Kuuden vuoden menestysjakso toi Tim Sparville pokaaleita ja ikimuistoisen maalin Englannissa: nyt hän haluaa kokea jotain uutta – "Hyvä juttu myös maajoukkueelle"

Tanskalaisen FC Midtjyllandin jättävä Tim Sparv on jo saanut yhteydenottoja muista seuroista, mutta haluaa kartoittaa tilannetta rauhassa.

jalkapallo
Tim Sparv
Tim Sparv EM-kisapaikan ratkaissesssa ottelussa Liechtensteinia vastaan viime marraskuussa.Getty Images

Sopiva hetki. Nämä sanat toistuvat Tim Sparvin puheessa usein, kun hän kertoo ratkaisustaan jättää tanskalainen FC Midtjylland kuuden menestyksekkään kauden jälkeen.

Viimeinen kausi seurassa on ollut Sparville henkilökohtaisesti vaikea, mutta kolmas mestaruus lämmittää Huuhkajien kapteenin mieltä. Tulevana sunnuntaina pohjevammasta kuntoutunut Sparv päässee jättämään jäähyväisensä kotiyleisön, joskin rajatun sellaisen, edessä. Midtjylland kohtaa kauden viimeisessä ottelussa Aalborgin.

– Olen takaisin nurmella treenaamassa. Olisi hienoa, jos voisin olla penkillä sunnuntaina ja ehkä tulla vaihdosta sisään. Pohje tuntuu hyvältä ja se on pääasia, Sparv kertoo Yle Urheilulle.

Yli kalenterivuoden kestänyt kausi on ollut Sparvin kannalta todella vaiherikas. Seurajoukkueessa vastuu pienentyi osin loukkaantumisten myötä, mutta myös vaihtopenkki tuli kauden mittaan tutuksi. Toisaalta maajoukkuepaidassa Sparvin suurin unelma toteutui marraskuussa, kun Huuhkajat varmisti historiallisen EM-kisapaikan.

Tim Sparv
Tim Sparv jättää Midtjyllandin kuuden menestyksekkään vuoden jälkeen.Getty Images

Sparv on saanut eri seuroista jo joitakin yhteydenottoja, mutta haluaa kartoittaa tilannetta rauhassa.

– Ajatus on keskustella useiden seurojen kanssa ja yrittää löytää minulle henkilökohtaisesti paras ratkaisu. Jos löydän seuran, jossa saan vastuuta ja pelituntumaa, on se hyvä juttu myös maajoukkueelle.

Paluuta Tanskaan Sparv ei sulje pois, mutta 33-vuotiaan pelaajan mieli haikailee uusiin seikkailuihin.

– Sanotaan näin, että ovi on auki. Mutta kyllä minulla on fiilis, että haluan mennä Tanskan ulkopuolelle. Kuusi vuotta samassa liigassa on paljon, joten haluaisin nähdä uuden jalkapallokulttuurin ja -maan.

Koronavirus on iskenyt sarjoihin ja seuroihin kaikkialla jalkapallomaailmassa ja luonut epävarmuutta myös pelaajamarkkinoille. Se on mietityttänyt myös Sparvia.

– Toivon, että minulla on vapaana pelaajana etu tässä tilanteessa, kun seurojen budjetit ovat pieniä. Minulla on sellainen tunne, että seurat ovat tänä kesänä aika varovaisia.

Maajoukkuepelit odottavat

Ennen Midtjyllandia Sparv ei ollut voittanut urallaan juuri mitään. Eikä ollut voittanut Midtjyllandkaan, sillä seuran ensimmäinen mestaruus tuli heti Sparvin ensimmäisen kauden päätteeksi keväällä 2015. Juuri kuluneet kuusi vuotta ovat olleet aiemmin muun muassa Hollannissa ja Saksassa pelanneelle Sparville käänteentekeviä.

Mestaruuksien lisäksi Sparv nostaa esiin kauden 2015–16 seikkailun Eurooppa-liigassa. Suomalainen onnistui viimeisellä karsintakierroksella maalinteossa Southamptonia vastaan, jonka akatemiassa hän vietti nuorena neljä vuotta. Liito jatkui aina neljännesvälieriin asti, jossa Manchester United oli lopulta parempi.

– Tämä seura merkitsee minulle todella paljon. Kulunut ajanjakso on ollut elämässäni uskomattoman hieno, Sparv sanoo.

tim sparv southampton
Tim Sparv onnistuu tässä maalinteossa vanhaa seuraansa Southamptonia vastaan Eurooppa-liigan karsinnassa syksyllä 2015.AOP

Seurajoukkuetasolla Sparvin tulevaisuus on auki, mutta maajoukkue pääsee tositoimiin pitkän tauon jälkeen syyskuun alussa. Suomi isännöi Walesia Helsingin Olympiastadionilla Kansojen liigan avausottelussa kuun 3. päivä.

Kun aloituspotku koittaa, edellisistä maaotteluista on ehtinyt vierähtää lähes kymmenen kuukautta.

– Kaikki odottavat, että pääsemme jälleen pelaamaan ja edustamaan maajoukkuetta. Toivottavasti saamme myös yleisön paikan päälle kannustamaan. Onhan se ollut ikävää, että EM-kisat siirtyivät eikä ole ollut mahdollisuutta pelata Suomen paidassa, Sparv toteaa.

Kun Tanskan liiga käynnistyi uudelleen kesäkuun alussa, pelit pelattiin täysin tyhjille katsomoille. Viime aikoina yleisöä on päästetty stadioneille joitakin tuhansia. Maaotteluiden yleisörajoituksista ei ole vielä tehty päätöksiä. Sparv on usein puhunut haastatteluissa kannattajien tuen tärkeydestä ja tekee niin tälläkin kertaa.

– Meillä kaikilla on ikävä katsojia. Heidän luomansa tunnelma on jotain ainutlaatuista, eikä jalkapallo ole mitään ilman sitä, Sparv päättää.

Lue myös:

Tim Sparv lähtee FC Midtjyllandista kuuden vuoden jälkeen – jatko Euroopassa silti todennäköinen

Kolmatta Tanskan mestaruuttaan juhliva Tim Sparv hehkuttaa Midtjyllandia, mutta oma jatko on hämärän peitossa: “Nuoret menivät vauhdilla ohi”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat