1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Korkeuslupaus Arttu Mattila venyi harvinaisen kovaan ennätysparannukseen, mutta ei tyydy tähän: "Olen vielä ihan raakile"

Arttu Mattila paransi ennätystään seitsemällä sentillä maanantaina Äänekoskella.

Arttu Mattila hyppäsi Tampereen teemakisoissa heinäkuussa. Kuva: AOP

Korkeushyppääjä Arttu Mattilan potentiaali on tiedetty jo pitkään. Kahden metrin raja ylittyi jo 14-vuotiaana. Viime vuosina polvikivut ovat jarruttaneet hänen kehitystään, mutta nyt vaivat on selätetty ja tulosta tulee.

Maanantaina Äänekoskella tärähti, kun nyt 19-vuotias Mattila ylitti korkeuden 221 ja paransi ennätystään hulppeasti seitsemällä sentillä.

– Olen odottanut 220:n ylitystä jo vuosia. Siihen on ollut kaikki ainekset, mutta nyt se on todistetusti hypätty. En siis yllättynyt, mutta kyllä apina putosi pois selästä, Äänekosken Urheilijoita edustava Mattila myönsi.

Mattila huomauttaa, että ennätyshyppy 221 ei ollut teknisesti edes hänen parhaansa Äänekoskella.

– Esimerkiksi 215 oli teknisesti korkeampi. 221:n ylitykseni ei tuntunut yhtä hyvältä, vertaili viime kesänä 19-vuotiaiden EM-pronssille ponnistanut Mattila.

"Olen hyppääjänä vielä ihan raakile"

Aiempia vuosia parempi terveystilanne on mahdollistanut ennätyksen hilaamisen korkeammalle.

– Olen saanut harjoitella ilman vammoja ja tehnyt kaikki harjoitukseni ilman kipuja, se on ollut iso positiivinen asia, Mattila iloitsi.

Mattilaa valmentaa arvostettu takavuosien SE-mies Juha Isolehto. Jyväskylässä valmennusapuna on ollut myös Janne Avela.

– Olen hyppääjänä vielä ihan raakile. Tekniikkapuoli pitäisi saada vakioitua. Takana on potkua, mutta nyt tärkeintä olisi saada pidettyä jokainen hyppyni samalla tavalla kuosissa. Uskon, että kisojen kautta kaikki tulee, olen mennyt koko ajan eteenpäin.

Poikkeuksellinen koronakevätkään ei sekoittanut nuoren lahjakkuuden pasmoja. Mattila joutui tosin tekemään muutoksia ohjelmiinsa, koska hänelle tutun harjoitushallin ovet sulkeutuivat Jyväskylässä.

– En päässyt halliin lainkaan, sinne pääsivät ainoastaan tukiurheilijat. Keskityin muihin asioihin, tein punttia ja muita ulkoharjoituksia. Sitten kun ulos pääsi hyppäämään, tein laadukkaita harjoituksia ulkona. Poikkeusaika ei siis kuitenkaan vaikuttanut minuun, Mattila palasi kevään tapahtumiin.

Nuorten huimapäiden taistelu kotimaisesta korkeusvaltikasta

Miesten korkeushypyssä on kotimaassa oiva kilpailutilanne, kun 19-vuotiaat Mattila ja Daniel Kosonen kirittävät toisiaan yhä parempiin tuloksiin.

Mattila sivusi Äänekosken ennätyshypyllään 221 kauden kotimaista kärkitulosta. Kosonen ylitti saman korkeuden 221 jo kesäkuussa.

– Taso nousee, kun kiritämme Danielin (Kosonen) kanssa toisiamme. Näin tulee varmasti kovempia tuloksia kuin mihin kumpikaan meistä pystyisi yksin, Mattila arvioi.

Loppukesällä Mattilan tähtäimessä on rikkoa Toni Huikurin 19-vuotiaiden Suomen ennätys 224.

– Sanoin jo ennen kauden alkua, että kaikki päälle 220:n olisi plussaa. Uskon, että sieltä tulee vielä senttejä. Toivottavasti Kalevan kisoissa pamahtaisi kunnon tulos, kun saamme Danielin kanssa sinne aikaan kovan kilpailun, Mattila mietti.

Vielä ennen Turun Kalevan kisoja kisakalenterissa odottavat Espoon GP-kilpailut.

– Kalevan kisojen jälkeen kaikki on vielä vähän auki, kilpailen varmaankin syyskuussa Jyväskylässä ja Ruotsi-ottelussa, jos maaottelu päätetään järjestää, Mattila kertoi.

Lue myös:

Komea seitsemän sentin ennätysparannus ulkoradoilla – Arttu Mattila ylitti toisena suomalaisena tänä kesänä 221

Daniel Kosonen lopetti korkeushypyn, koska ei pärjännyt siinä – nyt hän on singahtanut Suomen huipulle: "Olen mielestäni riittävän lahjakas voittamaan ihan mitä vaan"

Kuortaneelle matkaa viikonloppuna yleisurheilun kärkinimiä ympäri Eurooppaa – koronarajoitukset eivät pidättele ruotsalaisia tai tshekkejä: "On suositeltu, että heillä on testi tehtynä"