Lauri Kerminen pelasi Kemerovossa viisi vuotta, mutta yhtäkkiä lupaukset jatkosopimuksesta unohdettiin: "Meni kuusi viikkoa ja sitten he olivat solmineet sopimuksen toisen liberon kanssa"

Suomalaisliberolle oli jo luvattu sopimus, mutta pitkän odottelun jälkeen hän joutuikin etsimään itselleen uuden seuran.

lentopallo
Lauri Kerminen Kuzbass Kemerovo
Lauri Kerminen (vas.) pelasi Kuzbass Kemerovossa viisi vuotta.Jussi Saarinen / AOP

Maajoukkuelibero Lauri Kermistä odottavat hieman yllättäenkin uudet tuulet, kun hän siirtyy ensi kaudeksi Venäjän Superliigassa ja lentopallon Mestareiden liigassa pelaavaan Moskovan Dynamoon. Jos Kermiseltä olisi hänen joukkuekuvioistaan kysynyt vielä hetki sitten, olisi hän vakuuttanut jatkavansa Kuzbass Kemerovossa. Sopimuspalaverien tulos kuitenkin muuttui matkan varrella.

Kemerovon Venäjän mestaruuskaudella 2019 Kerminen pelasi joukkueen ykkösliberona, ja päättynyt kausi oli hänelle viides seurassa. Kerminen kertoo Yle Urheilulle, että vuosien saatossa luottamus oli kasvanut molemminpuoliseksi. Siksi ilman sopimusta jääminen oli suomalaisliberolle yllätys, varsinkin, kun alustavissa neuvotteluissa Kerminen oli jäänyt siihen luuloon, että hänen sopimustaan jatketaan.

– Jo silloin oli viruspandemia päällä ja he sanoivat, että sopimuksen tulemiseen menee vähän normaalia pidempään, Kerminen kertoo puhelimitse.

Kemerovossa toivottiin, ettei Kerminen tekisi sopimusta muualle, ennen kuin seura lähettää sopimuksen hänen managerilleen.

– Meni kuusi viikkoa ja sitten he olivat solmineet sopimukset toisen liberon ja kahden ulkomaalaisen kanssa. Siinä oli periaatteessa minun paikkani mennyt, Kerminen sanoo viitaten ulkomaalaiskiintiöihin.

Venäjän liigassa on kahden pelaajan ulkomaalaiskiintiö, mutta europeleissä, esimerkiksi Mestareiden liigassa, vastaavaa kiintiötä ei ole. Kerminen ei jäänyt surkuttelemaan tilannettaan, vaan aloitti uuden seuran etsimisen. Hän arvelee, että mahdollisuudet isoihin seuroihin pääsemiseen kaatuivat, kun hän odotti kärsivällisesti Kemerovon vastausta.

– Vähän tyhjän päälle jäin, kun sain tietää, että ei tulekaan sopimusta. Totta kai se harmitti, mutta ei elämä tähän kaadu ja eiköhän tämä kuitenkin bisnestä ja urheilua ole, Kerminen sanoo ja kertoo olevansa entiseen seuraansa hyvissä väleissä.

Lauri Kerminen
Suomalaislibero juhli Kuzbass Kemerovossa muun muassa maan mestaruutta 2019.Jussi Saarinen / AOP

Moskovassa oli mahdollisuus kehittyä

Kerminen, 27, ei halunnut tinkiä omista kehitystavoitteestaan, vaan päätyi siksi Moskovaan, joka oli aiemmin varmistanut Mestareiden liigan paikan. Kerminen kehuu Dynamon pelaajia, joukkueen tasoa ja Moskovan lentopallomarkkinoita.

– En ole kiinnostunut menemään mihinkään häntäpään porukkaan, missä vaatimustaso ja pelin taso putoavat. Se ei vie minua yhtään sen enempää eteenpäin.

Myös Moskovan joukkueessa on jo Kermisen lisäksi kaksi ulkomaalaista sopimuspelaajaa, joten maan pääsarjan sääntöjen mukaan hän voi pelata Dynamon riveissä vain Mestareiden liigaa ja europelejä. Pelien väheneminen ei kuitenkaan liberoa harmita.

– Olen enemmänkin helpottunut ja onnellinen, että olen saanut alleni hyvätasoisen seuran, jossa voin oikeasti treenata kovaa.

Lauri Kerminen, Antti Siltala, Eemi Tervaportti ja Sauli Sinkkonen.
Kerminen leireilee parasta aikaa maajoukkueen kanssa.CEV

Ajatukset ovat vielä visusti Suomessa

Kerminen matkustaa Moskovaan todennäköisesti elokuun puolivälin tienoilla, kunhan saa ensin uusittua passin ja viisumin. Maan koronavirustilannettakin hän on seuraillut rauhallisin mielin.

– Uskon, että kaikki ottavat sen tosissaan, enkä mitenkään pelkää sinne menemistä. Tiedän, että huonomminhan siellä on asiat kuin Suomessa ja siellä pitää oikeasti olla varovaisempi, mutta ilomielin sinne menen treenailemaan miesten kanssa, Kerminen sanoo.

Kerminen harjoittelee parasta aikaa Salossa lentopallomaajoukkueen kanssa ja kaikki keskittyminen on ollut siinä. Hän myöntää, ettei edes tiedä, milloin kausi Venäjällä alkaa.

– En tiedä yhtään, en ole sinne asti vielä elänyt. Olen maajoukkueen kanssa rymynnyt ja yrittänyt keskittyä tähän. Sitten pikku happi, laitan paperit kuntoon ja eivätköhän ne pelit sitten jossain vaiheessa tule eteen, Kerminen naurahtaa.

Suomi kohtaa perjantai-iltana Viron maaottelussa Salossa.

Lue myös:

Maajoukkuelibero Lauri Kerminen siirtyy Moskovan Dynamoon

Kotikisoihin valmistautuvan lentopallomaajoukkueen kesä kuihtui, seuraava tapaaminen vasta ensi keväänä: "Tämä on ehkä kymmenen prosenttia siitä, mitä suunnittelimme"

Maajoukkueen suomalaistähtiä uhkaa työttömyys – agentti kertoo likaiseksi muuttuneesta sopimuspelistä: "Tämä on tosi omituista aikaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat