Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jokerien kauden pitäisi alkaa syyskuun alussa, mutta seura ei tiedä edes missä hallissa pelaa – "Ei KHL meitä tässä ohjaa"

Jokerit yrittää löytää keinon pelata KHL:n kotiottelut Helsingissä.

KHL
Kurri istuu katsomossa.
Jokereiden puheenjohtajan ja pääomistajan Jari Kurrin mukaan seurassa tehdään koko ajan töitä sen eteen, että Jokerit voisi pelata kotiottelunsa Helsingissä.Jussi Koivunoro / Yle

Jääkiekon KHL-liigan kauden alku lähestyy, mutta koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten takia on yhä epäselvää, missä Jokerit pelaa kotipelinsä. Jokerien puheenjohtaja ja pääomistaja Jari Kurri myönsi Yle Urheilulle, että moneen kysymykseen seura ei pysty vielä vastaamaan.

Yle Urheilun tietojen mukaan KHL:n johdossa punnitaan vaihtoehtoa, jonka mukaan Jokerit pelaisi Pietarissa kaikki kotiottelunsa tai ainakin osan niistä. Kurrin mukaan seuran tavoitteena on löytää keinot aloittaa pelit Suomessa.

Päätösvallan hän korostaa olevan Suomessa ja Jokerien toimistolla.

– Ei KHL meitä tässä ohjaa. Teemme itse päätöksiä ja harkinnan mukaan, mihin tämä sitten johtaa, Kurri vakuutti.

– Toivottavasti sitä vaihtoehtoa ei tule, että joutuisimme aloittamaan jossain muualla. Meillä on kovana tavoitteena löytää keinot aloittaa Suomessa. Jos tulee uutta informaatiota, niin sitten täytyy vain tulla asian kanssa esille.

Me valmistaudumme tällä hetkellä viiden viikon päästä alkavaan sarjaan. Meidän päämäärämme ja tehtävämme on keskittyä siihen.

Lauri Marjamäki

Jokereilla oli maanantaina palaveri, jossa pelaajille kerrottiin, mikä tilanne on tällä hetkellä. Kurrin mukaan pelaajien kanssa on käyty läpi erilaisia skenaarioita.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan organisaatio on pitänyt joukkueen hyvin ajantasalla, eikä pelaajissa ole aistittavissa epävarmuutta.

– Me valmistaudumme tällä hetkellä viiden viikon päästä alkavaan sarjaan. Meidän päämäärämme ja tehtävämme on keskittyä siihen. Meillä on sitten osaavat henkilöt taustalla, jotka hoitavat muita asioita, Marjamäki totesi.

– Se on selvä, että kausi alkaa. Onko se syyskuun alussa? Se näyttää todennäköiseltä, ja me tietenkin toivomme, että saamme aloittaa kotona, mutta siihen liittyy paljon kysymysmerkkejä ja syyskuu tulee aika nopeasti, Kurri sanoi.

KHL:ltä on tullut Jokereille viestiä siitä, mitkä ovat turvatoimenpiteet koronan suhteen. Pelaajat muun muassa testataan viiden päivän välein ja halleilla liikuttaessa täytyy käyttää maskia ja käsineitä.

– Tarkkailu ja testaaminen on tosi aktiivista joka puolella koko ajan, Kurri kertoi.

Kantapään kautta oppia

KHL-kausi 2019–20 keskeytettiin maaliskuun 11. päivä ja peruttiin lopulta kokonaan. Jokerit oli pelannut KHL-historiansa parhaan runkosarjan ja pudottanut pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Jaroslav Lokomotivin. Toisella kierroksella olisi vastaan asettunut Pietarin SKA, mutta Jokerit vetäytyi koronaviruspandemian takia peleistä ennen ensimmäistäkään ottelua.

Kurri myöntää, että kauden lopetus oli ikävä, eikä joukkue päässyt mittaamaan kunnolla kykyään. Jokerit oli pelaajamarkkinoilla aktiivinen jo hyvissä ajoin, sillä usean pelaajan sopimus päättyi viime kauteen. Suuria muutoksia ei ollut tarkoitus tehdä, mutta ainakin osittainen nuorennusleikkaus.

Lauri Marjamäen mielestä joukkueessa oli jo viime kaudella paljon hyviä palasia ja joukkueen peli meni eteenpäin.

– Mielestäni meillä on ollut sopiva vaihtuvuus. Edelliskautena tuli seitsemän uutta pelaajaa kuten nytkin. Meillä on nyt tiivis, hyvä neljän kentän joukkue, Marjamäki arvioi.

Lauri Marjamäki
Lauri Marjamäellä on kova luotto koko joukkueeseen. Hän muistuttaa, että joukkueessa on kymmenisen pelaajaa, jotka aloittavat seurassa jo kolmannen vuotensa.Jussi Koivunoro / Yle

Sekä Kurri että Marjamäki muistuttivat, että eurooppalaisessa jääkiekossakin siirrytään koko ajan pienempiin kaukaloihin. Tämä vaatii pelaajilta erilaisia ominaisuuksia.

– Pakit ovat muuttaneet peliä viime vuosina aika paljon. Nyt hyökkääjille asetetaan tiettyjä vaatimuksia, varsinkin keskushyökkääjäpelaamisessa, Marjamäki sanoi.

– Olemme kantapään kautta huomanneet esimerkiksi sen, että kaikilla hyökkääjillä pitää olla erikoistilannevastuuta. Jos vaikka kaksi kaveria ei pelaa yli- tai alivoimaa, niin silloin on vaikea pysyä rytmissä. Kuitenkin haluamme olla neljän kentän tiivis, hyvä joukkue.

Junttila haluaa uuden mahdollisuuden

Yksi tällainen Marjamäen kuuluttama monipuolinen, erikoistilanteisissa viihtyvä hyökkääjäpelaaja on Julius Junttila, joka siirtyi täksi kaudeksi Jokereihin kahden vuoden sopimuksella.

28-vuotias Junttila on kotimaassa ollut Oulun Kärppien tehohyökkääjä, joka valittiin kaudella 2017–18 liigan parhaaksi sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. KHL on kolminkertaiselle Suomen mestarille ainakin osittain tuttu, sillä hän käväisi toissakaudella Sibir Novosibirskissa, mutta sai viiden ottelun jälkeen lähtöpassit.

– Jäi vähän hampaankoloon siltä reissulta. Nyt on kiva saada uusi näytönpaikka ja päästä tekemään uusi yritys vielä Suomessa, Junttila kertoi Yle Urheilulle.

Julius Junttila
Julius Junttila siirtyy liigan huippuseurasta KHL:n huippuseuraan isoin odotuksin. Hän pitää tätä mahtavana haasteena itselleen.Jussi Koivunoro / Yle

Junttilan mielestä Jokerien joukkue näyttää iskukykyiseltä ainakin paperilla, mutta KHL-liigan taso on kova. Hän on itse valmis pelaamaan mitä roolia tahansa ja kasvattamaan sitä kauden edetessä hyvillä pelisuorituksilla.

– Kun tullaan maailman toiseksi parhaaseen sarjaan, niin pelaajien taso nousee. Se on sellainen äijäliiga, jossa on vahvoja miehiä vastassa. SM-liigassa ei kamppailupeli ole samalla tavalla kansainvälisellä tasolla, jos sitä verrataan vaikka maajoukkuepeleihin. KHL:ssä pelit ovat hyvin lähellä maajoukkuepelejä.

Jokerit on ehtinyt harjoitella vasta parin päivän ajan, mutta Junttila ei ole havainnut pukukopissa epävarmuutta tulevasta kaudesta ja koronatilanteesta. Pelaajat ovat keskittyneet oleelliseen ja asennoituneet siihen, että sarja alkaa normaalisti.

– Kun pelaa huippujoukkueessa huippusarjaa, niin totta kai sitä haluaa menestyä. Jokerit ovat kuitenkin yksi parhaista seuroista KHL:ssä, joten kai lähdemme hakemaan sitä kirkkainta kruunua tällä kaudella, Junttila vakuutti.

Muokkaus 29.7. kello 14.25: Vaihdettu jutun kuvat.

Lue myös:

KHL harkitsee vakavasti Jokereiden kotipelien järjestämistä Pietarin monitoimiareenassa – Jari Kurri vaikeasta tilanteesta: "Kaikki muut vaihtoehdot katsotaan läpi"

KHL:n otteluohjelma ei vielä valmis julkaistavaksi – joukkuemäärä yhä epäselvä

Venäläisasiantuntija arvioi Jokerien KHL-kauden kohtaloa Yle Urheilulle – "Kaikki riippuu yhdestä asiasta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat