Hyppää sisältöön

Karsten Warholmin pahin vastustaja hätyytteli satasella 10 sekunnin rajaa – norjalaisasiantuntija vaikuttui: "Myrskyvaroitus kantautui tälle puolelle Atlanttia"

400 metrin aitajuoksija Rai Benjamin juoksi 100 metriä maanantaina loistoaikaan 10,03.

Harjoituskaverit Michael Norman (vas.) ja Rai Benjamin juoksevat päämatkanaan ratakierrosta: Norman sileää ja Benjamin aitoja. Maanantaina he säväyttivät kovilla 100 metrin ajoillaan. Kuva: Getty Images

400 metrin juoksijana parhaiten tunnettu yhdysvaltalainen Michael Norman tykitti maanantai-iltana Texasissa 100 metrin kauden kärkituloksen 9,86. Samassa kisassa hänen tiimikaverinsa Rai Benjamin kellotti ajan 10,03.

Benjaminin noteeraus jäi arvatenkin Normanin huippuaikaa vähemmälle huomiolle, vaikka kyseessä on loistava suoritus 400 metrin aitoja päämatkanaan juoksevalle amerikkalaiselle. Benjamin, 22, paransi aiempaa ennätystään (10,69) kertaheitolla peräti 66 sadasosaa.

Viime syksynä ratakierroksen aitojen MM-hopeaa ottaneen Benjaminin nopeusominaisuudet on tiedetty jo ennestään erittäin hyviksi, ottaen huomioon, että hän on pitkien aitojen spesialisti. Miehen 200 metrin ennätys on 19,99.

Tulos kiinnitti yleisurheiluväen huomion erityisesti Norjassa, jonka oma tähti Karsten Warholm oli viime kaudella ainut Benjaminin päihittänyt 400 metrin aituri.

– Karsten Warholm ei saa niin sanotusti edetä nyt laiskasti. Kun Rai Benjamin uhkaa 10 sekunnin rajaa kauden avauksessaan, vaikka hän on juuri valitellut vähäisestä harjoittelusta, pitää se ottaa vakavasti, Norjan yleisradioyhtiö NRK:n yleisurheiluasiantuntija Jann Post toteaa (siirryt toiseen palveluun).

Maailmanmestari Warholm juoksi viime vuonna kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan, Euroopan ennätyksen 46,92. Benjamin oli aivan norjalaisen kannoilla kaikkien aikojen kolmosajalla 46,98. Saman ajan on juossut myös Qatarin Abderrahman Samba vuonna 2018.

Dohan MM-kisojen mitalikolmikosta jokainen on alittanut 47 sekuntia 400 metrin aitajuoksussa, ja jonkun heistä uskotaan vielä rikkovan 28 vuotta vanhan ME:n. Kuvassa vasemmalta Rai Benjamin, Karsten Warholm ja Abderrahman Samba. Kuva: Getty Images

28 vuotta vanha ME vain ajan kysymys

Warholmin ja Benjaminin nopeusominaisuuksia on hankalaa verrata, sillä Warholmin 100 ja 200 metrin ennätykset 10,52 ja 21,09 ovat molemmat vuodelta 2016.

Norjalaisen nykykunto on todennäköisesti neljän vuoden takaista nopeampi, mutta asiantuntija Post pitää silti Benjaminin aikaa poikkeuksellisena.

– 10,03 on loistava aika juoksijalle, jonka paras matka on 400 metrin aidat. Benjamin vaikuttaa olevan näistä juoksijoista varmin siitä, että 400 metrin aitojen maailmanennätys rikkoutuu pian. Ehkäpä hänellä on syy uskoa niin? Tämä oli ainakin myrskyvaroitus, joka kantautui Atlantin tälle puolelle.

Kevin Youngin maailmanennätys 46,78 täyttää tänä kesänä 28 vuotta. Yhdysvaltalaisen Barcelonan olympialaisissa 1992 pinkoma aika on vanhin voimassa oleva maailmanennätys miesten juoksulajeissa.

– Haluaisin pitää ennätystä nimissäni ainakin 30 vuoden ajan. Kun joku sen rikkoo, otan siitä kunnian. Minä olen nostanut riman korkealle heidän tavoiteltavakseen, Young kertoi vuosi sitten NRK:lle.

Benjamin on toista mieltä siitä, näkeekö Youngin ennätys 30-vuotispäiväänsä.

– Se voi tulla ensi vuoden ensimmäisessä kisassa, tai sitten viimeisessä. Mutta olen varma, että ennätys menee rikki. Se on vain ajan kysymys, Benjamin sanoi NRK:n haastattelussa heinäkuun alussa.

Lue myös:

.
.