Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pika-aiturit ovat olleet suurennuslasin alla, mutta Reetta Hurske haluaa olla otsikoissa tulosten takia – "En haluaisi enää juosta päälle 13 sekunnin"

Tampereen Pyrinnön pika-aiturit Reetta Hurske ja Lotta Harala pääsevät keskiviikkona juoksemaan kotistadionillaan. Hurskeella on mielessään kova tavoite Teemakisaan.

yleisurheilu
Reetta Hurske
Reetta Hurske on ollut tyytyväinen kahteen 13 sekunnin alitukseen, mutta muuten hän on ollut kesän aikoihinsa pettynyt.Lehtikuva / Roni Rekomaa

Naisten pika-aidat ja aiturit ovat olleet suurennuslasin alla jo parin vuoden ajan. Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat tykitelleet kovia aikoja, mutta olleet puheenaiheina myös sosiaalisen median kautta. Tänä kesänä otsikoissa ovat olleet muun muassa starttirahat ja kilpailujen aikataulut.

Reetta Hurske ei itse ole ollut puheenaiheiden keskiössä, mutta hän myöntää, että toimittajien kyselyt ajankohtaisista aiheista ovat syöneet hänen vapaa-aikaansa.

– Sitä joutuu seuraamaan sitä, mitä muut kommentoivat, koska niistä kysytään myös minun mielipidettäni, hän totesi Yle Urheilulle.

Hursketta ärsyttää ennen kaikkea se, että urheilijoilta kalastellaan asioita, joista he olisivat eri mieltä. Hän ei haluaisi vastata kyselyihin, joissa rakennetaan vastakkainasettelua.

– Mielestäni meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että meitä halutaan seurata, meitä halutaan tulla katsomaan ja yleisurheilua näytetään kanavilla, jotka ovat kaikille maksuttomia.

Ajat päälle 13 sekuntia eivät tyydytä yhtään

Hurske haluaisi pysyä otsikoissa ennen kaikkea tulostensa takia. Tällä kaudella hän on startannut kuusi kertaa, joista kahdessa hän on saanut alle 13 sekunnin ajan. Kauden avauksessaan Espoossa hän juoksi ajan 12,98 ja Jyväskylän GP:ssä 12,91.

– Rehellisesti en ole kauhean tyytyväinen. En haluaisi enää juosta päälle 13 sekunnin. Se ei tyydytä minua millään tavalla. En voi sanoa, että ne olisi treenijuoksuiksikaan hyviä, mutta haluaisin, että kunto olisi huononakin päivänä 12,90-tasolla, hän totesi.

Tampereen Pyrinnön juoksijalla on ollut pitkään selkävaiva ja ennen tätä kautta myös jalkavaiva. Hurske myöntää, että vaivat ovat vaikuttaneet hänen henkiseen hyvinvointiinsa enemmän kuin suorituksiin. Keho on kestänyt harjoittelua ja kilpailua.

– Mutta henkisesti ne vaikuttavat aika paljon, kauden avauskisan jälkeen pieneen henkiseen alhoon vaipunut Hurske sanoi ja kertoi, että hänen mielialansa vaihtelee nyt päivittäin.

– Jos esimerkiksi selkä on tosi kipeä, niin se vaikuttaa sitten vähän enemmän. Päivä kerrallaan, sanotaan näin.

Kilpakentille palannut Harala haluaa huippuajan

Myös Hurskeen seurakaveri Lotta Harala on joutunut kamppailemaan vaivojen kanssa viime vuosien aikana. Haralan selkä leikattiin runsas vuosi sitten, mutta nyt hän palannut tositoimiin hyvin tuloksin.

– On tuntunut erityisen hyvältä kisata vaivojen jälkeen. Olen löytänyt tähän taas ilon ja nautinnon. Kun paikat on kunnossa ja homma toimii, niin on kivaa, mutta erityisesti osaan arvostaa näiden vaikeuksien jälkeen sitä, että olen päässyt takaisin kisaamaan ja vielä hyvälle tasolle, Harala kertoi Yle Urheilulle.

Lotta Harala
Lotta Harala on palannut kilparadoille hyvin tuloksin, mutta hän haluaa vielä juosta alle 13 sekunnin.Tomi Hänninen

Harala aitoi viikko sitten Lahden GP:ssä uuden ennätysaikansa 13,13, ja vieläpä vastatuuleen. Suoritus toi Haralalle rutkasti lisää itseluottamusta, mutta toisaalta hänellä on ollut kauden heti ensimmäisestä kisasta lähtien vahva luotto siihen, että tästä tulee hyvä kausi.

– Olosuhteet kohdilleen ja nappijuoksu. Se on pienistä asioista kiinni, mutta kun ne napsahtavat kaikki samaan juoksuun, niin olen aivan varma, että alle 13 sekuntia on tällä kaudella mahdollinen, Harala vakuutti.

Harala nauttii ja ottaa hyödyn irti kilpailutilanteesta

Haralan aika 13,13 on Suomen tämän vuoden tilastoissa neljänneksi kovin. Kärkipaikkaa pitää hallussaan Annimari Korte ajalla 12,76. Nooralotta Neziri on aitonut kauden parhaakseen 12,84 ja Reetta Hurske 12,91.

Harala osaa nauttia kilpailutilanteesta ja ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Hänellä ei ole paineita, vaan saa olla rauhassa haastaja-asemassa sillä välin, kun kärkikolmikko on suurennuslasin alla.

Harala kuitenkin myöntää, että 13 sekunnin alitus on hänelle tärkeä tavoite.

– Se on tietyllä tavalla sellainen haamuraja. Sen alitus olisi tärkeää, sillä silloin kokisin olevani riittävällä tasolla aitajuoksijana, Harala totesi.

"Stadionin ennätys olisi makea"

Keskiviikkona ja torstaina kotimaisen yleisurheilun kärkinimet kokoontuvat Tampereen Ratinaan, kun vuorossa on kansalliset Teemakisat. Keskiviikkona ohjelmassa ovat muun muassa pika-aidat, joten Hurske ja Harala pääsevät metsästämään kotikentällään 13 sekunnin alitusta.

– Minulla on ollut tosi hyvä fiilis tässä nyt reilun viikon ajan. Kroppa tuntuu hyvältä ja mieli on virkeä. Jos olosuhteet ovat kunnossa ja tulee onnistunut juoksu, niin voi tulla kovakin aika, Harala sanoi.

Samaa mieltä on Hurskekin. Hän katseli viime viikolla Ratinan stadionin ennätystaulua ja löysi sieltä itselleen tavoitteen.

– Jos kaikki menee hyvin, niin kyllä kenttäennätys (12,87) olisi makea juosta, Hurske totesi.

Yle lähettää Tampereen Teemakisat TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetykset alkavat keskiviikkona 22.7. ja torstaina 23.7. kello 19.00.

Lue myös:

Vuosi sitten Lotta Harala oli hidas, voimaton ja huonossa kunnossa – nyt hän jahtaa pika-aitojen kärkikolmikkoa täysin poikkeuksellisesti harjoitellen

Pika-aituri Reetta Hurske on takonut uransa parhaita treenejä heikoimmalla osa-alueellaan, vaikka alkuvuotta ovat kiusanneet kivuliaat vammat

Muistetaanko kuluva yleisurheilukausi koronan lisäksi historiallisesta tulostehtailusta? Asiantuntijalta kutkuttava arvio: "Tämä saattaa olla Suomen ennätysten murskajaiskesä"

Suomen aiturinaisten hieno avaus sai asiantuntijan korostamaan kovaa tilastofaktaa – “Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat