1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Maria Huntington haluaa testata keihäskuntonsa ennen Kalevan kisoja, mutta kotikisan taso pääsi yllättämään: "Ajattelin, että ei tänne varmaan kauhean kovia tule"

Seitsenottelija on panostanut tällä kaudella keihääseen, mutta Teemakisojen kilpakumppaneiden noteeraukset kylmäsivät jo ennakkoon tamperelaisen päätä.

Maria Huntington on treenanut tällä kaudella keihäänheittoa selvästi aiempaa enemmän. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Seitsenottelija Maria Huntingtonilla on takanaan oivasti mennyt alkukausi. Ennätyksiä tai niiden sivuamisia on syntynyt jo korkeudessa, pituudessa ja kuulassa eikä 200 metrilläkään ole oltu kaukana. Samanlaista hyvää virettä Huntington ajatteli hakevansa kotistadionillaan Ratinassa järjestettävien Teemakisojen keihäskisasta, mutta torstain kilvan osallistujalista veti tamperelaisen hiljaiseksi.

– Halusin tehdä kotikisoissa jotain ja ajattelin, että keihäs voisi olla hyvä laji. Ja itse asiassa ajattelin, että ei tänne varmaan kauhean kovia tule. Mutta sitten katsoimme Sillmanin Miian kanssa osallistujalistaa ja mietimme, että noh, pistetäänköhän meille sinne ihan oma viiva, Huntington nauroi tikahtuakseen Yle Urheilun haastattelussa.

Ottelijakaveri Sillmanin kanssa Huntingtonia vastaan asettuu myös muiden muassa vastikään yli 60 metriä nakannut Heidi Nokelainen. Huntingtonin ennätys on viime kesänä nakattu 44,68. Sillmanin keihäs on lentänyt 50,07:ään, niin ikään viime kesänä.

Apua on haettu konkarilta

Aiemmin akilleen kantapääksi osoittautuneeseen keihääseen Huntington on panostanut tänä vuonna erityisen paljon, ja poikkeuksena aiempaan heittoja harjoitellaan nykyään säännöllisesti kahden viikon välein. Nykyisin myös valmennushommia tekevä entinen keihäänheittäjä Matti Närhi on ollut auttamassa heiton löytämisessä.

– Matti on katsonut heittämistäni ja olemme lähteneet tosi perusasioista liikenteeseen. Voi olla, että se ei vielä tällä kaudella niin sanotusti loksahda, mutta uskon kyllä, että ensi vuotta ajatellen se menee paljon eteenpäin, Huntington sanoo.

Päänvaivaa on aiheuttanut myös oireillut heittokäsi, joka nyt on kuitenkin kunnossa. Tekniikassa on silti vielä tekemistä.

– Se on vähän sellaista lottoamista. Se voi osua kohdalle tai sitten ei osu. Riippuu kyllä tosi paljon myös säästä, että jos on tosi sateinen sää, niin se saattaa vaikuttaa siihen, miten uskaltaa juosta vauhtijuoksun.

Nopeus Huntingtonilla on tällä kaudella kasvanut, ja siitä hän aikoo ottaa kaiken irti myös keihäspaikalla. Torstaina on aikomuksena testata ensimmäistä kertaa kovempaa vauhtia. Ennätyskin voisi olla silloin paperia.

– Se on aika maltillinen, niin ehdottomasti haluaisin heittää ennätyksen. Mutta katsotaan, parempi, kun en nyt vielä liikaa lupaile, ottelija naurahtaa.

Suomen ennätys on realismia

Täyttä ottelua Huntington ei pääse kisaamaan ennen elokuun puolessa välissä käytäviä Kalevan kisoja, mutta hän kisaa pitkin kautta yksittäisissä lajeissa tai miniotteluissa. Viikko sitten Lahden GP-kisoissa Huntington osallistui pituus- ja aitakilpailuihin. Se verotti jaksamista, sillä Huntington hyppäsi viisi kertaa, joista kolmesti yli aiemman ennätyksensä, ja aitoi kahdesti yhden illan aikana.

– Niistä kesti hetken palautua ja oli kyllä aika rankkaa, että en ehkä uudestaan mene tekemään, Huntington virnisti.

Kova rasitus olikin yksi syy siihen, miksi Teemakisoissa hän kisaa vain yhdessä lajissa. Toinen syy on tietenkin se, että hän haluaa testata kovasti treenatun keihään tuntuman ennen kauden pääkoitosta, Kalevan kisojen täysottelua.

– Haluan tehdä Suomen ennätyksen. Se on niin realistinen, että sen voi sanoa jo ääneen, Huntington summasi kauden päätavoitteen.

Tampereen Teemakisat Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa torstaina 23.7. kello 19.

Lue myös:

Maria Huntingtonin kesän voi asiantuntijan mukaan kruunata lähes 30 vuotta vanhan SE:n rikkominen, mutta kaudessa piilee yksi riski: "Nyt sellaiseen ei ole varaa"

Vastatuulikaan ei haitannut – Huntington peräti kolmesti pituusennätykseensä Lahdessa

Seitsenottelija joutui aloittamaan säästökuurin, kun kauden pääkisat peruttiin: "Pyritään säästämään tälle vuodelle myönnettyjä tukirahoja ensi vuodelle"