Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Venäjän dopingohjelman arkkitehti pelasti maansa skandaalilta jo Helsingin MM-kisoissa 2005 – paljastuskirja kertoo, miten hänestä tuli kymmenessä vuodessa Vladimir Putinille suuri uhka

Venäjän dopingohjelman ilmiantajan Grigori Rodtshenkovin kirjoittamassa tuoreessa kirjassa kerrotaan useita mielenkiintoisia tarinoita maan kulttuurista kiellettyjä aineita kohtaan.

doping
Grigori Rodtshenkov
Grigori Rodtshenkov on avannut elämänsä hurjia käänteitä tuoreessa kirjassaan.Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

– Viisi vuotta maanpaossa on paljastanut jo selkeitä minuun kohdistettuja tappouhkauksia. (Venäjän presidentti) Vladimir Putin on väittänyt julkisuudessa minun olevan amerikkalaisten salainen agentti ja kuuluvan telkien taakse. Hän on antanut minusta pidätysmääräyksen. Yksi Putinin lakeijoista, entinen Venäjän olympiakomitean pomo Leonid Tjagatshev on sanonut, että ”Rodtshenkov pitäisi ampua valehtelijana kuten Stalin olisi aikoinaan tehnyt”. Lakimieheni ovatkin todenneet, että Kremlin tappolistalla olen viiden tärkeimmän maalitaulun joukossa. Kun kirjoitan tätä kirjaa, nimeni on virallisella Venäjällä kirosana, toteaa Grigori Rodtshenkov tuoreessa kirjassaan Voitto tai kuolema – Venäjän salainen dopingohjelma.

Timo Korpin suomentamassa kirjassa Grigori Rodtshenkov avaa tarinaansa nuoresta yleisurheilijasta arvostetuksi kemistiksi ja Venäjän kansallisen antidopinglaboratorion johtoon. Hän on viime vuosina tullut tunnetuksi ilmiantajana, joka paljasti Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman. Sen kirkkaimpana pisteenä olivat Venäjällä järjestetyt Sotshin olympialaiset vuonna 2014. Rodtshenkov karkasi Yhdysvaltoihin siinä vaiheessa, kun dopingskandaali oli paljastanut ja hän oli irtisanoutunut tehtävistään. Otsikoihin Rodtshenkov nousi, kun hän paljasti valtiollisen dopingohjelman New York Timesin haastattelussa toukokuussa 2016.

Kirjassa Rodtshenkov avaa kattavasti sekä Venäjän että Neuvostoliiton ajan dopingkulttuuria. Rodtshenkovin mukaan dopingia käytettiin Venäjällä hyvin systemaattisesti jo ennen Sotshin vuoden 2014 olympialaisiin tähdännyttä valtiojohtoista ohjelmaa. Itsekin nuorena kestävyysjuoksijana steroideja käyttänyt Rodtshenkov avaa kirjassaan jo 1980-luvun tapahtumia.

Rodtshenkov väittää esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun), että vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisten boikotin päällimäisenä syynä ei ollut kosto Yhdysvalloille Moskovan vuoden 1980 olympialaisten boikotoinnista. 1980-luvulla juoksijauransa jälkeen dopingkontrollilaboratorioon töihin päässyt Rodtshenkov sanoo, että taustalla oli pelko kiinnijäämisestä. Amerikkalaiset olivat kertoneet, että he pystyivät uudella teknologialla paljastamaan stanotsololin käytön. Tätä anabolista steroidia käytettiin laajasti Neuvostoliitossa, eikä Neuvostoliiton teknologialla nähty sitä itse omissa etukäteen otetuissa dopingnäytteissä.

Lisäksi Rodtshenkov kertoo esimerkin vuonna 1986 Moskovassa järjestetyistä Hyvän tahdon kisoista. Mediamoguli Ted Turnerin järjestämissä kisoissa tuli Rodtshenkovin mukaan 14 positiivista dopingnäytettä, mutta ketään ei käräytetty. Rodtshenkov mainitsee nimeltä Ben Johnsonin, joka kärähti tunnetusti kaksi vuotta myöhemmin Soulin olympialaisissa. Rodtshenkov oli itse analysoinut Johnsonin näytteen ja nähnyt merkit stanotsololin käytöstä. Mutta Rodtshenkovin raporttia kisoissa Carl Lewisin 100 metrillä kukistaneesta kanadalaisesta ei koskaan laitettu eteenpäin. Ben Johnson on kiistänyt Mail on Sundaylle tietäneensä positiivisesta dopingnäytteestä, eikä halunnut kommentoida asiaa enempää.

Ben Johnson 1986
Ben Johnsonin kärystä Hyvän tahdon kisoissa 1986 hiljettiin Rodtshenkovin mukaan poliittisista syistä. Neuvostoliitto ei halunnut, että sen omat urheilijat jäisivät myöskään kiinni.AOP/imago sportfotodienst

Erilaisten työtehtävien jälkeen Rodtshenkov oli palaamassa dopingmaailmaan 2000-luvun puolivälissä. Rodtshenkov kuitenkin kirjoittaa, että venäläisessä urheilun sisäpiirissä oli kaaos, kun yksittäiset valmentajat pyörittivät omia dopingohjelmiaan vuoden 2004 Ateenan olympialaisten kynnyksellä. Rodtshenkov oli itse päässyt mukaan sisäpiiriin, kun hän oli ruvennut kauppaamaan sivubisneksenä steroideja yhdessä kaverinsa kanssa. Venäläiset urheiluvaikuttajat olivat kiinnostuneet, ja Rodtshenkov oli herättänyt isojen herrojen huomion.

Rodtshenkov oli seurannut tarkasti Yhdysvaltojen dopingskandaalia, jossa paljastui kalifornialaisen Balco-laboratorion johtajan Victor Conten toiminta. Hänen johdollaan moni yleisurheilija, kuten Marion Jones, oli saanut steroideja käyttöön. Rodtshenkov halusi ottaa mallia Balco-laboratorion toimintatavasta, jossa ei käytetty mitään pillereitä tai vastaavia kapseleita. Steroidit annettiin suun kautta asettamalla nestemäinen dopingpanos käyttäjän kielen alle.

– Huomautin, että oli liian vaarallista yrittää huiputusta näytteiden ottamisprosessissa tai niiden säilytysketjussa. Sanoin suoraan, että jos venäläiselle dopingnäyttämölle haluttiin jotakin turvallista ja pysyvää, minä pystyisin takaamaan sen pätevyydelläni ja rautaisella otteellani analysointiprosessista – mikäli saisin paikan Moskovan antidopingkeskuksen johtajana, Rodtshenkov kuvailee.

Grigori Rodtshenkov
Grigori Rodtshenkov nousi Moskovan antidopinglaboratorion johtoon vuonna 2005.Netflix/Kobal/Shutterstock/All Over Press

Keväällä 2005 Rodtshenkov sai toiveensa läpi, kun hänen pomonsa Vitali Semenov joutui siirtymään sivuun kansallisten yleisurheilun mestaruuskisojen käryjen jälkeen.

Moskovan antidopinglaboratorion johtajan paikka oli siinä mielessä merkityksellinen, että laboratario oli maailman antidopingtoimisto Wadan akkreditoima. Siis venäläisten urheilijoiden testit voitiin analysoida kotimaassa. Rodtshenkovin mukaan tämä loi edun, sillä Wada uskoi sinisilmäisesti kansallisten dopinglaboratorioiden haluavan dopingista eroon. Rodtshenkovin näkemyksen mukaan Wada uskoi esimerkiksi, että Venäjän kaltaisessa korruptoituneessa maassa toimittaisiin yhtä rehdisti kuin Yhdysvalloissa.

Rodtshenkovilla riitti kuitenkin dopingkäryjen kaitsemisessa ongelmia: Venäjällä laitteet olivat hänen mukaansa liian vanhoja havaitsemaan kaikkia käryjä, ja huonosti palkattu laboratorion henkilökunta oli kuritonta. Rodtshenkov kertoo kirjassa, kuinka Venäjän epävirallisena urheilutsaarina toiminut kiekkolegenda Vjatseshlav Fetisov lupasi kuitenkin Rodtshenkoville paremmat välineet. Fetisovia painoi Rodtshenkovin mukaan se, kuinka Venäjä oli jäänyt vaatimattomiin mitalimääriin Salt Lake Cityn talviolympialaisissa 2002 ja Ateenan kesäolympialaisissa 2004.

– Noin 400 venäläistä urheilijaa oli läpäissyt dopingin esitestit kisoihin lähtiessään, mutta osa oli sitten jäänyt kiinni myöhemmin itse kisoissa. Noustuani Semenovin paikalle lupasin Fetisoville, että yksikään minun laboratoriossani esitestattu venäläinen urheilija ei enää jäisi kiinni itse kisoissa. Sain pidettyä lupaukseni, sillä seuraavissa viisissä kisoissa käryjä ei käynyt, Rodtshenkov sanoo.

Rodtshenkovin ensimmäiset tosipaikat tulivat eteen vuonna 2005. Tuolloin Suomessakin oltiin maailmannäyttämöllä, kun Helsingissä järjestettiin yleisurheilun MM-kilpailut. Rodtshenkov kuvailee, kuinka anabolisten steroidien ja myös hänen aiemmin kauppaamisensa prohormonien käyttö oli lähtenyt lapasesta Venäjällä. Mitään kontrollia ei ollut olemassakaan.

– Kyse oli oikeastaan kaikkialle levinneestä kaaoksesta ja laittomuudesta, Rodtshenkov avaa tilannetta ennen Helsingin kisoja.

Yllätystesteistä ei ollut Rodtshenkovin mukaaan tietoakaan, vaikka kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n testirekisteripooli vaati siihen kuuluvilta huipuilta etukäteen olinpaikkatietoja. Testit eivät toimineet, sillä niiden ottajat olivat Rodtshenkovin mukaan myös korruptoituneita.

– Voi kuulostaa hullulta, mutta joillakin leireillä puhtaan virtsan löytäminen saattoi olla ongelma, koska kaikki urheilijat niillä olivat dopingaineiden käyttäjiä. Niinpä jotkut valmentajat joivat kuin pesusienet ja tyhjensivät sitten omat rakkonsa näytepulloihin, Rodtshenkov kertoo uutuuskirjassa.

– Jokaisessa 20 näytteen erässä tietyltä harjoitusleiriltä oli tavallisesti täsmälleen sama steroidiprofiili ainakin neljässä eri näytteessä. Ne olivat siis lähtöisin samalta henkilöltä, arvattavasti valmentajalta. Muutamat hyvät ystäväni, jotka toimivat valmentajina, jopa valittivat, etteivät pystyneet puristamaan itsestään tarpeeksi virtsaa, kun DCO:t eli näytteenottajat ilmaantuivat leirille.

Limsapullotestaus toimi

Rodtshenkov huomautti omien sanojensa mukaan vaarallisesta tilanteesta pomoaan Nikolai Durmanovia, joka välitti viestin kiekkolegenda Fetisoville. Jälkimmäinen oli raivostunut ja vaatinut Venäjän silloisen yleisurheilumaajoukkueen valmentajan Valeri Kulitshenkon toimiin. Fetisov oli Rodtshenkovin mukaan uhannut Kulitshenkon saavan potkut, jos Helsingissä kärähtäisi edes yksi venäläinen yleisurheilija.

– Seuraavana päivänä kasvoiltaan kalpea Kulitshenko kutsui minut palaveriin päämajaansa ja kysyi, mitä voisimme tehdä asialle. Sanoin suoraan, että nyt oli kerättävä talteen oikeat näytteet kaikilta niiltä urheilijoilta, joita meidän oli syytä eniten epäillä. Näytteet piti ottaa heti harjoitusten päätyttyä, jo 1980-luvulla nuorena yleisurheilijana itsekin dopingin kokenut Rodtshenkov avasi.

– Kulja alkoi kerätä dopingin käyttäjien virtsanäytteitä ja toimitti niitä meille muovisissa limupulloissa. Useimmissa näytteissä näkyi jälkiä oksandrolonista, Oral Turinabolista, metenolonista ja satunnaisesti myös stanotsololista.

Näin taitava kemisti Rodtshenkov pääsi kärryille urheilijoidensa todellisesta tilanteesta ja pystyi ohjeistamaaan heidän dopinginkäyttöä ennen Helsingin kisoja. Rodtshenkov pystyi pelastamaan heti ensi töikseen Venäjän suurelta dopingskandaalilta.

– Tämä uusi varotoimi eli limsapullotestaus toimi. Ne urheilijat, jotka eivät mielellään noudattaneet sisäisiä määräyksiämme, joutuivat parantamaan tapansa. Venäläiset urheilijat voittivatkin Helsingissä seitsemän kultamitalia, eikä positiivisia testituloksia ilmennyt.

A file picture dated 14 August 2005 shows Russia's Tatyana Tomashova celebrating after winning the 1,500m final at the 10th IAAF World Championships in Athletics, Helsinki, Finland. She won ahead of compatriots Yuliya Chizhenko (R) and Olga Yegorova (L).
Naisten 1500 metrillä Venäjä juhli Helngissä 2005. MM-kultaa vei Tatjana Tomashova ennen Julia Tšiženkoa ja Olga Jegorovaa. Tšiženko menetti hopeamitalinsa ratarikkeen takia. Mutta koko kolmikko jäi lopulta kiinni ennen Pekingin olympialaisia dopignäytteen manipuloinnin takia.EPA/KERIM OKTEN

Rodtshenkov ja kumppanit saivat kuitenkin jännittää dopingkäryjä, koska Helsingissä kansainvälinen yleisurheiluliitto päätti pidentää näytteiden säilömisaikaa kahdeksaan vuoteen. Rodtshenkov tajusi, että tieteen edistyksen takia moni "puhdas" venäläisurheilijan virtsanäyte oli todellisuudessa likainen.

– Vielä vuonna 2005 dopingkontrolli oli suhteellisen tehotonta. Kahdeksan vuotta myöhemmin eli vuonna 2013 se oli jo huomattavasti tehokkaampaa. Tutkimustyössämme Moskovassa pystyimme vihdoin erottamaan pitkävaikutteisia anabolisten steroidien metaboliitteja, ja se oli vallankumouksellista. Aikaikkuna – se ajanjakso, jonka dopingin käytön jäljet mahdollisesti näkyvät näytteissä – piteni seitsemästä päivästä 70 päivään tai pitemmäksikin, Rodtshenkov kertoo.

Uusintatesteissä paljastuikin 20 positiivista dopingnäytettä venäläisiltä yleisurheilijoilta. Vielä enemmän kylmää vettä tuli niskaan kaksi vuotta myöhemmin, kun seuraavissa uusintatesteissä paljastui 18 uutta dopingtapausta. Mutta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin tehdyn valituksen jälkeen venäläiset saivat pitää suurimman osan mitaleistaan. CAS hyväksyi valituksen, sillä uusinta-analyyseille määritelty kahdeksan vuoden aikaikkuna oli umpeutunut.

Itsemurhayritys ennen Sotshia – Auttoiko Putin ongelmissa?

Helsingin MM-kisoja 2005 edeltäneet tapahtumat olivat kuitenkin vain alkua sille, mitä Rodtshenkov koki kirjansa mukaan vuosien varrella Moskovan antidopinglaboratorion johdossa. Suuri määränpää odotti siis kotimaassa järjestettävissä olympialaisssa 2014, kun Mustanmeren rantakaupunki Sotshi sai järjestettäväkseen talviolympialaiset.

Matkalla olympialaisiin myös Venäjän urheilun keskeisimmillä paikoilla tapahtui muutoksia. Rodtshenkovin pomo Durmanov siirtyi muihin tehtäviin, ja yleisurheilumaajoukkueen johtohahmo Kulitshenko jäi sivuun. Fetisov siirtyi duuman jäseneksi. Varsinaiseksi urheiluministeriksi nousi presidentti Vladimir Putinin hyvä ystävä Vitali Mutko.

Rodtshenkov jatkoi kirjan mukaan seuraavina vuosina samanlaista työtä kuin heti pestinsä alussa. Hän sammutteli urheilijoiden ja valmentajien dopinginkäytöllään aiheuttamia tulipaloja. Rodthenkov vetosi erinäköisiin pykäliin ja pyrki pitämään kansainväliset tutkijat loitolla venäläisurheilijoiden antamista positiivista näytteistä kotimaassaan. Samaan aikaan Rodtshenkov valmistautui kovasti Sotshin olympialaisiin: Moskovaan piti rakentaa uusi dopinglaboratorio ja kisojen ajaksi toinen laboratorio Sotshiin.

Vuotta 2011 Rodthsenkov kuvailee kirjassaan siihenastisen elämänsä pahimmaksi. Tilanne ajautui jopa siihen, että Rodtshenkov yritti itsemurhaa. Rodtshenkov toteaa jääneensä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n eli entisen KGB:n valtataistelun uhriksi. Valtion huumekontrollikeskus FSKN halusi Rodtshenkovin mukaan saada anabolisten steroidien ja urheilijoiden käyttämien lisäravinteiden markkinat itselleen. Rodtshenkov ehti pakotettuna myöntää yöllisissä kuulusteluissa syyllisyytensä steroidien kauppaan ja levitykseen, mutta asianajajan avulla tunnustukset peruttiin.

Grigori Rodtshenkov
Grigori Rodtshenkov työskenteli kovien paineiden alaisena Moskovan antidopinglaboratorion johdossa.EPA/SPORTPHOTO.RU

Kuulusteluista kotiin päästyään Rodtshenkov otti viskiä ja päätti tappaa itsensä upottamalla keittiöveitsen rintaansa kylpyhuoneessa.

Vaimon nopea reagointi ja hyvät lääkärit pelastivat Rodtshenkovin hengen. Hänet passitettiin psykiatriseen sairaalaan. Toipumisen jälkeen FSKN yritti kovasti saada Rodtshenkovia pysymään sairaalassa, mutta Rodtshenkov pääsi vapaaksi asianajajiensa kovalla työllä. Maasta Rodtshenkov ei voinut kuitenkaan lähteä, koska oli yhä rikosepäilyjen kohde.

Keväällä 2012 Rodtshenkovin piti kuitenkin päästä pois Venäjältä. Hänen oli määrä tutustua Lontoon olympialaisten laboratorioihin. Sitä ennen oli vielä tärkeä antidopingpomojen kokous Kölnissä Saksassa.

Rodtshenkov pääsi omien sanojensa mukaan Venäjän varaurheiluministeri Juri Nagornikin tuella keskustelmaan FSKN:n johtajan kanssa tilanteesta. Rodtshenkov kuvaili, että Venäjällä oli tärkeä salainen suunnitelma, jolla maa menestyisi Sotshin kotikisoissa. Venäläisurheilijoita uhanneet vaarat oli Rodtshenkovin mielestä hyvä selvittää vierailulla Lontoon testilaboratorioihin. Nagornik paljasti Rodtshenkoville, että uusi pomo eli urheiluministeri Mutko oli soittanut ja pyytänyt apua joltain vaikutusvaltaiselta henkilöltä

FSKN:n kenraali Nirsos Mirzojants antoi myöntävän vastauksen matkalle Rodtshenkovin mukaan huokaillen pitkään ja hartaasti.

– Mieleeni välähti, että Mutko oli edelläni oikonut mutkia jonkun isomman herran avulla, ehkä jopa Putinin, Rodtshenkov pohtii.

Wada yllätti Lontoon kisojen jälkeen

Vielä juuri ennen Lontoon olympialaisia Rodtshenkov sai lopullisen armahduksen: FSKN oli lopettanut tutkintansa häntä kohtaan. Toisella rintamalla epäilyt Rodtshenkovia kohtaan eivät kuitenkaan laantuneet. Lontoon olympialaisten jälkeen lokakuussa Wada tuli tieteellisen johtajansa Oliver Rabinin johdolla yllätyskäynnille Moskovaan. Rabin halusi 67 venäläisurheilijan näytteet olympialaisia edeltäneeltä ajalta uusinta-analyysiin Lausanneen. Rodtshenkov uskoi, että Wada oli saanut tietoa venäläisten vilpistä.

Rodtshenkoville jäi yksi päivä aikaa muuttaa A-näytepullojen virtsa näyttämään samalta kuin B-näytteiden, jotka oli otettu eri aikaan. Rodtshenkov onnistui kuitenkin vaikeassa tehtävässä.

Ainoastaan kiekonheiton hopeamitalisti Darja Pishtshalnikova kärähti. Pishtshalnikova suuttui B-näytteenkin oltua positiivinen. Hän kirjoitti Rodtshenkovin mukaan valituskirjeen IAAF:lle ja Wadalle, jossa hän sanoi olleen pakotettu osallistumaan Venäjän valtiolliseeen dopingohjelmaan.

– Mutko kehitti tilanteeseen käyttökelpoisen ratkaisun. Mitalinsa menetettyään Pishtshalnikova sai kuitenkin pitää urheilija-apurahansa, asuntonsa, autonsa ja olympiabonuksensa. Myös hänen äitinsä, joka toimi hänen nimellisenä valmentajanaan, sai pitää valtiolta saamansa bonukset. Vastineeksi Pishtshalnikova sai kirjoittaa Wadalle ja IAAF:lle uudet kirjeet, joissa hän perui aiemmat puheensa. Hänen selityksensä oli, että joku oli murtautunut hänen sähköpostiinsa ja lähettänyt nuo väärät tunnustukset ja syytökset, Rodtshenkov avaa.

Darja Pištšalnikova
Darja Pishtshalnikova tuuletti hopeamitaliaan Lontoossa, mutta joutui myöhemmin luopumaan siitä.EPA/NIC BOTHMA

Sotshin operaatiolle ratkaiseva läpimurto

Wadan yllätyskäynneistä huolimatta Rodtshenkov kehitti edelleen systeemiään. Hän varmisti, ettei Venäjä voisi jäädä omien kotikisojen testauksesssaan kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Ratkaiseva askel otettiin noin vuosi ennen Sotshin olympialaisia.

Rodtshenkovin mukaan FSB:n agenttina Moskovan laboratorioon ja Venäjän antidopingtoimisto Rusadaan soluttautunut Jevgeni Blohin kertoi kovan uutisen. Dopingnäytepullot voitiin avata ilman jälkiä ja sen avulla vaihtaa positiviinen B-näyte negatiiviseeen näytteeseen.

Kun mullistava asia varmistui, Rodtshenkov meni kertomaan siitä varaurheiluministeri Nagornikille.

– Uutinen sai hänet repeämään riemunkiljahduksiin. Onnitellen niin minua kuin Blohiniakin hän säntäsi saman tien kohti Mutkon huonetta jakamaan loistouutisen. Olen varma, että Mutko soitti saman tien presidentti Putinille. Kolme vuotta myöhemmin elokuvaohjaaja Bryan Fogel kysyi johtavalta tutkijalta, professori Richard McLarenilta, mitä tapahtuisi, jos laboratoriot pystyisivät vaihtamaan B-näytteet mielensä mukaan. Sellainen tekisi kaikesta dopingkontrollista pelkkää ”mielikuvitusleikkiä”, oli McLarenin vastaus. Sen todenmukaisemmin asiaa ei olisi voinut kukaan ilmaista, Rodtshenkov toteaa kirjassa.

Venäjä Sotshi dopinglaboratorio
Sotshin dopingtestaus ei mennyt venäläisurheilijoilta niin kuin aluksi ajateltiin.EPA/HENDRIK SCHMIDT

Psyaktrisella osastolla ollessaan Rodtshenkov oli kaiken lisäksi kehitellyt uuden kolmen anabolisen steroidin cocktailin, jota venäläisurheilijat pystyivät käyttämään.

Lisää niin sanottujen FSB:n “taikurien” tempuista ja operaatiosta vaihtaa näytteet kesken Sotshin olympialaisten löydät alta. FSB:n agentti Blohin oli tutkimusten mukaan merkittävässä roolissa venäläisten suuressa huijauksessa.

Lisää aiheesta:

Kaikki mukana vuosisadan dopinghuijauksessa: positiiviset näytteet vaihdettiin puhtaisiin

Menestysjanoisten urheilupomojen estelyä

Rodtshenkov kertoo kirjassa, että venäläiset urheilupomot painostivat häntä ennen Sotshin kisoja sekä niiden aikana. Esimerkiksi maajoukkueen urheilijoiden valmistautumisesta vastannut viraston pomo Irina Rodionova pyysi Rodtshenkovilta, että dopingcocktailia olisi annettu jokaiselle venäläiselle olympiaurheilijalle. Rodtshenkov sai kisoihin listan 37 urheilijasta, joiden positiiviset näytteet piti vaihtaa negatiivisiin. Rodtshenkov sai tyrmättyä idean, koska kaikkien urheilijoiden näytteiden vaihtaminen ei ollut aikataulusyistä mahdollista.

Lisäksi varaurheiluministeri Nagornik kyseli Rodtshenkovilta ennen olympialaisia, pitäisikö Ukrainan ampumahiihtotähtien Valja ja Vita Semerenkon puhtaat dopingnäytteet vaihtaa positiivisiin dopingnäytteisiin Moskovassa järjestetyssä ampumahiihtotapahtumassa. Ampumahiihto on Venäjällä erittäin suosittu laji, joten ukranalaisten siivoaminen pois tieltä ennen kotikisoja olisi iso juttu.

Rodtshenkov selitti Nagornikille, että idea oli huono.

– Tuo kerta oli ainoa, jolloin minua on jälkeenpäin kaduttanut, ettei minulla ollut nauhuri salaa päällä. Se, mitä Nagornik ehdotti, oli sekä laitonta että epäeettistä – ja myös Venäjän nyrkkivaltaisessa urheilumaailmassa hyvin vaarallista. Jos ukrainalaiset pääsisivät jyvälle minun osuudestani väärien positiivisten näytteiden järjestämiseen, vähintä mitä saisin kokea olisi autoni polttaminen

.

Ukraina juhli Vita ja Valja Semerenkon johdolla Sotshissa olympiakultaa.
Lopulta Ukraina juhli voittoa naisten viestissä Sotshissa. Joukkueessa loistivat Valja (1. vasemmalta) ja Vita (1. oikealta) Semerenko.EPA/FILIP SINGER

Oppositiopolitiikon teloitus käännekohta

Lopulta Rodtshenkov sai kuitenkin pidettyä kaikki aisoissa ja dopingohjelmakin Sotshissa tuntui onnistuneen. Wada antoi loppuraportissaan kisojen jälkeen puhtaat paperit. Kauaa Rodtshenkov ei voinut kuitenkaan olla rauhassa. Olympialaisten jälkeen kesällä venäläisten laajamittainen dopingohjelma alkoi paljastua.

Tunnettu saksalainen tutkiva toimittaja Hajo Seppelt päästettiin vierailulle Moskovan laboratorioon. Seppelt pääsi yllättämään Rodtshenkovin kysymällä, onko Rodtshenkov ottanut koskaan vastaan rahalahjuksia dopingin peittelystä. Rodtshenkov hiljeni hetkeksi, eikä omienkaan sanojensa mukaan ollut kovin vakuuttava selittelevässä vastauksessaan.

Seppeltin dokumentissa myöhemmin syksyllä avattiin Venäjän valtiojohtoista dopingohjelmaa. Keskiössä olivat 800 metrin juoksijan Julia Stepanovan ja hänen miehensä, Venäjän antidopingtoimisto Rusadassa työskennelleen Vitali Stepanovin paljastukset. Dokumentti sai aikaan sen, että Wada perusti erillisen tutkitusryhmän, jota johti Richard Pound.

Rodtshenkovin kirjassa kertoman mukaan venäläisessä urheilujohdossa suhtauduttiin aluksi paljastuksiin rauhallisesti. Pikku hiljaa jännitys alkoi kuitenkin kasvaa, kun Poundin tutkimusryhmä tiukensi otettaan.

Alkuvuodesta 2015 alkoi myös Rodtshenkovin pohdinta omasta tulevaisuudestaan. Helmikuun 27. päivästä vuonna 2015 oppositiopolitiikko Boris Nemtsov surmattiin.

– Nemtsovin teloitus oli minulle elämäni käännekohta. Se muutti suhtautumistani sekä menneeseen että tulevaan. En pystynyt pukemaan tuntemuksiani sanoiksi, mutta minua alkoi vaivata ahdistus, ja ajatukseni harhailivat jopa epätoivoon maani tulevaisuuden suhteen. En voinut olla näkemättä yhtenevyyttä Nemtsovin salamurhan ja Sotshissa tapahtuneen niin sanotun olympia-aatteiden salamurhan välillä. Molemmissa tapauksissa FSB:llä oli paikalla runsaasti kameroita tallentamassa tapahtumia. Molemmissa tapauksissa tallenteet salattiin ja julkisuuteen kerrottiin silkkoja valheita ja vääristelyjä, Rodtshenkov sanoo.

Marraskuussa 2015 Richard Pound ja hänen kanadalaiskollegansa Richard McLaren julkistivat ensimmäisen raporttinsa. Siinä kerrottiin Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Rodtshenkov oli raportin mukaan suuressa roolissa. Raportin seurauksena Wada ilmoitti, että se ottaa Moskovan laboratoriolta pois akkreditointinsa.

– Raportti nimesi useita syyllisiä, mutta minun kannaltani ikävintä oli, että raportissa varsin suoraan osoitettiin minuun ja tehtiin minusta kansainvälisen urheiluyhteisön vihollinen numero yksi. Raportin yhteenvedossa suositeltavista toimista päällimmäinen oli Moskovan antidopingkeskuksen sulkeminen ”ja sen johtajan pysyvä erottaminen virastaan – – koska tutkimusryhmä on myös havainnut, että positiivisten dopingtestien piilottelun pääarkkitehti on kyseinen johtaja Rodtshenkov”. Minut siis nimettiin suoraan ”Venäjän dopingohjelman suunnittelijaksi ja toteuttajaksi.”, Rodtshenkov itse kuvaili tuntemuksiaan.

Piakkoin tämän jälkeen urheiluministeri Mutko ilmoitti Rodtshenkovillle, että ei enää taistelisi Wadaa vastaan tai lähtisi tekemään valitusta CAS:iin. Mutkon mielestä Rodtshenkovin oli syytä erota. Hän ei lähtenyt väittämään vastaan.

Rodtshenkovin mukaan hän oli tämän päätöksen jälkeen hengenvaarassa.

– Olin myrskyn silmässä, kun urheiluministeriö ja Wada mittelivät voimiaan dopingjupakan aiheuttaman kansainvälisen mediaskandaalin keskellä. Minä olin ilmeinen vaaratekijä molemmille osapuolille. Ystävät, jotka olivat tosissaan huolestuneita kohtalostani, varoittelivat: Älä mene yksin uimaan, saatat ”hukkua”. Varo saunaa, siellä voit saada yllättäen ”sydänkohtauksen”. Älä ainakaan mene yöllä yksin puistoon koiraa kävelyttämään, Rodtshenkov kertoo.

Vitali Mutko
Vitali Mutko tunnetaan etenkin kovana jalkapallon ystävänä. Matthias Hangst/Getty Images

Myös Hajo Seppelt soitti Rodtshenkoville ja sanoi, että Rodtshenkovin henki olisi uhattuna. Venäläispomo päättikin, että hänen pitäisi päästä karkaamaan maasta. Koko jupakan aikana ja ennen sitä Rodtshenkov oli tehnyt yhteistyötä amerikkalaisen pyöräilijän Bryan Fogelin kanssa. He tekivät Käry-nimistä dokumenttia, jossa Rodtshenkov opasti Fogelia käyttämään dopingia jäämättä siitä kiinni.

Jatkuvasssa tarkkailussa ollut Rodtshenkov ei voinut itse ostaa lentolippuaan, joten Fogel hoiti hänelle liput Los Angelesiin.

– Matkatavaraa minulla ei ollut, koska niiden läpivalaisu ja avaaminen olisi voinut olla tekosyy myöhästyttää minut lennolta. Käsimatkatavarana minulla oli vain pieneen lentolaukkuun pakattuna Sotshin aikainen tietokone, laboratorion työkoneeni kovalevy, parit uimahousut ja lenkkikengät, Rodtshenkov kertoi.

Sai kovaa painetta Yhdysvalloissakin

Uusi elämä ei kuitenkaan alkanut mitenkään ruusuisesti Yhdysvalloissa. Samaan aikaan, kun Rodtshenkov suostui Käry-dokumentin kulman muuttuvan kohti häntä itseään ja Venäjän dopingohjelmaa, hänen ystävänsä eli Venäjän antidopingtoimiston Rusadan toimitusjohtaja Nikita Kamajev kuoli hämärissä olosuhteissa. Kamajev oli ehtinyt paljastaa Rodtshenkoville, että valmisteli omaa paljastuskirjaansa Neuvostoliiton ajan dopingohjelmista.

– Nikitan kohtalo oli selkeä varoitus minulle. Olin varma siitä, että FSB oli kuunnellut hänen puhelintaan, ja sen vuoksi siellä tiedettiin, että minäkin valmistelin Nikitan lailla paljastuskirjaa Venäjän dopingista, Rodtshenkov sanoo.

Painetta toi myös se, että Rodtshenkov kutsuttiin Venäjän salaliittoon liittyneeseen oikeudenkäyntiin todistajaksi. Tutkimukset oli aloittanut Yhdysvaltojen oikeusministeriön alainen piirisyyttäjän toimisto, joka oli aiemmin penkonut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalia. Rodtshenkovin asianajaja vakuutti, että dopingohjelman arkkitehti välttäisi vankilan, jos vain kertoisi totuuden asioista. Käry-dokumentin tuottaja Dan Cogan koki, että Rodtshenkovin pitäisi paljastaa totuus jo ennen piakkoin käynnistyviä Rion olympialaisia.

Rodtshenkov vakuutti New York Timesin toimittajat uskomattomasta tarinastaan erilaisilla dokumenteilla ja valokuvilla tapahtuneesta. Sen jälkeen Rodtshenkovin maailma muuttui täysin. Hajo Seppeltin tarina oli perustunut ulkopuolisten kommentteihin, jotka sisäpiiri oli tyrmännyt. Nyt kuitenkin yksi päätekijöistä oli tullut asian kanssa ulos julkisuuteen.

– Oli mahdotonta yliarvioida vaikutusta, joka paljastuksellamme oli, Rodtshenkov toteaa nyt kirjassa.

Grigori Rodtshenkov
Grigori Rodtshenkov avasi elämäänsä aiemmin Oscar-palkitussa Käry-dokumentissa.©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Rodtshenkov sai paljastustensa jälkeen niin paljon tappouhkauksia Venäjältä, että hänen piti muuttaa uuteen asuntoon. Sellaiseen asuntoon, johon pääsi maanalaisen tunnelin kautta. Myös auto ja sen rekisterikilvet jouduttiin vaihtamaan. Yhdysvaltojen oikeusministeriössä luonnollisesti suututtiin, että Rodtshenkov oli mennyt paljastamaan tietonsa ensiksi mediaan. Mutta asianajajansa Jim Waldenin tuella Rodtshenkov sekä oikeusministeriö kirjoittivat todistajasopimuksen.

– Vuoden 2016 puoliväliin mennessä poistuin Los Angelesista. Sain uuden henkilöllisyyden ja jouduin opettelemaan reagoimaan uuteen nimeeni, Rodtshenkov kertoo.

Rodtshenkovin elämä ei ole ollut helppoa paljastusten jälkeen. Häntä vastaan nostettiin Venäjällä rikoskanne kesällä 2016. Siinä vaiheessa hän tiesi, ettei kotiin Moskovaan oman perheen luokse ollut enää paluuta. Seuraava talvi Yhdysvalloissa oli vaikea.

– Tuon talven aikana tunsin oloni hyvin usein surulliseksi ja epätoivoisen yksinäiseksi. Fyysisesti olin turvassa, mutta käytännössä se merkitsi pidättäytymistä kontaktista muihin ihmisiin. ”Ei katsekontaktia, ja vetäytyvää käytöstä muutenkin”, minua oli ohjeistettu ulkona liikkumisesta. En voinut mennä ostoksille lähikauppaan tai vielä vähemmän lähteä etsimään erikoistarjouksia kauppakeskukseen. Huomasin puhuvani väliin itsekseni tai televisiovastaanottimelle, Rodtshenkov kertoo.

Rodtshenkov ei kadu tekemisiään

Rodtshenkov korostaa kirjassaan pääviestinä, että Venäjä toitottaa oppeja rinnakkaistodellisuudesta.

– Eli ”on täysin tietoinen totuudesta, mutta suoltaa huolellisesti kokoon kyhättyjä valheita”. Olen itse onnellinen siitä, että olen lopultakin löytänyt oikean paikkani totuuden puhujien puolelta, Rodtshenkov sanoo.

Rodtshenkov myöntää kuitenkin itsekin elävänsä kaksijakoisessa todellisuudessa.

– Autan viranomaisia, joiden työtä aikoinaan pilkkasin ja yritin kampittaa. Autan heitä tutkimaan ja paljastamaan entisten työtoverieni uusimpia tekosia Venäjällä. Totta on sekin, että kettu on näin palannut kanalaan ja kantaa tällä kertaa huolta kanojen hyvinvoinnista. En pyytele anteeksi, sillä menneisyydessäni tein vain sen, mitä tehdä piti. Nyt teen sen, minkä koen oikeaksi. Näillä asioilla on valtava ero, Rodtshenkov sanoo.

Vaikka Rodtshenkov joutuikin jättämään perheensä taakseen Venäjälle, häntä ei kaduta ratkaisu lähteä pakoon ja ilmiantaa Venäjän ohjelma.

– Täydellisessä maailmassa saattaisin toimia kemian opettajana jossakin amerikkalaisessa yliopistossa ja saada perheeni luokseni. Olen kirjoittanut lähes sata artikkelia tiedemaailman eri julkaisuihin joko kokonaan omalla nimelläni tai kanssakirjoittajana, Rodtshenkov muotoilee.

Grigori Rodtshenkov
Ulkonäköään muuttanut Grigori Rodtshenkov on vältellyt julkisia esiintymisä maanpaonsa jälkeen. Rodtshenkov on puhunut jo ennen koronaepidemiaa useimmiten videovälityksellä. Kuva seminaarista Lontoosta 2018. Tristan Fewings/Getty Images for Foundation For Sports Integrity

Tällä hetkellä venäläinen urheilu on vieläkin sekasortoisessa tilassa. Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti joulukuussa 2019, että se sulkee Venäjän neljäksi vuodeksi kansainvälisistä urheilutapahtumista. Wadan mukaan sen pyytämiä Moskovan antidopinglaboratorion tietoja oli väärennetty ja poistettu. Rodtshenkov kritisoi Venäjän toimintaa rankasti kirjan viimeisessä luvussa. Rodtshenkovin mukaan venäläiset tuhosivat Moskovan antidopinglaboratorion LIMS-tiedostot eli epäilyttävät ja sekä positiiviset näytteet varmuuskopioineen.

–Tämä siis tuhosi LIMSin analyysitiedostojen lisäksi myös kaikki LIMSin kopiot kaikkialla Venäjällä. Kuka pystyy sanomaan, onko Venäjällä enää ainuttakaan puhdasta urheilijaa, jos kaikki tämä olennaisen tärkeä tieto on menetetty? Venäjä kaivoi tällä menettelyllä omaa hautaansa ja tuhosi mahdollisuudet yhdellekään kenties puhtaalle venäläisurheilijalle kilpailla maansa lipun alla, Rodtshenkov arvostelee.

Venäjä on valittanut Wadan ratkaisusta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Koronaviruspandemian takia käsittely pidetään näillä näkymin marraskuussa. Rodtshenkovin mukaan vääntö Venäjän ja muun maailman kanssa näyttää loputtomalta.

–Sen asian kiistäminen, jota Linda Helleland, WADAn norjalainen varapresidentti, kuvasi ”suurimmaksi urheiluskandaaliksi, joka maailmassa on nähty”, on kerta kaikkiaan käsittämätöntä. Vaikka Venäjälle oli tarjolla kunniallinen paluutie kansainvälisten urheilukisojen pariin, Venäjä päätti olla tarttumatta sille ojennettuun käteen. Venäjää pyydettiin luovuttamaan vuosien 2008 ja 2016 välisen ajan dopingkontrollia koskeva raakamateriaalinsa, mutta sen sijaan WADAlle luovutettiin kömpelöistä väärennöksistä kasattu sekalainen pakkaus, joka oli niin tökeröä työtä, että tuntuu kuin Venäjä olisi halunnutkin jäädä rysän päältä kiinni, Rodtshenkov sanoo.

Lue lisää:

Venäjän yleisurheiluliitto pyytää kattojärjestöä lykkäämään dopingsakon käsittelyä

Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäjän yleisurheilun kriisi ajoi tähdet pohtimaan kansalaisuuden vaihtoa – kansainvälisen liiton suomalaispomo muistuttaa sääntöjen tiukentamisesta: "Venäläisurheilijat tietävät oman maansa mädännäisyyden"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat