä, Allievi sanoo.

Ei pidä Binotton potkuja järkevänä

Ferrarin kilpailukyvyn puute on tullut karulla tavalla esiin jo aika-ajoissa, joissa päätösosioon selviäminen on ollut Leclercille ja Vettelille työn ja tuskan takana. Viime viikonloppuna Unkarissa aika-ajo poiki italialaistallille sijat 5 ja 6, mutta kilpailussa molemmat vajosivat tulosluettelossa alaspäin.

Allievi sanoo, ettei vetäisi Ferrarin suorituskyvystä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä Unkarin kisan perusteella.

– Vettel oli viime vuonna Unkarissa kolmas jääden Hamiltonista yli minuutin. Silti Ferrari voitti kolme seuraavaa kisaa, Allievi sanoo.

– Tunnelma Ferrarilla on kuitenkin tällä hetkellä todella huono. Odotusarvo oli ennen kauden alkua korkealla, koska viimevuotinen auto oli jo kohtalaisen kilpailukykyinen. Todellisuus on nyt aivan toinen.

Useissa asiantuntijalausunnoissa Ferrarin suurimmaksi ongelmaksi on nostettu moottori, mutta Allievi ei allekirjoita näkemystä täysin.

– Ongelmia on myös aerodynamiikassa ja auton yleisessä käyttäytymisessä. Kokonaisuus ei ole balanssissa. Ferrarin moottori on samaa tasoa Hondan ja Renault'n kanssa. Vain Mercedes on omassa luokassaan.

Mercedeksen Lewis Hamilton on dominoinut kahta viime osakilpailua mestarin ottein. Kuva: Charles Coates / Getty Images

Jumiutuminen alkukaudella keskikastiin tarkoitti, että huhut tallipäällikkö Mattia Binotton mahdollisista potkuista alkoivat välittömästi. Binotton korvaajaksi jo kesken kauden on väläytelty Ferrarin urheilupuolen johtajaa Antonello Colettaa. Tätä skenaariota Allievi ei allekirjoita kauden ollessa käynnissä.

– Antonello Coletta ei ole koskaan työskennellyt johtotehtävissä F1:ssä. Muuttuisivatko tulokset hetkessä, jos Binotto korvattaisiin hänellä? Tämä ei ole jalkapalloa, jossa valmentajavaihdos voi muuttaa kurssin hetkessä.

– Ferrarin henkilökunta on sama kuin viime vuonna, jolloin talli voitti kolme kisaa peräkkäin. Tässä vaiheessa kautta voittoja tuoneiden henkilöiden poispotkiminen olisi mielestäni huono ratkaisu, Allievi sanoo viitaten auton voimayksiköstä vastuussa olevaan Enrico Gualtieriin ja aerodynamiikkapomo Enrico Cardileen.

Tavoite sijoissa 3–5

F1-sirkus matkaa seuraavaksi Britanniaan, jossa MM-sarja jatkuu Silverstonen radalla kahdella osakilpailulla. Ensimmäinen kisa ajetaan 2. elokuuta, toinen viikkoa myöhemmin. Sen jälkeen elokuussa ajetaan vielä Espanjassa (16.8.) ja Belgiassa (30.8.).

Allievin mukaan nykytilanne on testi Ferrarin hallituksen puheenjohtajalle John Elkannille, 44, ja toimitusjohtaja Louis C. Camillerille, 65.

– Mielestäni Ferrari voi tavoitella elokuun kisoissa sijoja 3–5.

– Elkann ja Camilleri haluavat vain voittoja, mutta nyt heidän on osoitettava kärsivällisyyttä.

Sebastian Vettel ja Charles Leclerc taistelivat viime vuonna kärkisijoista. Nyt tilanne on toinen. Kuva: Mark Thompson / Getty Images

Ferrari on yleensä tiedottanut kuljettajauutisistaan Monzan GP:n yhteydessä, mutta tänä vuonna talli kertoi jo toukokuussa, että Vettelin italialaistiimissä vuonna 2015 alkanut taival päättyy tähän kauteen.

Allievin mukaan Ferrari teki oikean ratkaisun, kun se ei halunnut jatkaa yhteistyötä neljä mestaruutta Red Bullin väreissä voittaneen saksalaisen kanssa.

– Vettel teki kahtena viime kautena liikaa virheitä. Nyt kun lähtö Ferrarilta on kaikkien tiedossa, hän voi rentoutua. Uskon, että hän ajaa ensi kaudella joko Red Bullilla tai Racing Pointilla.

Formulamenestys sivuseikka nykytilanteessa

Oli Ferrarin tilanteesta tällä hetkellä mitä mieltä tahansa, historialliseen pohjanoteeraukseen tämänvuotinen auto ei pysty.

Dominoituaan 1970-luvun loppua Ferrari törmäsi kaudella 1980 kuin seinään: Gilles Villeneuve ja Jody Scheckter pääsivät molemmat parhaimmillaan maaliin viidentenä, ja Ferrari jäi valmistajien MM-sarjassa kymmenneksi.

Kuten oheinen taulukko kertoo, mikäli Ferrari jäisi valmistajien pisteissä nykyiselle viidennelle sijalle, tulos olisi silti yksi sen historian huonoimmista. Allievi kertoo kuitenkin uskovansa, että Ferrari nousee valmistajien MM-taistossa kauden edetessä.

– Olen optimistinen, että Ferrari on kilpailukykyinen vielä tällä kaudella

– Ferrarin historia on täynnä ylä- ja alamäkiä. Eivätkä muutkaan tallit, kuten Williams ja McLaren, ole poikkeuksia.

Maranellon ori on tulisieluisille faneilleen suuri rakkaus, mutta nykyinen maailmantilanne on pakottanut intohimoisimmatkin kannattajat panemaan asiat perspektiiviin.

– Tietenkään Ferrarin tulokset eivät miellytä tifoseja, mutta ei moottoriurheilu ole italialaisille mikään elämän ja kuoleman kysymys. Koronavirus on aiheuttanut Italiassa 35 000 ihmisen kuoleman. Sen jälkeen on aivan sama, menestyykö Ferrari vai ei, Allievi sanoo.

Lue lisää:

Mekaanikot pelastivat Red Bullin Unkarissa karulta kohtalolta – Albon oltiin vähällä hylätä hurjan nousun jälkeen, mutta älytön selitys lehtipuhaltimista meni läpi

Hamiltonille ennätysvoitto, Bottaksen taistelu riitti vain kolmossijaan – Verstappen lämmittelyssä käyneen kolarin jälkeen häkellyttävästi kakkoseksi: "Tuntui kuin voitolta"

Valtteri Bottas paljasti tietoja sopimusneuvotteluista: "Menossa oikeaan suuntaan"