Suora

  • Naisten Superpesiksen finaalit
  • Rallin MM, Turkki, EK 1 - live
  • Kohtelias kieli
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

KHL:ssä kaiken nähnyt Mikko Koskinen joutui täysin uuteen tilanteeseen Edmontonin koronakuplassa: "Juuri tulin vankilahuoneeseen"

NHL tekee kaikkensa tasapuolistaakseen olosuhteet Edmontonin ja Toronton kuplissa. Edmontonin Mikko Koskinen pelaa kotihallissaan, mutta vakuuttaa kotiedun kadonneen.

NHL
Mikko Koskinen
Mikko Koskisen Edmonton pelaa tulevat pelit kotiareenallaan, mutta ei saa käyttää omaa pukukoppia jokaisessa ottelussa. Icon Sportswire

Edmonton Oilersin kotiareena Rogers Placea on vaikea tällä hetkellä tunnistaa "Öljyn" kotikentäksi. Tutut oranssin siniset logot on revitty jäästä ja NHL on muuttanut hallin ilmettä neutraaliksi. Värimaailma tulee enemmän NHL:stä, joten tarjolla on paljon mustaa, valkoista ja harmaata.

Toki Kanadan lipusta tuttu puna-valkoinen löytyy varmasti värikartalta, kunhan pelit käynnistyvät.

Vaikka Edmonton Oilers pelaa kotiareenallaan, perinteiset kotijoukkueen edut on viety siltä pois punttien tasaamiseksi. Kotijoukkueen pukuhuonetta esimerkiksi kierrätetään, eikä Oilers – luonnollisestikaan – ole kotijoukkue jokaisessa pelissä. Sen takia katoaa muun muassa viimeinen vaihto-oikeus. Yleisön puuttuminen rajoittaa sekin kotiturvan tunnetta.

Oilersille ja Torontossa Maple Leafsille ei haluta antaa etulyöntiasemaa kotikentän kautta.

– Ajatus on kierrättää meidän pukuhuonettamme, kai mekin sinne jossakin pelissä päästään. Toisaalta tässä hallissa on sellaiset puitteet, hienot kopit ja hyvät lämmittelypaikat, etten usko tästä kenellekään etua tulevan. Kaikki joukkueet pelaavat ikään kuin vieraissa. Halli on, mitä on, ja jää nyt on jäätä joka puolella, Edmontonin Mikko Koskinen sanoo Yle Urheilulle.

– On silti selvää, ettei meillä tässä mitään kotietua ole missään määrin.

Sarjataulukot roskiin

Lauantaina alkavissa pudotuspeleissä pelaajat ja joukkueet ovat ennennäkemättömän haasteen edessä, kun kaukaloon palataan täysin poikkeuksellisista kuplaolosuhteista yli neljän kuukauden tauon. Koskisen mukaan käsillä on ikään kuin uusi kausi, jossa menneillä ei ole merkitystä.

– Sarjataulukot voi paiskata roskiin, Koskinen linjaa.

– Tässä nyt on 4–5 kuukautta edellisistä peleistä, joten ei vanhoilla ole enää merkitystä. Lisäksi kukaan ei ole koskaan pelannut ilman yleisöä tai asunut tällaisessa kuplassa. Tässä on nyt paljon muustakin kyse kuin pelistä. Kuka käsittelee tämän tilanteen parhaiten, sopeutuu tänne nopeasti ja pystyy elämään hetkessä. Ne joukkueet voivat olla kovia.

Mikko Koskinen
Mikko Koskisen mukaan hyvään fiilikseen pääseminen heti on elinehto, jotta ottelut sujuisivat koronatauon jälkeen.Icon Sportswire

Myös hyvän alun merkitys korostunee nyt käsillä olevan loppuhuipennuksen menestyjiä ennakoitaessa. Se, kuka saa heti lumipallon pyörimään oikeaan suuntaan ja päälle hyvän flow-tilan, saattaa marssia pitkällekin.

– On elinehto, että pääset heti hyvään fiilikseen. Sen jälkeen on paljon helpompi elää ja olla tässä kuplassa.

Ulkopuolinen maailma unohtuu jäällä

Koskisen oma paluu arkeen on ollut vaikeaa, kuten varmasti monelle muullekin pelaajalle, etenkin maalivahdeille. Suomessa tehdyn pienryhmäharjoittelun jälkeen Edmontonin harjoituksissa on lähinnä pelattu. Connor McDavidin läpiajot ovat jokaisen maalivahdin painajainen neljän kuukauden pelitauon jälkeen.

– Suomessa treenattiin kolmen–neljän hengen porukoissa. Sitten jäälle pamahti yhtäkkiä kymmenen äijää ja pelataan vaan. Siinä se koko dynamiikka muuttuu, ja se on hankalaa nimenomaan siksi, että toistomäärät jäävät maalivahdille pieniksi. On viikko aikaa päästä rytmiin, Koskinen huokailee.

Toisaalta ei Koskinen ole murheiden kanssa yksin.

– Onneksi se on sama kaikille. Ei tässä kukaan muukaan ole paljoa jäälle päässyt. Tämä on myös henkistä. Se otti aikansa, kun piti jättää perhe taakse ja lähteä tähän leikkiin. Nyt olen jo hieman päässyt yli siitä, joten on alkanut jäälläkin tuntua paremmalta.

Koskinen uskoo, että monet unohtavat kupla-arjen ja muut murheet nopeasti, kunhan kiekko putoaa jäähän.

– Henkisesti jokainen kokee tämän eri tavalla. On selvää, että ylä- ja alamäkiä tulee henkisellä puolella, kun täällä ollaan lukkojen takana ilman läheisiä ja perheitä. Samaan aikaan jokainen on silti täällä voittaakseen. Kun mennään jäälle, ulkopuolinen maailma unohtuu. Peleissä yritetään viimeiseen asti. Hassua, miten ihmismieli toimii.

"Kukaan järkevä ei tuo tänne perhettä"

Koskinen itse saapui Edmontonin kodistaan NHL-kuplaan sunnuntaina päivällä paikallista aikaa. Oilersin suomalaismaalivahti majoittuu aivan jäähallin kupeeseen sijoitetussa luksushotellissa. KHL-vuosinaan Venäjällä kaiken nähnyttä Koskista jopa hieman huvitti saapuminen erikoisoloihin.

– Juuri tulin vankilahuoneeseen, Koskinen heitti.

– Aika tarkkaa täällä näyttää olevan. Hygieniapoliisit kiertävät ja kameroita on viritetty sinne tänne, ettei kukaan riko kuplan rajoja. Ymmärtääkseni nyt viiden ensimmäisen päivän aikana saa olla vain omassa huoneessa ja hallilla. Kahteen viikkoon ei tietääkseni ole mitään aktiviteetteja. Onhan tämä aikamoista, Koskinen virnuilee.

Mikko Koskinen
Mikko Koskinen uskoo, että jokainen pelaaja kokee NHL:n koronakuplan eri tavalla.Icon Sportswire

Perheen tuomista kuplaan Koskinen ei edes harkinnut.

– Kukaan järkevä ei tuo tänne perhettä. Pieniä lapsia testattaisiin täällä nenän ja suun kautta joka päivä, ei kuulosta kovin hauskalta. Onhan tämä yksinäistä touhua, mutta perheen mukaan ottamisessa ei olisi ollut järjen häivää. Suomessa tilanne on hyvä, siellä heidän on parempi olla.

Ennen kuin pelit pyörähtävät viikonloppuna toden teolla käyntiin, Koskinen yrittää keksiä päivittäisten kotipuheluiden oheen jotakin tekemistä itselleen.

– Jotain pitää keksiä, koska sänkyyn ei voi jäädä makaamaan. Korttirinkiä pitää saada pystyyn jossakin vaiheessa ja muuta, muuten päivistä tulee liian pitkiä. Netflixiä tulee katsottua ja nyt minulla on ollut tässä pari juttua mietinnässä, bisneshommia, niin on aika mennyt sen parissa. Kotiin pyrin soittamaan niin paljon kuin mahdollista, Koskinen avaa.

– Keskiviikkona meillä on vapaapäivä ja jätkien kanssa olemme yrittäneet miettiä, mitä tekisimme. Vielä ei ole kuningasideaa löytynyt, Koskinen huokailee lopuksi.

Edmonton kohtaa harjoitusottelussa Suomen aikaa keskiviikkoaamuna Calgaryn. Pudotuspelisarja Chicagoa vastaan käynnistyy lauantaina.

Lue myös:

Antti Raanta teki vaikean päätöksen – NHL-vahdin perhe jää Suomeen, kun isä lähtee työnsä ääreen Edmontonin koronakuplaan: "Välillä on tuskaista ja yksinäistä"

Carolinan Sami Vatanen kauhistelee paikallisten käytöstä ja on huolissaan NHL-kuplan turvallisuudesta: "Kun NHL haluaa rahaa, meidän on mentävä"

Jesse Puljujärvi sittenkin NHL:ään? Suomalaishyökkääjän agentti kertoo Yle Urheilulle neuvotteluista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat