1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Topi Raitanen on joutunut metsästämään tänä kesänä itsestään "tiikerinsilmää" – "On helpompi saalistaa kaverin selkää"

Juoksija Topi Raitanen on kaivannut tällä kaudella kansainvälistä harjoitusseuraa ja kiriapua kilpailuissa.

Topi Raitasen mielestä on helpompi juosta mies miestä vastaan kuin ilman kiriapua. Kuva: Lehtikuva / Hannu Rairamo

Topi Raitanen olisi tällä hetkellä Tokiossa valmistautumassa uransa ensimmäiseen olympiastarttiinsa, ellei koronaviruspandemia olisi siirtänyt arvokisoja vuodella eteenpäin. Raitanen ei tilannetta ole jäänyt märehtimään, sillä päivittäinen työ kohti yleisurheilun huippua ja ensi vuoden kisoja jatkuu yhä.

– Varmasti arvokisoja nähdään tulevaisuudessakin, ja kun sen aika koittaa, pyrin olemaan mahdollisimman valmis, Yle Urheilun Olympiaviikonlopussa vieraillut Raitanen kertoi.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet useaan urheilijaan, niin myös Raitaseen. Jyväskyläläinen on harjoitellut usein ruotsalaisen Kalle Berglundin kanssa, mutta nyt maiden välillä ei turhaan matkusteta.

– Kaipaan sitä kansainvälistä harjoitusseuraa, niitä kovia startteja. Koen, että sitä kautta pystyn viemään itseäni urheilijana eteenpäin. Toivottavasti siihen aukeaa myös mahdollisuus tänä talvena ja pystyn sitä kautta olemaan valmiimpi ensi vuonna, jos Tokion olympialaiset järjestetään.

Kiriapua kaivataan kotimaahan

Olympiaviikonlopun kautta Raitaselle terveisensä välittänyt olympiavoittaja Lasse Viren joutui aikoinaan hakemaan vastustajia kansainvälisiltä kentiltä. Hän toivoi, että Raitaselle saataisiin myös kotimaahan kovempaa kiriapua, mutta totesi omien tuntemusten olevan tärkeintä.

– Pitää itse tietää, mitä tekee ja uskoa siihen, mitä tekee, Viren neuvoi.

Raitanen myönsi, että uskoa omaan itseensä harjoittelu etenkin näin korona-aikana vaatii. Kun metsän keskellä painelee liki 20 kilometriä yksinään, niin harjoittelusta täytyy nauttia, Raitanen muistutti. Varsinkin tänä kesänä hän juoksee paljon kotimaisia kilpailuja, joissa hän ei saa kunnon vastusta.

– Minun pitää oppia löytämään sellainen “eye of the tiger” loppurutistuksiin. Monesti on niin paljon helpompi juosta mies miestä vastaan ja saalistaa kaverin selkää. Nyt minun täytyy nimenomaan oppia haastamaan itseni ja viemään itseni uudelle tasolle, Raitanen sanoi.

Topi Raitanen ei ole saanut kotimaassa kovaa kiriapua. Kuva: Lehtikuva / Hannu Rainamo

Raitanen on hakenut juoksu-uransa alusta kansainvälistä yhteistyötä ja pyrkinyt varmistamaan, että pystyy harjoittelemaan mahdollisimman hyvin huippujen kanssa. Hänen leiripaikkansa on valittu sen mukaan, missä pohjoismaiset huiput ja kansainvälisesti kovat juoksijat harjoittelevat.

– On tärkeää, että pääsen siihen porukkaan mukaan, silloin myös kilpailureissuilla ja arvokisoissa on sitä tuttua porukkaa ympärillä. Se tekee olosta mahdollisimman tutun ja turvallisen isoissa arvokisoissakin.

Tonnivitosen ennätys isona tavoitteena

Raitanen on tehnyt neljässä vuodessa melkoisen nousun Suomen yleisurheilun kärkikastiin. Vuonna 2016 Raitasen päälaji oli vielä suunnistus, mutta seuraavana vuonna hän alkoi harjoitella systemaattisesti yleisurheilua Janne Ukonmaanahon valmennuksessa.

Tämä yhteistyö on poikinut muun muassa kolme Suomen mestaruutta 3 000 metrin esteissä sekä maastojuoksussa. Tokion tulosrajan esteissä Raitanen saavutti viime kesänä, kun hän juoksi Turussa ennätyksekseen ajan 8.21,47 ja alitti kisojen tulosrajan puolella sekunnilla.

Suomen ennätysaikoja Raitanen ei ole päämatkallaan tai sivumatkoillaan pystynyt vielä rikkomaan. Esteissä SE-aika on Jukka Keskisalon nimissä 8.10,67 ja se on juostu vuonna 2009.

Sen sijaan 1 500 metrin ja 3 000 metrin sileän ennätysajat ovat huomattavasti kauempaa. 1 500 metrin ennätys 3.36,33 on vuodelta 1972 ja se on Pekka Vasalan nimissä. 3 000 metrin ennätys 7.43,2 on sekä Ari Paunosen että Lasse Virenin nimissä vuosilta 1977 ja 1972.

Raitanen myöntää, että Suomen ennätykset sivumatkoilta kiehtoisivat.

– Kyllä se on isona tavoitteena estekilpailujen lomassa, että tulevina vuosina pääsisin haastamaan sitä tonnivitosen ennätystä ihan tosissaan, ennätyksensä 3.40,35 tänä kesänä Jyväskylässä juossut Raitanen kertoi.

Virenin ja Paunosen aikaan Raitanen ei ihan heti usko pääsevänsä. Hänen ennätysaikansa 7.52,82 on viime kesältä.

– Mutta toivottavasti tulevina vuosina. Että ura jatkuu vielä muutaman vuoden ja niitä aikoja pystyisin sitten parantamaan, hän sanoi ja vakuutti huippuhetkien olevan vielä edessäpäin.

– Veikkaan, että ne ovat enemmän siellä 2023–2024. Vielä muutama vuosi siihen tarvitaan. Ja totta kai ennen sitäkin saa juosta kovaa!

Lue myös:

Olympiaviikonlopussa palataan ikimuistoisiin tapahtumiin – Lasse Viren teki aikamatkan kultaisiin olympialaisiinsa: "Koskaan ei pidä lähteä kisoihin muilla tavoitteilla kuin että menestyy"

Estetekniikka erottaa Topi Raitasen 3000 metrin esteiden Suomen ennätyksestä: "Voi olla aika lyhytikäinen ennätys"

Topi Raitasen ruuvi oli liian kireällä: "Tämä valmistautuminen ei toiminut"

Topi Raitanen odotti parempaa sivumatkaltaan – "OIiko hellepäivä syy vai mikä"

Suomalaistähti järjesti itselleen vähän erikoisemman kilpailun, kirittäjänä pahin mahdollinen vastustaja – näin Topi Raitasen "kauden avauskisassa" kävi