Suora

  • eEuro 2021 -karsinnat

Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Mori löi karun faktan pöydälle – ilman rokotetta kisoja ei tule

Olympialaisia ei haluta pitää tyhjille katsomoille.

Tokio 2020
Tokio korona
Kisojen järjestäminen riippuu tällä hetkellä siitä, saadaanko kehitettyä lääke tai rokote. AOP

Tokion olympialaisten järjestäjien mukaan kisat voidaan järjestää ensi vuonna käytännössä vain, jos koronavirukseen saadaan kehitettyä siihen mennessä rokote. Kisojen järjestelykomitean puheenjohtaja Yoshiro Mori sanoi Japanin yleisradioyhtiön NHK:n haastattelussa, että nykyisenkaltaisessa tilanteessa olympialaiset jäisivät pitämättä.

Tokion olympialaisten avajaiset olisi alkuperäisen aikataulun mukaan pidetty tämän viikon perjantaina. Maaliskuun lopussa kisat siirrettiin kuitenkin koronapandemian takia ensi vuoteen, ja uusi avajaispäivä olisi 23. heinäkuuta 2021. Megatapahtuman ympärillä on kuitenkin edelleen paljon kysymysmerkkejä.

Morilta kysyttiin, mikä ratkaisee sen, pystytäänkö kisat pitämään ensi kesänä.

– Se riippuu siitä, onko koronavirustilanne rauhoittumassa. Ensisijaisen tärkeää on se, että on saatu kehitettyä rokote tai lääke, Mori sanoi.

– Jos asiat jatkuvat niin kuin ne nyt ovat, emme pysty pitämään kisoja. Mutta en voi uskoa, että tilanne jatkuisi tällaisena vuoden ajan.

Jo aiemmin huhtikuussa Japanin lääketieteellisen yhdistyksen JMA:n puheenjohtaja Yoshitake Yokokura varoitti, että olympialaisten järjestäminen ensi vuonna on hyvin vaikeaa, mikäli koronavirusrokotetta ei ole saatu käyttöön.

Olympialaiset ja matkustusrajoitukset ovat vaikea yhtälö

Monia muita urheilutapahtumia on järjestetty pandemian aikana ilman katsojia tai tiukasti rajoitetuin yleisömäärin. Morin mukaan olympialaisten pitäminen ilman katsojia ei kuitenkaan ole tällä hetkellä edes vaihtoehto.

– Jos se on ainoa tapa, meidän täytyy harkita sitä.

Japanissa on todettu toistaiseksi 26 300 koronavirustartuntaa ja kirjattu 989 virukseen liittyvää kuolemaa. 126 miljoonan asukkaan Japanissa on koronavirukseen liittyviä kuolemia miljoonaa asukasta kohti kahdeksan. Suomessa vastaava luku on tilastosivusto Worldometersin mukaan 59.

Maassa on voimassa tiukat matkustusrajoitukset. Olympialaisiin matkustaa väkeä kaikista maailman maista, mikä tekee siitä erityisen haastavan tapahtuman järjestettäväksi koronatilanteessa.

Muutamat koronavirusrokotetta kehittävät tutkijaryhmät ovat kertoneet hiljattain lupaavista tutkimustuloksista ihmisillä tehdyissä kokeissa. Optimistisimpien arvioiden mukaan rokotetta voitaisiin saada markkinoille jo tämän vuoden aikana, mutta mitään varmuutta siitä ei ole, sillä tutkimukset ovat yhä kesken.

Lue myös:

KOK-pomo haluton järjestämään Tokion olympialaisia ilman yleisöä

Olympiaurheilijat vaativat KOK:ta muuttamaan sääntöjä mielenilmauksista: "Se kuuluu ihmisoikeuksiimme"

Tokion olympialaisiin tähynnyt Bulgarian painimestari hävisi taistelun covid-19-taudille 33-vuotiaana

Tokion olympialaisten siirrosta tulee KOK:lle kustannuksia "useita satoja miljoonia dollareita"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat