Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Vjatsheslav Bykov häkeltyi Mikael Granlundin röyhkeydestä MM-välierässä 2011 – Suomen juhliessa venäläislegenda maksoi tappiosta tuntuvan hinnan

Venäläinen jääkiekkosuuruus Vjatsheslav Bykov näki aitiopaikalta Mikael Granlundin historiallisen ilmaveivin. Silloin kaunis osuma ei lämmittänyt mieltä.

jääkiekko
Mikael Granlund kuului Suomen sankareihin, kun Leijonat saavutti historiansa toisen MM-kullan 2011.
Mikael Granlund kuului Suomen sankareihin, kun Leijonat saavutti vuonna 2011 historiansa toisen MM-kullan. AOP

Urallaan paljon nähnyt Vjatsheslav Bykov, 60, naurahtaa muistellessaan vuoden 2011 Slovakian MM-kisojen välierää ja etenkin toisen erän alkua.

Bykovin luotsaaman Venäjän ja Suomen ottelu oli maalittomassa tasatilanteessa, kun 19-vuotias Mikael Granlund yllätti ilmaveivillään itänaapurin veräjänvartijan Konstantin Barulinin.

Suomalaisten juhliessa jääkiekkohistoriansa kenties hienointa osumaa televisiokamerat poimivat kuviinsa ilmeettömänä Venäjän vaihtopenkin takana seisseen päävalmentaja Bykovin. Venäläinen lajilegenda kertoo kokeneensa tuona hetkenä varsin ristiriitaisia tunteita.

– Häkellyin siitä röyhkeydestä ja että joku niin nuori teki sellaisen tempun, 60-vuotissyntymäpäiviään hiljattain viettänyt Bykov sanoo puhelimitse Yle Urheilulle.

– Samalla ymmärsin, että Granlund edusti tulevaisuuden sukupolvea. He olivat kovan tason taiteilijoita, jotka yrittivät valloittaa paikkaansa auringossa. Olin erittäin pettynyt, että se maali tehtiin meidän verkkoomme, mutta urheiluihmisenä olin myös haltioissani.

Kiekkomaailman rakastama suoritus oli lopulta MM-välierän voittomaali, joka viitoitti Leijonien tietä kohti historiansa toista maailmanmestaruutta.

Mikael Granlund ilmaveivi
Hetki, joka jäi historiaan. Mikael Granlundin ilmaveivi toi Suomelle MM-välierävoiton Venäjästä 2011. MIchal Kamaryt / AOP

Sittemmin on esitetty arvioita, että juuri Granlundin ilmaveivi lamaannutti välierässä Venäjän NHL-tähtien Aleksandr Ovetshkinin ja Ilja Kovaltshukin johtaman ryhmän. Bykov myöntää, että sanoissa on perää.

– Sillä maalilla oli vaikutuksensa. Täytyy kuitenkin antaa ansaitut kehut koko Suomen joukkueelle. He pelasivat siinä turnauksessa loistavasti.

Leijonien MM-huuma jatkui viikkoja. Menestysvalmentaja Bykov koki taas aisaparinsa Igor Zaharkinin kanssa Venäjän kiekkojärjestelmän kovuuden.

Venäjä jäi turnauksessa neljänneksi, mikä ei kelvannut tähdiltään paljon vaativalle urheilujohdolle. Bykovin ja Zaharkinin sopimukset päättyivät kevääseen 2011.

– Olisin totta kai halunnut jatkaa työssäni. Mahdollisuus työskennellä maan parhaiden kiekkoilijoiden kanssa on etuoikeus, olkoonkin, että sen mukana tulee suuri vastuu, Bykov sanoo.

Vjatsheslav Bykov (vaihtopenkin takana oik.) toimi Venäjän maajoukkueen päävalmentajana vuodet 2006–2011. Venäjä saavutti tuona aikana Bykovin ja apuvalmentaja Igor Zaharkinin johdolla kaksi MM-kultaa (2008 ja 2009). Valmentajakaksikon työ maajoukkueen peräsimessä päättyi vuoden 2011 MM-kisoihin.
Vjatsheslav Bykov (vaihtopenkin takana oik.) toimi Venäjän maajoukkueen päävalmentajana vuodet 2006–2011. Venäjä saavutti tuona aikana Bykovin ja apuvalmentaja Igor Zaharkinin johdolla kaksi MM-kultaa (2008 ja 2009). Valmentajakaksikon työ maajoukkueen peräsimessä päättyi vuoden 2011 MM-kisoihin. Martin Rose/Getty Images

Hän korostaa kuitenkin, ettei valmentajapestin päättymiseen liittynyt sen kummempaa draamaa. Kaksi olympiakultaa ja viisi maailmanmestaruutta pelaajana voittanut Bykov tottui jo nuorena siihen, että vaatimustaso oli aina tapissa.

– Neuvostoliitossa ja Venäjällä vaatimukset maajoukkueen päävalmentajaa kohtaan ovat olleet aina kovat. Ymmärsin hyvin, että jos emme pääsisi toivottuun tulokseen, sopimusta ei jatkettaisi.

Yksi Suomi-muisto jäi etenkin mieleen

Bykov kohtasi Suomen kiekkomaajoukkueen lukuisia kertoja jo peliurallaan legendaarisen Punakoneen riveissä. Entisen huippusentterin mieleen jäi parhaiten vuoden 1988 olympiaturnauksen päätösottelu.

Suomi ja Neuvostoliitto kohtasivat Calgaryssa ylemmän loppusarjan viimeisessä pelissä. Neuvostoliitto oli jo varmistanut olympiakullan, mutta Suomella oli mahdollisuus nousta voitolla hopealle.

Pentti Matikaisen luotsaama ryhmä venyi lopulta isoon yllätykseen kukistamalla Punakoneen Janne Ojasen ja Erkki Lehtosen osumilla 2–1.

– Se muisto ei ole minulle erityisen mieluinen, Bykov muistelee pilke silmäkulmassa.

– En ollut sitä ennen hävinnyt Suomelle isoissa arvoturnauksissa. Muistan etenkin ottelun loppuhetket. Emme tienneet, mitä olisimme voineet vielä tehdä kääntääksemme pelin meille.

Ottelun jälkeen ruotsalaisleiristä kuittailtiin pelissä olleen YYA-sopimuksen makua. Suomi nousi voitollaan Ruotsin ohi olympiahopealle.

Bykov kiistää väitteet, joiden mukaan päätöspelillä ei olisi ollut Neuvostoliitolle mitään merkitystä.

– Meidät oli kasvatettu ajattelemaan, että jokainen tappio tai tasapeli oli pettymys. Jopa voitto saattoi olla pettymys, jos pelitapa ei ollut tarpeeksi hyvä.

Takavuosien tähtihyökkääjä kuitenkin myöntää, että ajatus varmistuneesta olympiakullasta söi jopa mahtavan Punakoneen motivaatiotasoa.

– Emme olleet alussa täysin latautuneita. Heräsimme kunnolla, kun Suomi meni johtoon ja juna oli kiitämässä ohitsemme. Lähdimme epätoivoiseen takaa-ajoon, mutta siinä vaiheessa Suomi oli jo tarrautunut tiukasti voittoon.

Lue myös:

Venäläislegendan ilme jäi lähtemättömästi Timo Jutilan mieleen ja pelotti monia – kovan ulkokuoren alta paljastuikin romanttinen kissamies

“Venäjän tankki” hurmasi, ärsytti ja ajoi Kari Heikkilän keskelle skandaalia Venäjän kiekkoliigassa — “Pesään ei mahdu kahta karhua”

Kaikki tietävät, mitä Marko Anttila teki vuosi sitten – mutta missä "Mörkö" löi sisään toukokuussa 1995, ja miksi hän oli yksin Turussa Leijonien toisen MM-kullan aikaan

Jukka Jalonen lukittautui 10-vuotiaana vessaan mököttämään, kun sukulaismies kritisoi Jukan idolia – Jalonen kertoo Yle Urheilulle rakkaimmat ja kitkerimmät muistonsa Leijonista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat