Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta

Fifan korruptiotutkintaa johtanut valtakunnansyyttäjä erosi – valehteli tuomioistuimen mukaan tapaamisista Fifa-pomon kanssa

Sveitsin valtakunnansyyttäjä Michael Lauber on ollut johtamassa Fifaan kohdistunutta korruptiotutkintaa. Perjantaina hänen todettiin kuitenkin tehneen virantoimituksessaan vakavia rikkeitä.

jalkapallo
Michael Lauber 10052019
Sveitsin valtakunnansyyttäjä Michael Lauber erosi tehtävästään, kun kävi ilmi, että hän valehteli tapaamisista Fifan puheenjohtaja Gianni Infantinon kanssa. Lauber itse kiistää valehdelleensa.AOP

Sveitsin valtakunnansyyttäjä Michael Lauber erosi perjantaina keskellä jupakkaa, jonka ytimessä on hänen johtamansa korruptiotutkinta kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan toimista. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Lauber tapasi Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon useampaan otteeseen vuosina 2016 ja 2017, kun Fifaan kohdistunut tutkinta oli käynnissä. Tapaamiset pidettiin salassa, ja Sveitsin liittovaltion tuomioistuimen päätöksen mukaan Lauber valehteli tapaamisten määrästä ja luonteesta.

Lauber on kieltänyt valehtelun. Lausunnossaan hän totesi eroavansa valtakunnansyyttäjänviraston etua ajatellen.

Lauber oli vastuussa Fifan massiivisesta korruptiotutkinnasta, joka lähti liikkeelle vuonna 2015. Sveitsin poliisi iski tuolloin hotelliin Zürichissa ja pidätti useita korkea-arvoisia jalkapallopäättäjiä.

Sveitsiläisviranomaiset aloittivat nopeasti oikeustoimet, joiden kohteena oli muun muassa Fifan silloinen puheenjohtajaa Sepp Blatter.

Lauber joutui kuitenkin jääväämään itsensä tutkinnasta kesäkuussa 2019, kun paljastui, että hän oli tutkinnan aikana tavannut Infantinon useampaan otteeseen asiasta ilmoittamatta. Kritiikistä huolimatta Lauber valittiin uudestaan virkaansa viime syyskuussa, mutta hänen toimintansa korruptiotutkinnassa on ollut koko ajan kasvavan huomion kohteena.

Ensimmäiset tapaamiset "ongelmattomia"

Kaksi Lauberin ja Infantinon tapaamista vuonna 2016 paljastui alun perin vuonna 2018 useamman eurooppalaismedian yhteistyönä syntyneen Football leaks -juttusarjan yhteydessä.

Viranomaisten tutkinnassa itse tapaamiset osoittautuivat ongelmattomiksi, mutta Lauber väitti, ettei tavannut Infantinoa muissa, epävirallisissa yhteyksissä.

Tämä on osoittautunut valheeksi. Liittovaltion tuomioistuimen mukaan Lauber ja Infantino tapasivat myös kesäkuussa 2017.

Gianni Infantino 03032020
Gianni Infantino on toiminut Fifan puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien.Getty Images

Fifa ei ole missään vaiheessa kieltänyt Infantinon ja Lauberin välisiä epävirallisia tapaamisia. Fifan mukaan tarkoitus oli viestiä järjestön yhteistyöhalukkuudesta viranomaisten kanssa.

Sveitsin parlamentin oikeusvaliokunta päätti tämän vuoden toukokuussa aloittaa oikeustoimet Lauberia vastaan. Valiokunnan mukaan on perusteltua epäillä Lauberia vakavista rikkeistä virantoimituksessa, jotka on tehty joko tarkoituksella tai osoittaen vakavaa piittaamattomuutta.

Lauberia vastaan tapaamisista nostettuja kanteita tutkii Sveitsin ylimmän oikeusasteen syyttäjä.

Lue myös:

FIFA:n korruptiotutkinta laajenee - lisää rikossyytteitä luvassa

Uusi todiste Fifa-skandaaliin: pankit huomanneet 53 mahdollista rahanpesutapausta

Fifa myrskynsilmässä - näin skandaali on edennyt

Lahjusskandaali paisuu, FIFAn toimistot ratsattu

Lehti: FIFA-pomoja pidätetty vaalien kynnyksellä

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat