Hyppää sisältöön

Asiantuntija ei yllättynyt Viveca Lindforsin päätöksestä, vaan muistutti lajin todellisuudesta: "Uran huippukohdat asettuvat jopa lapsuuteen"

Entinen taitoluistelija ja -valmentaja Anuliisa Uotila pitää Lindforsin lopettamispäätöstä luonnollisena.

Viveca Lindfors on viimeisin Suomen taitoluistelun arvokisamitalisti. Kuva: EPA / AOP

Moni hätkähti, kun vasta 21-vuotias taitoluistelija Viveca Lindfors ilmoitti maanantaina, että hän päättää kilpauransa. Yle Urheilun taitoluisteluasiantuntija Anuliisa Uotila ei kuitenkaan kuulunut yllättyneiden joukkoon. Uotilan mukaan paitsi Lindforsin tiedossa ollut selkävamma, myös lajin urheilijoiden matalahko keski-ikä povasivat osaltaan lopettamisuutista.

– Ei tämä tietenkään mikään suuri yllätys ole. Jos urheilija joutuu tilanteeseen, jossa ei pysty harjoittelemaan eikä toistuvista yrityksistä huolimatta palaudu siihen kuntoon, missä on ollut, niin on ihan luonnollista, että silloin ainoa ratkaisu on tämä, Uotila arvioi.

Lindfors voitti tammikuussa 2019 Minskissä EM-pronssia omilla ennätyspisteillään 194,40, mutta on ollut käytännössä sen jälkeen kilpailematta. Selkä on vaivannut nuorta luistelijaa pitkään ja Uotila uskoo, että motivaatiota tekemiseen oli vaikeaa löytää, kun kroppa ei toiminut kuten parhaimpina aikoina.

– Jos on kunnossa ja keho kestää, niin ei siinä tule edes mieleen, että lopettaisi, vaan nauttii jokapäiväisestä harjoittelusta ja on motivoitunut tekemään sitä kovaa. Mutta ei se tietenkään enää tunnu samalta, jos kituuttelee jonkin vamman kanssa.

Virpi Horttana (oik.) valmensi Viveca Lindforsia pitkään. Kuva: Natalia Fedo​senko/TASS All Over Press

Kaikkien kroppa ei kestä hurjaa rääkkiä

Lindfors oli lopettaessaan 21-vuotias ja luistimille hän astui ensi kertaa viisivuotiaana. Uotila muistuttaakin, että vaikka Lindfors onkin iältään nuori, on hän harjoitellut täysipäiväisesti ja täysipainoisesti vuosikausia koulunkäynnin rinnalla.

– Tämä on niin sanottu lapsilaji. Olemme tosi nuorina huipulla ja uran huippukohta asettuu nuoruuteen, jopa lapsuuteen. Se on laji, jossa liekki palaa lyhyemmän ajan, Uotila sanoo.

Toisaalta uran kesto on hyvin yksilöllistä. Uotila nostaa esiin italialaisen huippuluistelijan Carolina Kostnerin, joka saavutti arvokisamitalin viimeksi EM-kisoissa 2018, tuolloin 30-vuotiaana. Hän haastoi Uotilan mukaan nuorempiaan vahvasti myös taitoluistelijallekin kypsemmällä iällä.

– Urheiluiältään nuoria lopettaneita on aika paljon taitoluistelussa. Mutta se on tosi yksilöllistä ja riippuu siitä, kuinka hyvin oma keho sopeutuu hyppyvoittoiseen ja päivittäiseen monisykliseen harjoitteluun. En usko, että se on ikäkysymys ollenkaan, vaan kyllä se liittyy kehon jaksamiseen ja kuntoon eniten, Uotila arvelee.

Olennaista Uotilan mukaan on myös niin sanotusti kehon muuttumattomuus. Esimerkiksi isot kasvupyrähdykset tai loukkaantumiset aktiiviharjoitteluaikana voivat vaikuttaa lajin mielekkyyteen. Niin kävi myös Lindforsille selkävammansa kanssa.

Lindfors valmistui toukokuussa 2020 ylioppilaaksi ja odottaa nyt jatko-opintojen alkua. Kuva: Esa Fills / Yle

"Iso menetys lajille"

Uotila myöntää, että Lindforsin lopettaminen kirpaisee suomalaisessa naistaitoluistelussa. Nyt lajin suurimmaksi, melko yksinäiseksi tähdeksi jää Emmi Peltonen.

– Totta kai EM-pronssimitalistin lopettaminen on iso menetys ja harmittavaa lajin kannalta, se on ihan selvä. Mutta suuntaisin katseeni eteenpäin, uusiin nuoriin ja tuleviin tähtiin, Uotila sanoo.

Uotila tahtoo olla tuleville nuorille armollinen, eikä halua nostaa kenenkään mahdollisesti Lindforsin luistimiin astujan nimeä esiin. Hän muistuttaa, että lajia hallitsevat muutenkin hyvin nuoret urheilijat, ja hän toivoo heille harjoittelurauhaa.

Yksi tähti on kuitenkin jättänyt joukon. Toukokuussa 2020 Lindfors valmistui viisivuotisen lukion päätteeksi ylioppilaaksi ja saavutti myöhemmin kesällä opiskelupaikan Turun yliopistoon. Uransa päättämisestä tiedottaessaan Lindfors kertoikin jatkossa keskittyvänsä korkeakouluopintoihin. Uotila tukee päätöstä, sillä hän kokee, että nyt Lindforsilla on mahdollisuus keskittyä muihin asioihin.

– Aika aikaa kutakin. Varsinkin näin nuorella on aikaa suunnata elämässä johonkin muuhun. Kiitän, että hän on tällaisen komean uran suomalaiseen taitoluisteluun antanut, Uotila summaa.

Lue myös:

Taitoluistelun edellinen Suomen arvokisamitalisti Viveca Lindfors lopettaa kilpauransa – selkä ei kestä huipputason harjoittelua

Hiljaiseloa pitäneen Viveca Lindforsin selkävaivat ovat vihdoin ohi – tuore ylioppilas haluaa jälleen Euroopan kärkeen

EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors ei ole selättänyt selkävaivojaan ja kauden aloitus viivästyy – valmennuspäällikkö: "Selkä tarvitsee kuntoutusta"

Taitoluistelun 17-vuotias olympiavoittaja jättää kilpajäät toistaiseksi – kaiken voittaneella Alina Zagitovalla motivaatio-ongelmia

Suomalaiset huippuvalmentajat vaativat ikärajan nostoa taitoluistelussa, jota tähdittävät nyt 15-vuotiaat venäläiset: "Aikuiset eivät noihin temppuihin pysty"