1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tarinat ja ilmiöt

Suomi-futiksen suurlupaus oli jo kokenut kovia, kun hänellä diagnosoitiin aivokasvain – Ilmari Niskasen ensireaktio sairaalassa kertoo paljon siitä, miksi hän on nyt huipulla

Kuopion Palloseuran Ilmari Niskasen menestyksen taustalla ovat tuhannet omatoimiset harjoitustunnit valmentajaisän valvovan silmän alla.

Ilmari Niskanen sanoo ääneen kovat tavoitteensa. Hän haluaa olla Veikkausliigan paras pelaaja ja edustaa Huuhkajia kesän 2021 EM-kisoissa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

KIURUVESI. Vihkoon on kirjoitettu lapsen käsialalla ottelutulos Tshekki–Portugali 0–4. Maalintekijöinä ovat Petit, Nuno Gomes, Bosingwa ja Miguel. Nuorelle Cristiano Ronaldolle ottelu on ollut vaikea, sillä hän on saanut kaksi keltaista korttia ja lentänyt suihkuun.

Ottelu on pelattu Kiuruvedellä, erään Ilmari-nimisen pikkupojan huoneessa. Ilmari on harhauttanut pehmopallolla kuvitteellisia vastustajia ja selostanut ääneen, kummalla joukkueella on pallo.

Uusi ottelu alkaa. Tällä kertaa pelataan Valioliigaa.

Huoneessa on lipasto, jonka keskellä on noin neliömetrin kokoinen aukko. Maalivahdiksi kelpaa rahi, joka peittää osan aukosta. Toisinaan maalivahteja on kaksi. Rahin päälle nostettu leludinosaurus peittää aukon niin, että jäljelle jää vain juuri ja juuri pallon mentävä rako.

Kun pallo menee tuosta raosta läpi, peli keskeytyy. Ilmari kirjaa vihkoonsa maalintekijäksi sen pelaajan nimen, jolla pallo oli laukaisuhetkellä hänen selostuksessaan.

Vihkoon on kirjattu lukuisia ottelutuloksia Valioliigasta ja maaotteluista. Maalintekijöiden lisäksi sivuille on kirjattu tarkasti joukkueiden kokoonpanot, vaihdot, epäonnistuneet rangaistuspotkut sekä punaiset ja keltaiset kortit.

Ilmari Niskanen kaivoi Yle Urheilulle esiin vanhat vihkonsa, jotka ovat täynnä mielikuvituspelejä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Nyt Ilmari Niskanen elää lapsuuden leikkiään todeksi.

Turkulainen FC Inter ja Kuopion Palloseura pelaavat ottelua, jossa ratkaistaan jalkapallon miesten Suomen mestaruus. Tunnelma Kupittaan jalkapallostadionilla on lämmin.

Ilmari Niskanen on Kuopion Palloseuran luottolaituri. Hän on vaikean alkukauden jälkeen noussut yhdeksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista. Peliä edeltävät päivät ovat olleet vaikeita. Niskanen ei ole meinannut saada unta, kun hän on haaveillut Suomen mestaruudesta ja kenties jopa ratkaisumaalista.

Keskialueen pallonriiston jälkeen kapteeni Petteri Pennanen pelaa pallon nopeasti Niskaselle rangaistusalueelle. Niskanen hakee ensin syöttöä, mutta kun se ei onnistu, hän päättää laukoa.

Vasemman jalan laukaus painuu takaylänurkkaan, juuri siihen kohtaan, jonka rahi ja dinosaurus jättivät tyhjäksi. Interin maalivahdilla Henrik Moisanderilla ei ole mitään mahdollisuutta torjua laukausta.

Tämä hetki ei unohdu. Ilmari Niskanen pääsi nostamaan Veikkausliigan mestaruuspokaalia viime vuoden lokakuussa. Kuva: All Over Press

Osuma jää ottelun voittomaaliksi. Niskanen on ratkaissut Kuopion Palloseuralle Suomen mestaruuden.

Hetki on tunteikas. Niskanen on uurastanut yksin tuhansia tunteja päästäkseen tähän pisteeseen. Matkan varrella hän on joutunut kohtaamaan vaikeat selkävammat ja aivokasvaimen.

Kaikki alkoi Kiuruvedeltä

– Olen katsonut sen maalin jälkikäteen videolta lähemmäs tuhat kertaa. Siinä toteutuivat kaikki villeimmätkin fantasiat. Se oli niin uskomattoman siisti fiilis. Edelleen tulee kylmät väreet, kun sitä miettii.

Ilmari Niskasen suu kääntyy muikeaan hymyyn. Mestaruusmaalista on kulunut yhdeksän kuukautta, kun Niskanen esittelee Yle Urheilulle kotikaupunkinsa Kiuruveden nähtävyyksiä heinäkuisena kesäpäivänä.

Niskanen ei ole mikään yhden maalin ihme. 22-vuotiaan laitahyökkääjän räjähtävä nopeus, pallonkuljetustaidot ja huima fysiikka ovat herättäneet ulkomaisten seurojen kiinnostuksen. On sitten toinen asia, milloin KuPS haluaa kultakimpaleensa myydä.

Niskanen myöntää, että yksi varvas kurkkii jo hieman ulkomaille, mutta jalat ovat yhä maassa ja keskittyminen KuPSissa. On hyvä muistaa, ettei Niskanen ole vielä pelannut kokonaista huippukautta Veikkausliigassa.

– Haluan olla kokonaisvaltaisesti Veikkausliigan paras pelaaja. Tietysti tehoja pitää tulla paljon enemmän kuin edellisinä kausina. Sanotaan, että kymmenen maalia ja kymmenen syöttöä, niin sitten voi olla suhteellisen tyytyväinen, Niskanen sanoo.

Kävelemme Kuorrevirran urheilualueella, josta kaikki on saanut alkunsa. Ohitamme urheilukentän, jäähallin ja uimahallin. Lopulta saavumme tekonurmikentälle, joka tunnetaan nykyään Ilmarin kenttänä.

Tosin silloin, kun Ilmarin jalkapallouralle luotiin pohjia, tässä oli vielä hiekkakenttä.

Sanoin, että kun pomputtelet kymmenen, saat joko pleikkarin tai canal plussan.

Jari Niskanen

Ilmarin isä Jari Niskanen kurvaa polkupyörällä paikalle ja alkaa välittömästi iskeä tarinaa.

– Pallon pomputtelusta se lähti. Sanoin, että kun pomputtelet kymmenen, saat joko pleikkarin tai canal plussan, Jari Niskanen kertoo.

– Olin ehkä seitsemän- tai kahdeksanvuotias. Rupesin hulluna pomputtelemaan, että saan sen kymmenen täyteen, Ilmari Niskanen jatkaa.

Ilmari ja Emma Niskanen harjoittelevat isä Jari Niskasen ohjauksessa

Kun tavoite täyttyi, Ilmari valitsi tv-kanavapaketin. Hän pääsi katsomaan Englannin Valioliigaa ja ennen kaikkea idoliaan Wayne Rooneya.

– Jotain motivaattoria piti olla alkuun. Sen jälkeen ei ole tarvinnut hirveästi motivoida, Jari Niskanen sanoo.

Isä-Niskanen alkaa vetää pojalleen yksilötreeniä tämän nimikkokentällä. Tällä kertaa ohjelmassa on kevyt harjoitus tv-kameroita varten, mutta keväällä isä veti pojalleen puolentoista tunnin treenejä, kun joukkueharjoitukset olivat pannassa koronaviruksen takia.

Huomaa, että kaksikko on viettänyt näissä merkeissä paljon aikaa. Isältä tulee koko ajan pientä naljailua, kun poika tekee töitä.

Isä ja poika harjoittelevat Kiuruvedellä Ilmarin kentällä.

Jari Niskanen on Kiuruveden Palloilijoiden seuralegenda. Pelaajaura alasarjoissa kesti 25 vuotta. Parhaimmillaan Niskanen pelasi yhden vuoden Kakkosta.

A-valmentajakurssin Niskanen kävi vuonna 1997. Samalla kurssilla oli muuan Markku Kanerva.

– Urakehitys on mennyt meillä vähän eri suuntiin, Jari Niskanen sanoo pilke silmäkulmassa.

Toisaalta Jari Niskanen on niitä ruohonjuuritason tekijöitä, joiden työn jäljestä maajoukkuevalmentaja Kanerva nauttii.

Vuodessa yli 500 tuntia omatoimista harjoittelua

– Ilman isän koutsaamista ja panostusta en varmasti olisi tässä pisteessä. Hän valmensi 15-vuotiaaksi asti kaikkia joukkueita, joissa olen pelannut, Ilmari Niskanen kertoo.

Tärkeimmän työn isä ja poika tekivät joukkueharjoitusten ulkopuolella. Usein mukana oli myös Ilmaria kaksi vuotta nuorempi sisko Emma.

Jari Niskanen on ylpeä pojastaan. Hän muistaa mainita useampaan kertaan, että Kuorrevirran tekonurmi on nimetty Ilmarin kentäksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tavoitteellinen harjoittelu alkoi, kun Ilmari oli noin kahdeksanvuotias.

– Näitä omia treenejä oli joukkueharjoitusten lisäksi sellainen 4–5 kertaa viikossa, Jari Niskanen kertoo.

Isä laskee, että kymmenentuhatta harjoitustuntia on varmasti tullut jossain vaiheessa täyteen.

Hurjat treenimäärät tuottivat tulosta. Ilmari Niskanen nousi ensimmäistä kertaa julkisuuteen vuonna 2008, kun hän oli tehnyt SM-tekniikkakisoissa ikäluokkansa Suomen ennätyksen pomputtelussa ja kuljetus-laukauksessa.

Savon Sanomat saapui haastattelemaan 11-vuotiasta tekniikkaihmettä Kiuruvedelle. Haastattelun yhteydessä Ilmari piti palloa ilmassa 2 800 peräkkäistä kosketusta ja joutui lopettamaan, kun hänen piti lähteä jääkiekkoharjoituksiin.

Katso Urheiluruudun haastattelu vuodelta 2008.

Yksi Niskasen vahvuuksista on, että laukaus lähtee yhtä vaarallisesti molemmilla jaloilla, mitä vastaan on vaikea puolustaa. Tämäkin on lapsuuden monipuolisen harjoittelun peruja.

Kun Ilmari oli tutustunut palloon riittävästi, isä alkoi lisätä harjoituksiin pelillisiä elementtejä. Harjoitusten tempoa lisättiin sitä mukaa, kun poika kehittyi.

– Vaatimustaso oli erittäin kova. Immi on joskus maininnut, että jos isi kiittää jostain, se tarkoittaa, että hän on todellakin onnistunut, Jari Niskanen kertoo.

Ilmari kiittelee vuolaasti isältään ja muulta perheeltään saamaansa tukea ja apua, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, ettei huipulle voi nousta ilman omaa halua.

Sisäinen motivaatio jalkapalloon on ollut aina niin kova, ettei Ilmaria ole koskaan tarvinnut pakottaa harjoittelemaan.

– En voisi kuvitella eläväni ilman jalkapalloa. Otteluista ja treeneistä saa sellaisia fiiliksiä, joita ei saa mistään muualta. Esimerkkinä voittamisesta tai maalinteosta tulevat kiksit, Niskanen sanoo.

– Rakastan myös yksin harjoittelemista, jota jotkut muut ehkä pitävät ärsyttävänä.

Emma ja Ilmari Niskanen elivät molemmat lapsuutensa pallon kanssa. Kuva: Niskasten kotialbumi

Aivokasvain järkytti läheisiä enemmän kuin Ilmaria

Noin 8 000 asukkaan Kiuruvesi kävi huippulupaavalle pojalle nopeasti pieneksi. Niskanen siirtyi 13-vuotiaana naapurikaupunkiin Iisalmelle PK-37:n riveihin. Hän oli jo 15-vuotiaana omien sanojensa mukaan miesten Kakkosen paras pelaaja. Tie vei Kuopion Palloseuraan, jossa Niskanen debytoi Veikkausliigassa 16-vuotiaana.

Niskanen on nyt 22-vuotias ja Veikkausliiga-debyytistä on kohta seitsemän vuotta.

Miksi ihmeessä Niskanen pelaa yhä Suomessa eikä ulkomailla?

– Olin superlupaus, kun siirryin KuPSiin. Äkkiä oli mennyt neljä vuotta ja olin jäämässä rivipelaajaksi, Niskanen sanoo.

Alku Kuopiossa oli karmea. Pahat selkävammat pilasivat talvikaudet vuosina 2014 ja 2015. Seuraavana vuonna oli luvassa vielä jotain pahempaa.

Ilmari Niskanen (oik.) debytoi Veikkausliigassa poikkeuksellisen nuorena. Kuva kesältä 2015. Kuva: TS-Photo

Tammikuussa 2016 KuPS oli pelireissulla, kun Niskanen tunsi itsensä flunssaiseksi. Hän meni illalla normaalisti nukkumaan, mutta heräsi seuraavana aamuna Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

– Olin saanut epilepsiakohtauksen ja kämppäkaveri oli herännyt siihen. Hän soitti ambulanssin. Sairaalassa minulta löydettiin aivokasvain, joka poistettiin kuukautta myöhemmin leikkauksella, Niskanen kertoo.

Diagnoosi oli yllättävä, mutta suhtautuminen lääkärin kertomiin uutisiin kertoo paljon Niskasesta ihmisenä. Hyvänlaatuinen kasvain oli hoidettavissa leikkauksella, mutta aivoleikkaus ei ole mikään täysin riskitön toimenpide.

– Oli outoa, koska se ei aiheuttanut minulle minkäänlaista stressiä.

– Perheenjäsenet, kaverit ja muut läheiset olivat todella huolissaan. Minä ajattelin, että jaahas, hoidetaan tämä ja elämä jatkuu, Niskanen muistelee.

Ilman perheenjäsenten ja muiden läheisten tukea Niskanen ei olisi tietenkään pärjännyt, mutta positiivinen elämänasenne auttoi vaikeina hetkinä.

Leikkauksesta kului neljä kuukautta, kun Niskanen oli jälleen pelikentillä.

Pikajuoksuvalmentaja auttoi panemaan fysiikan huippuiskuun

Niskaselle oli henkisesti kovempi paikka seuraavalla kaudella, kun hän ei pystynyt terveenä tekemään riittävän kovaa tulosta jalkapallokentällä.

Niskanen otti heikot peliesitykset todella raskaasti.

– Huonosta pelistä toipuminen vie 2–3 päivää. Sitä ei vaan pysty nollaamaan, Niskanen kertoo.

Ensireaktio aivokasvain-diagnoosiin paljastaa paljon Niskasen tavasta käsitellä vastoinkäymisiä. Vaikka hän jää murehtimaan huonoja peliesityksiä, hän myöskin tietää, että melkein mistä tahansa voi selvitä.

Olin superlupaus, kun siirryin KuPSiin. Äkkiä oli mennyt neljä vuotta ja olin jäämässä rivipelaajaksi.

Ilmari Niskanen

Niskanen teki kesällä 2017 vain yhden maalin Veikkausliigassa. Se oli yksinkertaisesti liian vähän hyökkäävässä roolissa paljon vastuuta saaneelle pelaajalle, jonka tavoite oli päästä ulkomaille.

Ratkaisu ongelmaan oli harjoitella entistä kovemmin.

Räjähtävä lähtö. Ilmari Niskanen harrasti lapsena pikajuoksua. Hän väittää, että sata metriä menisi nykyään alle 11 sekunnin. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Niskanen kääntyi toisen kiuruvetisen valmentajan puoleen. Pikajuoksua lapsena harrastanut Niskanen kysyi apua entiseltä pikajuoksuvalmentajaltaan Tapani Turuselta.

– Halusin kehittää räjähtävyyttä, voimaa ja nopeutta. Tapani laati ohjelman, jota olen toteuttanut kurinalaisesti kolme vuotta. Olen kovemmassa kunnossa kuin koskaan, Niskanen kertoo.

– Teen edelleen omalla ajalla todella paljon hommia. Kun meillä on omatoimijakso, tulen Kiuruvedelle treenaamaan.

Skotlannin tai Englannin sarjat sopisivat pelityyliin

Yhteistyö isän kanssa jatkuu yhä. Jari Niskanen katsoo tarkasti jokaisen KuPSin pelin ja antaa palautetta. Hän kokee olevansa Ilmarin henkilökohtainen valmentaja.

– Joukkuetaktiikkaan en voi vaikuttaa, vaikka mieli tekisi. Analysoimme joka ottelun ja melkein jokaisen harjoituksenkin.

Niskanen on tällä hetkellä sellaisessa iskussa, että puheet kymmenestä maalista ja kymmenestä syötöstä eivät ole haihattelua. Paitsi jos ulkomaat kutsuvat jo ennen kuin kausi päättyy.

Niskasen sopimus kattaa tämän kauden ja sopimuksessa on seuran vuoden optio. Kuopion Palloseura voi siis halutessaan jatkaa sopimusta vuoteen 2021. KuPSin kannattaa myydä Niskanen ennen kuin sopimus päättyy, jotta seura saa hänestä kunnon korvauksen.

– Koen, että olisin täysin valmis lähtemään ulkomaille. Olen nopea ja suoraviivainen laituri, joten Skotlannin sarja tai Englannin alemmat sarjatasot sopisivat minulle todella hyvin pelityylillisesti, Niskanen sanoo.

– Hänen ei kannata mennä joukkueeseen, joka pelaa tiki-takaa. Ilmari on suoraviivaiseen vastahyökkäysjalkapalloon soveltuva kaveri, isä-Niskanen jatkaa.

Ilmari Niskanen on tällä hetkellä KuPSin suurin tähti. Kuva: Lehtikuva

Nopean laiturin voisi kuvitella sopivan myös maajoukkuevalmentaja Markku Kanervan sapluunaan. Niskanen olisi ollut mukana maajoukkueessa kevään harjoitusotteluissa, mutta koronavirus muutti suunnitelmat.

EM-kisapaikkaa ajatellen koronaviruksen vaikutukset saattoivat olla Niskaselle onni. Kisat siirtyivät vuodella eteenpäin ja antoivat Niskaselle lisäaikaa vakuuttaa Kanerva.

– Tavoitteeni on olla mukana kisaryhmässä. Tiedän, että se vaatii älyttömän hyvän kauden ja paljon onnistumisia, mutta se on realismia, Niskanen sanoo.

Niskanen istuskelee pienellä kivellä Kuorrevirran urheilukentän laidalla ja kaivaa muovikassista esiin vihkonsa, joihin hän lapsuudessa kirjasi mielikuvituspelejään.

Hän tarttuu kynään ja kirjoittaa tyhjälle sivulle unelmansa.

EM-kisojen avausottelu Suomi–Tanska, lopputulos 2–0. Molempien maalien tekijänä Ilmari Niskanen.

Lue myös:

Huuhkajien syksyn kotipelien yllä kysymysmerkkejä – Palloliitto vetoaa Uefaan: "Toivottavasti kansalliset koronatilanteet otettaisiin huomioon"

Spekulaatioille vahvistus: Petteri Pennanen palaa KuPSiin – "Voittamiseen ei kyllästy ikinä, varsinkin nyt kun sitä on saanut maistaa"

Avauspelissä loistanut KuPS:n jalkapallohelmi aikoo napata paikan Huuhkajien EM-kisaryhmästä: "Tiedän, että nämä ovat nyt lähellä"

KuPSille mestaruusmaalin tehnyt Ilmari Niskanen oli suunnitellut tuuletuksen etukäteen – edes juhlinta ei katkaissut pelin jälkeistä rutiinia

Suomen mestaruus suuri täyttymys kapteeni Pennaselle – KuPS-sankari Niskanen liikuttuneessa mielentilassa