Urheilupomo Mika Lehtimäki olisi sallivampi urheilijoiden mielenilmaisuille – yleisurheilurajojen "jäädyttäminen" oli hassua

Ylen olympiaviikonlopussa vieraillut huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki piti tämän hetken yleisurheilun olympiakarsintasysteemiä suomalaisittain hassuna.

urheilu
Mika Lehtimäki
Mika LehtimäkiYle

Monet kansainväliset lajiliitot ja urheilusarjat ovat sallineet urheilijoiltaan poliittiset protestit urheilutapahtumissa sen jälkeen, kun afroamerikkalainen George Floyd kuoli toukokuun lopussa poliisiväkivallan seurauksena Yhdysvaltain Minneapolisissa. Mustien oikeuksia puolustava Black lives matter -liike nosti tapauksen jälkeen päätään maailmanlaajuisesti.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei aio kuitenkaan sallia urheilijoiden poliittisia kannanottoja ensi vuoden kesäolympialaisissa Tokiossa. Useat olympiaurheilijat haluaisivat kumota KOK:n säännön, jonka mukaan poliittiset, uskonnolliset ja rasisminvastaiset kannanotot ovat olympialaisissa kielletty.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen ei ole KOK:n tiukan linjanvedon kannalla.

– Henkilökohtaisesti olisin ollut sallivampi. Kukaan ei mene kisoihin ikään kuin sabotoimaan niitä. Meillä on mielipiteen ilmaisuvapaus. Toivoisin tässä rohkeampaa ja luottavaisempaa linjaa. Urheilijat osaavat itse ajatella tänä päivän, korostaa Lehtimäki.

– Ymmärrän tietysti sen, että poliittisen ilmaisun, suvaitsevaisuuden tai ihmisoikeuksien puolesta kannanottamisen rajojen vetämiset ovat joskus vaikeita. Helpompi on tehdä säännöt, ettei mitään saa ilmaista. KOK:n ratkaisu on "helppo" siinä mielessä. Onko se sitten ajan hengen mukainen, niin jokainen voi sitä miettiä, urheilupomo toteaa.

"Pullin tai Nezirin puolesta harmittaa"

Kansainvälinen yleisurheiluliitto "jäädytti" olympialaisten tämän kesän rankingsysteemin, eikä tällä hetkellä Tokion rajoja voi saavuttaa. Vasta marraskuun lopussa se on mahdollista.

Tokioon valitut suomalaiset. 24.7. 2020
Tokioon valitut suomalaisetYle

– Sinivalkoiset lasit kun vetää päähän, niin tilanne on vähän hassu. Kaksi vuotta sitten tehnyt tulokset kelpaavat, mutta vuosi ennen taas ei, Lehtimäki kummastelee.

– Vaikkapa Kristian Pullin tai Nooralotta Nezirin puolesta harmittaa. Molemmat ovat kyenneet tekemään tänä kesänä olympiarajan, mutta sitä ei sisään lasketa.

Yleisurheilussa olympiarajoilla menee noin puolet yleisurheilijoista kisoihin, loput pääsevät Tokioon rankingin kautta.

– Jos rajoja pystyisi nyt rikkomaan, se olisi suosinut meitä, kun täällä yleisurheilukausi on niin hyvässä vauhdissa, ynnäilee Lehtimäki.

Lue myös

Olympiaviikonlopussa palattiin ikimuistoisiin tapahtumiin – Annimari Korte, Tuuli-Petäjä Sirén ja Mika Lehtimäki tähdittävät perjantain lähetystä

Olympiaurheilijat vaativat KOK:ta muuttamaan sääntöjä mielenilmauksista: "Se kuuluu ihmisoikeuksiimme"

Tasa-arvoliike vaatii KOK:ta joustamaan protestisäännöstään: "Urheilijoita ei voi enää vaientaa"

Rasismin vastustaminen on olympialaisissa kiellettyä – miksi päättäjät haluavat vaientaa urheilijat, joilla on mielipide? "Kuulostaa nykypäivänä erikoiselta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat