Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta

Venäjän urheilun kiistellyin persoona Juri Ganus kertoi Yle Urheilulle näkemyksensä maan vaikeasta tilanteesta. Rusadan pääjohtajan edeltäjät ovat kuolleet, ja hän itse säilyttää vertaan "henkivakuutuksena".

doping
Venäjän antidopingtoimiston Rusadan puheenjohtaja Juri Ganus on ajautunut maan urheilupäättäjien epäsuosioon.
Rusadan pääjohtaja Juri Ganus ei ole pelännyt sanoa ajatuksiaan ääneen. Se ei ole ollut kaikkien mieleen. Jean-Christophe Bott/AOP

Syksyllä 2017 pietarilainen Juri Ganus aloitti yhdessä urheilumaailman myrskyisimmistä pesteistä, Venäjän antidopingtoimiston Rusadan pääjohtajana.

Rusada oli syvässä suossa. Venäjän antidopingviranomainen oli menettänyt kansainväliset toimintaoikeutensa maassa paljastuneen laajan dopingohjelman ja lukuisten väärinkäytösten vuoksi.

Ganus valittiin Rusadan uudeksi pääjohtajaksi satojen hakijoiden joukosta. Hänen piti palauttaa Venäjän antidopingtyön ja samalla koko maan urheilun uskottavuus.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin itänaapurin urheilu on entistäkin pahemmassa kriisissä. Pelastajaksi kaavailtu Ganus, 56, on Venäjän urheilupäättäjien syytösten kohde ja pelkää henkensä puolesta. Miten tähän on ajauduttu?

Venäjän urheilun tämän hetken puhutuin hahmo kertoi Yle Urheilulle näkemyksensä, miksi hän on ajautunut vallanpitäjien epäsuosioon ja miksi idän suuren maan urheilua odottaa hänen mielestään tätä menoa surullinen kohtalo.

Bisnesmaailmasta keskelle skandaalia

Kun Ganus haki Rusadan pääjohtajaksi, hänellä ei ollut kokemusta sen pahemmin urheilun kuin lääketieteen alalta. Oikeus- ja kauppatieteitä Pietarissa opiskellut Ganus oli hankkinut työelämän kannuksensa muun muassa bisnes- ja teollisuusmaailmasta.

Paljon nähnyt liikemies oli Rusadan johtopestiin yllättävä valinta. Kansallisen antidopingviranomaisen maine oli ryvettynyt Venäjän urheilua koskevien paljastusdokumenttien ja Moskovan antidopinglaboratorion entisen johtajan Grigori Rodtshenkovin todistusten jälkeen. Joulukuussa 2015 Maailman antidopingtoimiston Wadan riippumattoman komission raportissa kerrottiin Rusadan osallistuneen Venäjän dopingkulttuurin peittelyyn.

Skandaalia ei hälventänyt, että Rusadan entiset johtajat Vjatsheslav Sinev ja Nikita Kamajev kuolivat äkillisesti helmikuussa 2016. Monet, myös kaksikon aseman sittemmin perinyt Ganus, pitivät kuolemia epäilyttävinä.

Wada teki selväksi, että Venäjän piti uudistaa radikaalisti antidopingtoimintaansa päästäkseen taas osaksi maailman urheiluyhteisöä. Muun muassa Venäjän olympiakomitean, Rusadan hallituksen ja Wadan edustajista koostuva valitsijaraati koki Ganusin olevan oikea henkilö tehtävään.

Sotshin talviolympialaiset 2014 olivat Venäjälle suuri urheilujuhla. Sen jälkeen maan urheilua ovat varjostaneet raskaat syytökset.
Sotshin talviolympialaiset 2014 olivat Venäjälle suuri urheilujuhla. Sen jälkeen maan urheilua ovat varjostaneet raskaat syytökset. Mark Kolbe/Getty Images

Ganus lähtikin ajamaan voimakasta muutosta, mikä ei tosin ollut hänen mukaansa kaikkien mieleen.

– Ymmärsin pestini alussa, ettei Rusada saisi enää koskaan olla Venäjän urheilujohdon taskuorganisaatio. Sanoin jo tuolloin, että Rusadan täytyy olla lojaali puhtaalle urheilulle eikä johtajille. Tällaisten lausuntojen takia monet eivät pidä minusta, Ganus kertoo puhelimitse.

Ganusin mukaan hänelle valkeni vuoden 2018 alussa, miten tärkeää Rusadan riippumattomuus ja integroituminen kansainväliseen yhteisöön olisi. Pyeongchangin talviolympialaisiin 2018 eivät päässeet kuin sinne erikseen kelpuutetut venäläisurheilijat, jotka kilpailivat ilman maansa kansallistunnuksia.

Useat Venäjän päättäjät ja urheilun ystävät syyttivät tilanteesta länsimaiden politikointia. Ganus oli eri mieltä.

– Ihmisillä on ollut tapana kutsua tätä lännen hyökkäykseksi Venäjää vastaan. Olen käskenyt heitä lopettamaan. Kriisejä on ollut joka puolella maailmaa. Jopa Suomella oli hiihtoskandaalinsa, mutta kulttuuria muutettiin, etsittiin ratkaisuja ja päätettiin, ettei niin voisi elää, hän sanoo nyt.

Kaksi suurta kriisiä

Ganus on itsevarma ja suorapuheinen persoona, joka on antanut vajaassa kolmessa vuodessa muitakin kovia lausuntoja. Hän on puhunut avoimesti Venäjällä vallinneesta dopingkulttuurista ja kritisoinut päättäjien haluttomuutta tehdä työtä puhtaan urheilun eteen.

Asenne on jakanut rajusti mielipiteitä. Ganusia on kutsuttu kotimaasaaan petturiksi, huomionkipeäksi julkisuuden tavoittelijaksi ja länsimaiden kanssa flirttailijaksi. Osa venäläisistä pitää sen sijaan häntä harvinaisena totuuden torvena.

Joka tapauksessa Ganus on vetänyt vuosia jatkuneen dopingvyyhdin keskellä omaa linjaansa, mikä on näkynyt kahdessa Venäjää tällä hetkellä repivässä urheiluskandaalissa.

Kun Wada palautti Ganusin johtaman Rusadan toimintaoikeudet vuonna 2018, maailman antidopingviranomainen nimesi kaksi pääehtoa, jotka Venäjän oli toteutettava voidakseen olla jatkossa osa kansainvälistä yhteisöä. Venäjän piti luovuttaa Wadan tutkijoille Moskovan antidopinglaboratorion tietokanta ja vanhoja dopingnäytteitä uudelleenanalysointia varten.

Venäjän antidopingtoimiston Rusadan ympärillä kuohuu.
MAXIM SHIPENKOV / ALL OVER PRESS

Wadan tutkijat ilmoittivat kuitenkin loppusyksystä 2019 uskovansa, että laboratorion tietoja oli väärennetty ja näytteitä poistettu.

Ganusin johtamalla Rusadalla ei ollut tekemistä laboratoriovyyhdin kanssa, sillä Moskovan laboratorion tietokanta on ollut vuodesta 2016 Venäjän itsenäisen rikostutkintaviranomaisen, suoraan presidentti Vladimir Putinille vastaavan Venäjän federaation tutkintakomitean hallussa.

Manipulointisyytösten vuoksi Wada ilmoitti joulukuussa 2019 sulkevansa Venäjän neljäksi vuodeksi isoista kansainvälisistä urheilutapahtumista. Päätöksestä järkyttynyt Venäjän urheilujohto päätti valittaa ratkaisusta urheilun korkeimpaan tuomioelimeen, Kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin. CASin käsittely järjestetään koronapandemian vuoksi näillä näkymin marraskuussa.

Ganus vastusti oikeuskäsittelyä, koska hän koki sen heikentävän Venäjän tilannetta entisestään. Rusadan hallitus päätti kuitenkin toisin.

– Hallituksen näkemys oli, että Wadan ratkaisusta piti valittaa. Lainoppineena kysyin, millä perustein haluatte haastaa päätöksen. En ollut nähnyt vakuuttavia todisteita, joiden mukaan Moskovan laboratorion tietokannassa ei olisi ollut muutoksia.

– Nyt asemamme on huonontunut. Ennen valitusta kansainvälinen pannamme olisi päättynyt joulukuussa 2023, mutta nyt se päättyy pahimmassa tapauksessa marraskuussa 2024. Näin ollen rangaistuksen piirissä olisivat kolmet olympialaiset: Tokio 2021, Peking 2022 ja Pariisi 2024.

Ganus sanoo olevansa monella tapaa puun ja kuoren välissä. Hän vastaa Rusadan operatiivisesta toiminnasta, muttei kuulu organisaation hallitukseen. Siellä vaikuttavat muun muassa Venäjän olympia- ja paralympiakomitean sekä urheiluministeriön edustajat.

– Mielestäni se ei ole antidopingorganisaation hallitukselle täysin oikea kokoonpano. Hallituksen jäsenten pitäisi toimia organisaation parhaaksi. Rusadan hallituksen jäsenet toimivat poikkeuksetta edustamiensa tahojen intresseissä. Siinä on selvä eturistiriita.

Ganusin mukaan erimielisyydet ovat luoneet syvän loven Rusadan operatiivisen tiimin ja Venäjän korkeimman urheilujohdon väleihin. Pääjohtaja sanoo, että hänet yritettiin saada jättämään pestinsä jo tämän vuoden helmikuussa.

Myös Ganusin kannanotot Venäjän yleisurheilukatastrofiin ovat herättäneet kovaa keskustelua. Itänaapurin yleisurheilua uhkaa täydellinen sulkeminen kansainvälisestä toiminnasta lukuisten dopingrikkeiden vuoksi. Se tarkoittaisi, etteivät venäläisurheilijat pääsisi tuleviin arvokisoihin edes niin sanotulla neutraalilla statuksella.

Juri Ganus puhumassa medialle joulukuussa 2019.
Tiedotustilaisuudet ovat tulleet Juri Ganusille viime vuosina enemmän kuin tutuiksi. EPA-EFE / YURI KOCHETKOV / ALL OVER PRESS

Ganus vaati jo viime vuoden puolivälissä Venäjän yleisurheiluliiton silloisen johdon vaihtamista.

– Minua on syytetty kommenttieni vuoksi petturiksi, mutta mielestäni pettureita ovat ne, jotka ovat saattaneet suuren urheilumaamme näin tukalaan tilanteeseen. Meillä on nyt kaksi suurta kriisiä: yleisurheilussa ja koko maamme urheilussa. Me taistelemme tämän kriisin ja sen seurausten kanssa, hän sanoo.

Korruptiosyytösten kohteena

Ganusin ja hänen tiiminsä taistelua kyseenalaistettiin kuitenkin rajusti aiemmin tässä kuussa. Venäjän olympiakomitea ilmoitti, että pääjohtajaa epäillään korruptoituneesta toiminnasta.

Väitteet perustuivat Venäjän olympiakomitean tilaamaan tarkastukseen. Finekspertiza-yhtiön tekemän raportin mukaan Ganusia epäillään Rusadan varojen ja asemansa väärinkäytöstä.

Ganus kiistää väitteet jyrkästi. Rusadan johtaja on syyttänyt tarkastuksen tekijöitä tarkoitushakuisuudesta, valehtelusta ja ymmärtämättömyydestä antidopingtyötä kohtaan. Rusada julkaisi aiemmin tällä viikolla pitkän vastineensa (siirryt toiseen palveluun) esillä olleisiin syytöksiin.

Ganus mainitsee esimerkkinä ottamansa englannin kielen tunnit, jotka kielivät tarkastajien mukaan virka-aseman väärinkäytöstä.

– Hioin englannin kielen taitoani opettajan johdolla, koska osallistuin aktiivisesti kansainvälisiin konferensseihin ja lehdistötilaisuuksiin. Tähän meni noin 900 000 ruplaa (vajaat 11 000 euroa), mutta summaa ei käytetty vain minuun vaan ylipäänsä Rusadan henkilökunnan englannin kielen opintoihin. Koulutettavien joukossa oli muun muassa dopingvalvojia sekä eri yksiköiden johtajia ja työntekijöitä, johtaja selvittää.

– Voisin totta kai käyttää kansainvälisissä tapaamisissa tulkkia tai avustajaa, mutta siihen menisi huomattavasti enemmän rahaa.

"Valitettavasti olen nähnyt epäilyttäviä kuolemia. Kirjoitin Twitter-päivityksen varoittaakseni vastustajiani."

Rusadan pääjohtaja Juri Ganus

Ganus epäilee suorapuheisuutensa ja Rusadan aktiivisen testaustoiminnan johtaneen vallitsevaan tilanteeseen. Hänen mukaansa Venäjän urheilussa käydään valtataistelua muutosta haluavan uuden koulukunnan ja vanhan liiton johtohenkilöiden välillä.

– Venäjän urheilujohdossa on yhä ihmisiä, jotka ovat olleet mukana alusta asti. Nyt puolustellaan tehtyjä virheitä, eikä ymmärretä, miten tästä jamasta päästään pois. Kun selitellään menneisyyden mokia, tehdään vielä enemmän virheitä.

– Ei pidä unohtaa, että Rusada on olympia- ja paralympiaurheilijoita valvova taho. Venäjän olympia- ja paralympiakomiteat eivät pidä Rusadan näkökannasta, joten he yrittävät kammeta minut virastani ja saada tilalleni oman ihmisensä muuttaakseen organisaatiotamme, Ganus väittää.

"Vain tyhmä ei pelkäisi"

Ganus ei ole ollut huolissaan vain virka-asemastaan ja johtamansa organisaation suuntaviivoista. Hän kirjoitti viime viikolla Twitter-tililleen päivityksen, jossa ilmoitti rakastavansa elämää ja ettei aio tehdä itsemurhaa.

– Olen opiskellut oikeustieteitä ja tehnyt paljon johtotason töitä liikemaailmassa. Kokemukseni vuoksi tiedän eri vaihtoehdot, miten nykytilanne voi kehittyä. Jos päättäjät ottavat minut virasta olemattomin perustein, siitä seuraa kovia kansainvälisiä sanktioita. Toinen vaihtoehto on kehottaa minua eroamaan, mutta sitä en tee. Tämä on kutsumukseni. Kolmas vaihtoehto on, että kuolen.

– Valitettavasti olen nähnyt epäilyttäviä kuolemia. Kirjoitin Twitter-päivitykseni varoittaakseni vastustajiani.

Juri Ganus on johtanut Rusadaa vuodesta 2017.
Juri Ganus on johtanut Rusadaa vuodesta 2017.Jean-Christophe Bott/AOP

Ganusin mukaan myös Rusadaan tehty tarkastus herätti huolen omasta hyvinvoinnista.

– Tämä tarkastus tuo mieleeni 1990-luvun. Perusteetonta ja keksittyä. Ymmärsin, että jos nämä ihmiset toimivat näin, mikään ei pysäytä heitä.

Kokenut pääjohtaja sanoo varautuneensa käytännön tasolla mahdollisiin vahingoittamisyrityksiin. Hän luovuttaa esimerkiksi säännöllisesti vertaan.

– Olen säilyttänyt erikseen verinäytteitäni. Jos minulle tapahtuu jotain, muutokset veriarvoissani voidaan tutkia.

– Kaikki tiedostavat tilanteen ja pelkäävät. Vain tyhmä ei pelkäisi.

"Meidän on annettava puhtaille urheilijoille mahdollisuus"

Rusadan hallituksen on määrä kokoontua käsittelemään Ganusiin kohdistuvia korruptiosyytöksiä elokuun alussa. Ganus tiedostaa, että päätös voi olla hänelle epämieluinen. Hän varoittaa, että Rusadan mylläämisellä uuteen uskoon voi olla Venäjän urheilulle vakavia seurauksia.

Ganusin johtama järjestö on toiminut viime vuosina siltana Venäjän ja kansainvälisen urheiluyhteisön välillä. Kaikkien skandaalien keskellä Ganusin tiimin työ ja pyrkimys uudistaa antidopingtoimintaa on saanut kiitosta muun muassa Wadalta ja Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta.

– Jos päättäjät tuhoavat nyt Rusadan, he tuhoavat Venäjän urheilun tulevaisuuden, Ganus sanoo.

Myrskyisät vuodet ovat jättäneet jälkensä jopa Ganusin kaltaiseen kehäkettuun. Hän kuitenkin vakuuttaa ajavansa asiaansa edelleen intohimoisesti.

Rusadan pääjohtaja on ollut viime aikoina aktiivinen julkisuudessa, osaksi saadakseen näkyvyyttä ajamalleen asialle, osaksi koska toivoo säännöllisen julkisuuden olevan eräänlainen henkivakuutus.

Ganusin yksinäisen dopingtaistelun motiiveista liikkuu erilaisia, jyrkästi poikkeviakin versioita, mutta hänen mukaansa kaiken takana on yksinkertainen syy.

– Meillä on valtava maa, jossa on paljon lahjakkaita urheilijoita. Tämän maan on annettava puhtaille urheilijoille mahdollisuus kilpailla ja saavuttaa mitaleja, joita ei vaadita takaisin tietyn ajan päästä.

Lue myös:

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäläisten yleisurheilupomojen härski huijaus kävi kalliiksi, seuraukset nähdään jo seuraavissa arvokisoissa: "Täysin posketonta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat