Superlupaus Awak Kuierilla on edessään kriittiset vuodet ammattilaiskentillä, mutta valmistautumista on häirinnyt epävarma tilanne: "En oikein tiedä, miten kausi tulee menemään"

Koripallon monilahjakkuudella ei ole vielä tiedossa tarkkaa päivämärää, jolloin Italiaan pitäisi suunnata.

Awak Kuierin kesä on sujunut tiiviisti maajoukkueen Open Gym -leirityksessä. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Suomen koripallon tulevaisuuden nimi Awak Kuier, 18, on harjoitellut aktiivisesti kesällä maajoukkueen leireillä. Tavoitteena on ollut valmistautua ensi kauden ammattilaiskentille sekä hioa maajoukkueen kuvioita paremmin kuntoon.

Kuier kertoo Yle Urheilulle maajoukkuekesän sujuneen onnistuneesti, ja joukkueen pelitavan hitsautuneen yhtenäisemmäksi. Pasilan Urheiluhallissa pidettävissä harjoituksissa oli nähtävissä hyvää pöhinää pelaajien testaillessa uusia juoniaan viisi vastaan viisi -peleissä.

– Kesä on sujunut täällä todella hyvin ja ollaan pikku hiljaa päästy eteenpäin. Ollaan jo pelattu kuvioilla täällä ja joukkueesta on tullut tiiviimpi. Nyt kuviot alkavat olla jo hallussa kaikilla, Kuier kertoo hymyssä suin.

Lähtöpäivä vielä toistaiseksi auki

Pelkkää hymyä Kuierin kesä ei ole kuitenkaan ollut. Taskussa on uran ensimmäinen ammattilaissopimus Italian kestomenestyjäjoukkue Virtus Eirene Ragusan kanssa. Kuierille seuraavat etapit ammattilaiskentillä ovat kehityksen kannalta elintärkeitä, mutta koronapandemia on iskenyt epävarmuustekijöitä tulevaan kauteen, mikä on väistämättä vaikuttanut nuoren pelaajan valmistautumiseen.

– Korona on tuonut todella paljon epävarmuutta, enkä oikein tiedä, miten kausi tulee menemään. Toivon vain parasta ja katsotaan sitten, että miten menee, Kuier sanoo mietteliäänä.

Kuierin pitäisi suunnata Italiaan näillä näkymin elokuun lopussa, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vieläkään tiedossa. Kuierin mukaan tuleva seura on antanut jo etukäteen läjäpäin koronaohjeistuksia- ja sääntöjä, joiden mukaan toimitaan kauden alkaessa.

Omasta puolestaan Kuier ei kuitenkaan pelkää, vaikka Italia on ollut yksi Euroopan pahimpia viruslinkoja. Tällä hetkellä Italiassa diagnosoidaan päivittäin uusia tartuntoja noin 300. Pahimmillaan maalis–huhtikuun taitteessa sairastuneita oli päivittäin keskimääräisesti reilusti yli 4 000.

– Ei pelota, mutta mietityttää totta kai etukäteen. Menen yksin, joten ei ole esimerkiksi pelkoa siitä, että perheelle kävisi mitään.

Kuier on viettänyt viimeiset vajaat kolme kautta koripalloakatemia HBA Märskyssä, jossa ympärille on muodostunt tiivis yhteisö ja tutut pelikaverit. Nyt tutun ja turvallisen joutuu jättämään ainakin osittain taakse perhettä myöden.

– Lähteminen jännittää vähän, mutta ehkä sitten lähempänä vielä enemmän. Mahdollisesti koti-ikävä voi tulla, mutta olen toisaalta tottunut matkusteluun, Kuier puntaroi.

Kuier toivoo saavansa ammattilaiskentiltä lisää kokemusta. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nähdäänkö Italiassa donkkeja?

Tulevalta kaudelta Kuier toivoo kokemusta ja kehitystä, mutta henkilökohtaisten intressien lisäksi taustalla on halu voittaa ja kilpailla.

– Kokemuksessa on vielä eniten kehitettävää. Olen kuitenkin nuori pelaaja vielä, jolla ei ole ihan hirveästi kokemusta. Olisi myös todella kiva voittaa pelejä ja pärjätä sarjassa.

Pelillisesti suurimmaksi kehityskohteekseen Peli-Karhujen kasvatti mainitsee puolustuksen. Hyökkäyspäässä 194-senttinen Kuier on jo todistanut iskukykynsä – pitkästä varresta huolimatta korinteko onnistuu tarkasti myös kolmen pisteen kaaren takaa. Päättyneellä naisten Korisliigakaudella hän viimeisteli messevät 25,8 pistettä ottelua kohden.

Median kiinnostus Kuieria kohtaan on ollut viimeisen parin vuoden aikana poikkeuksellista. Kuierista odotetaan mahdollisesti Suomen ensimmäistä Pohjois-Amerikan ammattilaissarjan WNBA:n pelaajaa. Spekulaatiot ympärillä ovat kantautuneet vääjäämättömästi Kuierinkin tietoisuuteen, mutta lopulta kovin vastustaja katsoo peilistä.

– Media on asettanut pieniä paineita, mutta loppujen lopuksi itse asetan itselleni eniten paineita ja haluan kehittyä.

Kuier pystyy temppuun, johon vain harvalla naiskoripalloilijalla rahkeet riittävät. Jo 15-vuotiaana Kuier painoi palloa alas korirenkaasta, mutta tullaanko donkkiyrityksiä näkemään Italiassa pelitilanteissa?

– Onhan se (donkkaaminen) todella siistiä. Yritän sitä aina kun mahdollista, Kuier lupailee.

Kuier nähdään maajoukkueen paidassa seuraavan kerran elokuun alussa, kun Suomi kohta Riikassa vieraskentällä harjoitusmaaotteluissa Latvian lauantaina 8.8. ja sunnuntaina 9.8.

Lue myös: