1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Helsingin MM-kisoissa kilpaillut taitoluistelija kertoi lapsena kokemastaan väkivallasta Kiinassa – "Pahimpina päivinä minua lyötiin yli kymmenen kertaa"

Helsingin MM-kisoissa kilpailleen Jessica Shuran Yun ura päättyi 17-vuotiaana.

Helsingin MM-kisoissa luistellut Jessica Shuran Yu lopetti uransa vain 17-vuotiaana. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Uransa päättänyt MM-tason taitoluistelija Jessica Shuran Yu avautui henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, jota hän koki Kiinassa järjestetyissä harjoituksissa ollessaan lapsi.

Kiinassa syntynyt ja varttunut Yu edusti taitoluistelussa Singaporea.

Helsingin vuoden 2017 MM-kisoissa esiintynyt Yu, 19, kertoi Instagram-tilillään, että hänen valmentajansa haukkui luistelijoita esimerkiksi sanoilla "laiska", "läski", "tyhmä" ja "hyödytön". Valmentaja löi Yuta harjoituksissa usein luistimen muovisuojalla.

– Olin 11-vuotias, kun pahoinpitely alkoi. Kun hän vihastui minulle, mitä tuntui tapahtuvan aina, kun tein pienimmänkin virheen, hän käski minua ojentamaan käteni. Pahimpina päivinä minua lyötiin yli kymmenen kertaa, kunnes ihoni oli hellänä, Yu kertoi.

Valmentaja myös potki häntä myös luistimen terällä.

– Vaikka olisin vuotanut verta potkun jälkeen, minun piti jatkaa harjoitusta ilman ontumista, etten olisi suututtanut häntä enempää.

Urheilu-ura jäi hyvin lyhyeksi

Yun mukaan fyysisen väkivallan määrä väheni, kun hän alkoi kilpailla aikuisten sarjoissa. Verbaaliset solvaukset olivat kuitenkin arkipäivää läpi uran. Yu lopetti uransa kesällä 2018, vain 17-vuotiaana.

Yu korosti, että esteettisten urheilulajien, kuten taitoluistelun ja voimistelun, eettisistä ongelmista on puhuttava.

– Jos tarinani julkaiseminen voi lisätä tietoisuutta ja auttaa muita selviämään kokemuksistaan, sitten tämä on enemmän kuin sen arvoista.

Väitteet nuoriin urheilijoihin kohdistuneesta väkivallasta ovat kasvaneet rakettimaisesti ympäri urheilumaailmaa viime aikoina. Aiemmin tällä viikolla ihmisoikeuksia tarkkaileva Human Rights Watch kertoi japanilaisten lapsiurheilijoiden kärsivän fyysisestä, psyykkisestä ja verbaalisesta pahoinpitelystä.

Etelä-Koreassa nuori triathlonisti Choi Suk-hyeon teki itsemurhan heinäkuun alussa valmentajien fyysisen ja henkisen väkivallan takia. Tapauksia on tullut ilmi reilusti myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Lue myös:

Ihmisoikeusjärjestön raportti paljastaa raa'an totuuden Japanin urheilukasvatuksesta – olympialaisten toivotaan muuttavan käytäntöjä

Tragedia taitoluistelussa – 20-vuotias nuorten MM-voittaja kuoli pudottuaan kuudennesta kerroksesta

Valmentajien pitkään jatkunut henkinen ja fyysinen väkivalta ajoi nuoren triathlonistin itsemurhaan – eteläkorealaisurheilija valitti pahoinpitelyistä tuloksetta

Hiljaiseloa pitäneen Viveca Lindforsin selkävaivat ovat vihdoin ohi – tuore ylioppilas haluaa jälleen Euroopan kärkeen

Ulla Papp näki videolla valmentamassa "kauhean naisen", joka olikin hän itse – taitoluisteluvalmentajan mukaan urheilun varjolla oikeutetaan hirveitä asioita ja sen täytyy muuttua

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa