Hyppää sisältöön

Purjehduksen olympiasankareiden veneessä leiskui, kun itsepäiset suomalaiset ottivat yhteen ja ajoittain painivatkin – "On heitetty toinen veneestä pois, ja ihan kovassakin tuulessa"

Yle Urheilu istutti Sydneyn kultapurjehtijat Thomas Johansonin ja Jyrki Järven samaan veneeseen. Tämä oli kaksikolle todella harvinaista herkkua.

Thomas Johansonin (vas.) ja Jyrki Järven kemia toimi veneessä erinomaisesti. Kuva: Getty Images

Kilpapurjehtijat Thomas Johanson ja Jyrki Järvi tunnettiin aktiiviuralla tulisieluisuudestaan, määrätietoisuudestaan ja intohimostaan purjehdukseen, mutta myös itsepäisyydestään. Sen takia olikin pienoinen ihme, että kaksikko muodosti niin toimivan kaksikon 49er-luokassa.

– Meidän läheiset kaverimme ja aviopuolisomme epäilivät, että mitäköhän tuosta tulee, kun olemme aika tulisia, Jyrki Järvi totesi nauraen Yle Urheilun Olympiaviikonlopussa.

Myös samassa veneessä Järven vieressä istunut Thomas Johanson myönsi, että menestyksestä huolimatta purjehdustiimin elo ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Se oli ajoittain tiukkaa sananvaihtoa ja todellista tahtojen taistoa.

– Meillä on molemmilla kova voittamisen tahto ja kauhea intohimo sitä hommaa kohtaan. Silloin mitään päätöstä ei tehdä kompromissilla, vaan painitaan loppuun saakka, Järvi sanoi.

– Ja ihan kirjaimellisesti olemme painineet. On heitetty toinen veneestä pois, ja ihan kovassakin tuulessa, Johanson virnisti.

Liekö syynä sitten Sydneyn kisat ja sitä edeltäneet raskaat neljä vuotta kisoihin valmistauduttaessa, mutta vuoden 2000 olympiavoiton jälkeen Johanson ja Järvi eivät ole olleet purjehtimassa samassa veneessä kuin kerran. Tämä tapahtui vain pari vuotta sitten, kun he olivat entisen pääsponsorinsa kanssa "muistopurjehduksella".

– Varmaan heti olympialaisten jälkeen meillä oli jonkinlaista väsymystä toisiimme, Järvi arveli.

– Jyrki lopetti aktiivisen kilpailemisen, minä taas jatkoin ja lähdin purjehtimaan maailman ympäri, Johanson jatkoi.

– Oli vain eri suunnitelmia. Se on ollut vain sattumaa, ettemme ole ehtineet samoihin veneisiin. Nythän me näemme siellä sun täällä erilaisissa tilaisuuksissa, ja se on ihan nastaa, Järvi vakuutti.

Jyrki Järvi ja Thomas Johanson palauttivat Sydneyssä Suomen purjehduksen takaisin kultakantaan 20 vuoden tauon jälkeen. Edellisen olympiakultamitalin purjehduksesta oli tuonut Esko Rechardt vuonna 1980. Kuva: Mikko Brummer/WB-Sails

"Muilla pientä romahdusta havaittavissa"

Thomas Johansonin ja Jyrki Järven saavuttama olympiakulta Sydneyssä oli Suomen historian sadas olympiakulta kesäolympialaisissa. Kaksikko oli saavuttanut sen vuoden aikana hyviä tuloksia, joten he odottivat olympiaregatastakin hyvää tulosta. Eivät kuitenkaan kultaa.

– Meillä oli ollut hyviä tuloksia maailmancupissa, mutta siitä oli kulunut jo monta kuukautta, ja itse asiassa oli ollut monta huonoakin kisaa siinä välissä, Järvi kertasi.

Johansonin mielestä tiimillä oli kuitenkin tarpeeksi erilaisia ominaisuuksia työkalupakissaan, ja se oli saanut kasvatettua hyvin itseluottamustaan. Kaksikko sai myös hyvää sparriapua kotimaasta olympiakarsinnassa hävinneiltä tiimeiltä.

– Meillä oli hyvä henki siinä treenijengissä. He sparrasivat meitä ihan viimeisiin päiviin asti, ennen kuin lensimme Sydneyyn, Johanson kertoi.

Johanson ja Järvi käyttivät kisoissa myös eräänlaista henkistä asetta, sillä he olivat salaa palkanneet valmentajakseen australialaisen Emmett Lazichin, jota suomalaispurjehtijat luonnehtivat tuolloin "Ihmemieheksi".

– En tiedä vaikuttiko se muihin, kun hän tuli sinne satamaan täytenä yllätyksenä, mutta se toi ainakin meille lisää itseluottamusta. Ja loppujen lopuksi siitähän kaikki on kiinni: omasta vireystilasta. Olympialaisissa puhutaan aina, että riittää, kun on omalla tasolla. Sitä ei tarvitse hirveästi ylittää, koska monet muut romahtavat, Johanson sanoi.

– Ja muilla oli pientä romahdusta havaittavissa. Meidän vireystilamme päinvastoin vain kasvoi koko viikon ajan. Meillä oli järjettömän hyvä kisaviikko, lukuun ottamatta viimeistä lähtöä, jolla ei onneksi enää ollut merkitystä, Järvi huokaisi.

"Vedimme sellaisen sarjan, että oksat pois!"

Olympiaregatta oli purjehtijoille henkisesti raskas seitsenpäiväinen koettelemus. Suomalaiskaksikko oli päättänyt, että heidän pitää pysyä mitalikamppailussa mukana niin pitkään kuin mahdollista. Molemmat tiesivät, että kisa ratkaistaan joko viimeisenä tai viimeistä edellisenä päivänä. He onnistuivat hyvin suunnitelmassaan ja pysyivät kärjen tuntumassa.

– Sitten oli yksi päivä, jolloin peruutusten takia jouduttiin purjehtimaan monta lähtöä. Me vedimme tiskiin sellaisen sarjan, että oksat pois! Varmaan elämämme päivä taktisesti, vireystilaltaan, teknisesti, vauhdillisesti… ja olympialaisten ratkaisupäivänä! Ratkaisimme silloin olympiakullan, Johanson sanoi leveästi hymyillen.

Kaksikko juhlisti olympiakullan varmistumistaan hyppäämällä satamassa voltilla veteen. He eivät olleet sopineet tätä etukäteen, vaan kumpikin hyppäsi aivan spontaanisti.

– Ei meillä ollut mitään käsikirjoitusta, mutta se tilanne kertoo siitä, että moni muukin asia synkkasi meillä hyvin yhteen, Järvi hymähti.

Lue myös: