Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Keihästoivo Oliver Helander jättää koko kauden väliin – "Nyt on parempi malttaa"

Olkapääkivut kiusaavat yhä keihäänheittäjä Oliver Helanderia.

yleisurheilu
Oliver Helander kuvassa
Oliver Helander keskittyy nyt kuntouttamaan olkapäätään. Christian Vuojärvi

Keihäänheittäjä Oliver Helander ei aio kilpailla lainkaan tänä kesänä. Helanderin tammikuussa leikattu olkapää kipuilee vielä kovien heittotreenien jälkeen. Helander paneutuu olkapään kuntouttamiseen, koska Tokion olympialaiset siirtyivät ensi vuoteen eikä yleisurheilussa ole nyt arvokisoja.

– Heittäisin, jos Tokion olympiakisat olisivat olleet tänä kesänä. Pystyn heittämään, mutta nyt on parempi malttaa. Olkapää ei mene ainakaan parempaan suuntaan, jos alan kilpailla, Helander kertoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Helander pääsi leikkauksensa jälkeen nopeasti harjoittelemaan, mutta kivut palasivat kevättalvella.

– Kun aloin heittää kovempaa, olkapää oli ensin vähän parempi, mutta sitten tuli samaa kipua kuin ennen leikkausta. Ihan pari ensimmäistä treeniä, joissa heitin kovempaa, tuntuivat paremmilta. Sitten tuntemukset alkoivat mennä huonompaan suuntaan, Helander taustoitti.

Oliver Helander kuvassa
Olkapääkivut ovat varjostaneet Oliver Helanderin keihäsuraa jo pitkään. Christian Vuojärvi

Helander loukkasi olkapäänsä jo vuoden 2018 kesällä, jonka jälkeen heittäminen on ollut kivuliasta.

– On ollut todella paljonkin haittaa. En ole pystynyt tekemään kovia heittoja harjoituksissa oikeastaan lainkaan. Tällä hetkellä tilanne on ihan ok. Tilanne voisi olla parempi, mutta on ollut selvästi huonompikin.

Harjoitusohjelmia on rakenneltu olkapään ehdoilla.

– Olen heittänyt tehojen suhteen maltillisemmin ja määrällisesti enemmän heittoja. Toivottavasti saan olkapään tällä tavalla tottumaan tähän heittämiseen, Helander totesi.

Puolikuntoisena kilpaileminen toisi riskejä

Valmentaja Glenn Lignell haluaa varmistaa, että Helanderin olkapää kestää syksyllä alkavan harjoituskauden rasitukset.

– Jos nyt mennään kilpailemaan olkapää puolikuntoisena, se on riski sinänsä. Ja siinä voi rikkoutua muitakin paikkoja, nyt kun ei ole takana kovia heittoharjoituksia, Lignell arvioi.

Helander kertoo olevansa muuten fyysisesti hyvässä kunnossa, ja jopa 85 metrin heitto olisi mahdollinen.

– Kesän alussa keihäs lensi jo ihan mukavasti, kevyestäkin vauhdista melkein 80 metriä. Keppi on lentänyt harjoituksissa, mutta olkapää kipeytynyt harjoitusten jälkeen, Helander kertasi.

Oliver Helander kuvassa
Oliver Helander on jo rikkonut Tokion olympiarajan. Christian Vuojärvi

Vaikka pitkiin keihäskaariin olisi siis mahdollisuuksia, nyt halutaan pelata varman päälle.

– Totta kai olisi kiva katsoa kilpailuissa kuinka kauas Oliverin keihäs lentäisi, mutta nyt mennään urheilijan tuntemuksen mukaan. Hän kuitenkin kroppansa tuntee parhaiten, Lignell painotti.

Helanderin, 23, ennätys on 88,02. Hän rikkoi Tokion olympiarajan jo viime kesänä tuloksellaan 86,93.

– Toivottavasti pystyn heittämään kisoissa täysillä viimeistään ensi vuoden kesällä. Tavoitteeni on menestyä Tokiossa, kun EM- ja MM-kisani eivät ole menneet ihan putkeen. Tokiossa voisi olla minun vuoroni onnistua, Helander arveli.

Päivitetty kello 15.37: Oliver Helanderin kommentteja täydennetty.

Lue myös:

Olkapääleikkauksessa talvella käynyt keihäänheittäjä Oliver Helander saattaa jättää koko kauden välistä: "Jos olkapää ei tunnu hyvälle, en luultavasti kilpaile"

Antti Ruuskanen yrittää toistaa Seppo Rädyn tempun 24 vuoden takaa – myöntää kuitenkin, että ura voi päättyä jo tähän kauteen

Onko suomalaismiesten keihäskesä kokonaan menetetty? Lajivalmentaja vastaa: “Ei ole järkevää lähteä metsästämään yhtä pitkää heittoa”

Tuleeko miesten keihäskesästä pannukakku? Lassi Etelätalo kaipaa kovia kilpailuja: "Muiden voittaminen on se juttu"

Soulin olympiasankari Tapio Korjus nojasi harjoittelussaan tieteeseen ja tiesi, miten kulta voitetaan viime hetkellä – "Harjoittelin koko ikäni viimeistä heittoa"

Lähteet: Suomen Urheiluliiton tiedotus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat