Hyppää sisältöön

Kaksi ja puoli vuotta totaalista dominointia ei riitä Suomen tuntemattomimmalle valtakaksikolle – korona jarruttaa kainuulaisen korpisoturin ja tamperelaisen taitoniekan haavetta olympialaisista

Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén ovat hallinneet miesten suomalaista beach volleyta mielin määrin. Koronaepidemia tuli huippupelien kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén ovat olleet pitkään voittamattomia muita suomalaisia pareja vastaan. Kuva: Ghadi Boustani

Jos internetin suosituin hakukone Google antaa vihiä tunnettuudesta, Suomen beach volley -hietikoita suvereenisti hallitsevat Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén lienevät sananmukaisesti tuntemattomia suuruuksia.

Kahteen ja puoleen vuoteen kaksikko ei ole hävinnyt kotimaiselle vastustajalle kuin kerran ja voittoputki on jatkunut jo yli 30 ottelun mittaiseksi.

Suurimpien otsikoiden ulkopuolella kaksikko tekee töitä kohti kansainvälistä huippua.

"Miten tulette niin hyvin toimeen?"

Kainuulainen korpisoturi, joka on koulinut itse itsensä miesten beach volleyn suomalaiseksi ykkösnimeksi.

Joviaali tamperelainen, joka on uppoutunut lajin nikseihin jo varhaisessa vaiheessa.

Nurmisen ja Sirénin peli kulkee, mutta menestysparin reseptissä on ristiriitaisiakin aineksia. Lentopallon puolella Nurmisella on vyöllään Mestaruussarjan-otteluja oululaisen Ettan paidassa. Sirén puolestaan ylsi lentopallon puolella nuorten arvokisoihin, mutta valitsi varhain beach volleyn.

Ja sitten ovat tietysti persoonat.

– Moni joka meidät tuntee, on saattanut kysyä, että miten tulette niin hyvin toimeen keskenään, Sirén toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Kemia on todella tärkeässä osassa, varsinkin, kun reissataan paljon ulkomailla. Olemme aika erilaisia persoonia, Nurminen puolestaan sanoo.

– Minä olen rauhallinen, Santeri on ehkä vähän eläväisempi. Siitä rakentuu hyvä kombo meidän peliin.

Yhteistyö on kuitenkin hioutunut nopeasti. Nurminen ja Sirén alkoivat pelata yhdessä 2017 ja ensimmäinen kova turnaus Hollannissa vuoden 2018 tammikuussa toi jo lupaavia tuloksia.

Kuva: Ghadi Boustani

Vuotta myöhemmin kaksikko onnistui ottamaan tähän mennessä nimekkäimmän voittonsa samassa Haagin hallissa, kun brasilialaiset Ricardo Santos ja Alvaro Filho kärsivät tappion kahdessa erässä.

Santosin meriittilistalla on muun muassa olympiavoitto ja yhteensä kolme mitalia viiden renkaan kisoista. Toki brasilialaisen uran huippuhetket ovat 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Mutta Filhon kanssa hän vei MM-hopeaa vielä 2013.

Nurmisen ja Sirénin kotimaan voittoputki on seuraavan kerran koetuksella Helsingin Hietaniemessä pelattavassa SM-kiertueen turnauksessa elokuussa. Kuluvan kesän tulosten valossa se ei tunnu todennäköiseltä.

SM-kiertue päättyy Tampereella 15.-16. elokuuta ja osakilpailua voi seurata Ylen kanavilla.

Kauden viimeisimmässä SM-kiertueen osakilpailussa Vantaalla Pekka Piippo ja Pyry Topio jäivät loppuottelussa jalkoihin 21–12, 21–9. Piippo ja Nurminen tuntevat toisensa hyvin, sillä tekivät aikoinaan yhdessä suomalaista lajihstoriaa yltämällä ensimmäisinä suomalaismiehinä EM-kisoihin asti.

– Olemme pelanneet ulkomailla paljon tiukkoja matseja kovia vastustajia vastaan, mikä on varmasti ruokkinut sitä, että Suomessa olemme olleet ylivoimaisia, Nurminen sanoo.

"Otti aika paljon päähän"

Nurmisen ja Sirénin kuluvan kesän suunnitelmat menivät täysin uuteen uskoon, kun covid-19-viruksen aiheuttama epidemia alkoi ravistella maailmaa alkuvuodesta.

Beach volleyn maailmankiertuetta palautellaan toimintaan hiljalleen loppukesän ja syksyn aikana, mutta toistaiseksi kaksikko on päässyt pelaamaan vain yhden turnauksen Suomen rajojen ulkopuolella.

Jotain tasosta kertoo, että Tallinnassa pelatussa turnauksessa Nurminen ja Sirén pakottivat latvialaiset maailmanrankingin viitoset, Martins Plavinsin ja Edgars Tocsin kolmeen erään.

Suomalaiset hävisivät ottelun, mutta Nurminen uskoo, että kehittyminen on kiinni pienistä asioista.

– Olimme vielä 13–13-tilanteessa kolmannessa erässä. Kun saamme verkkopelaamista kehitettyä pienen askeleen verran, niin olemme jo lähellä maailman kärkitasoa, hän sanoo.

– Tiukkoja erien loppuja ja kovia tilanteita tulee vain pelaamalla kovia pelejä. Sitä ei voi kehittää millään muulla, Sirén toteaa.

Santeri Sirén käyttää Nurmisen tavoin paljon aikaa valmentamiseen. Kuva: Ghadi Boustani

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin sellainen, että samalla, kun pelaamisen marginaaleja pitäisi hioa kohti huippuja, tarjolla on vain kotimaisia kilpailuja.

– Emme ole saaneet niin paljon hyviä pelejä kuin olisimme kaivanneet, mutta yritämme pitää kuntoa yllä. Siinä vaiheessa, kun toivottavasti ulkomaan kiertue taas avautuu, niin olemme hyvässä kunnossa ja valmistautumassa Tokion karsintoihin, Nurminen pohtii.

Sirén myöntää, että ensi alkuun koronan aiheuttamat rajoitukset ja turnausten täydellinen peruuntuminen saivat sapen kiehumaan.

– Kaikki oli epävarmaa, kaikki peruttiin, ja otti aika paljon päähän. Nyt tähän tilanteeseen on jo osannut suhtautua: pelit aukeavat, kun aukeavat, ja siihen asti yritämme pysyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

"Fifty-fifty"

OIympialaiset siintävät Nurmisen ja Sirénin ajatuksissa, vaikka käytännössä kaksikon pitäisi ylittää itsensä vielä monta kertaa selvittääkseen tiensä kisoihin.

Rankingin perusteella ei mahdollisuuksia ole, mutta suomalaiset onnistuivat Euroopan maanosakarsinnan ensimmäisessä vaiheessa ja pääsevät näillä näkymin ensi vuoden toukokuussa yrittämään toiseen vaiheeseen.

Jyrki Nurmisen mukaan kaksikko on parhaimmillaan Pariisin olympiakisoja ajattelen vuonna 2024. Kuva: Ghadi Boustani

Kahdeksan maan joukosta Suomen pitäisi olla viiden parhaan ryhmässä, jotta matka jatkuu viimeiseen karsintaan.

Lopulta kisoihin pääsee tätä reittiä vain yksi pari. Nurmisen ja Sirénin maailmanrakingin sijoitus on tällä hetkellä 65.

Onko paikka Tokion kisoissa realismia?

– Tuota on kysytty aiemminkin. Pakko on uskoa, kun karsinnassa vielä mukana ollaan. Sanotaan fifty-fifty, Nurminen pyörittelee.

Siinä tapauksessa, että koronaviruksen aiheuttama pandemia pakottaa perumaan Tokion kisat kokonaan, voivat Nurminen ja Sirén katsoa tulevaisuuteen.

Kummallakin on peliuraa jäljellä vielä vähintään olympiadin verran. Nurminen on 29 ja Sirén vasta 24-vuotias.

– Pariisin olympialaisissa kumpikin on vielä parhaassa iässä ja sinne on täysin mahdollista hakea paikkaa, Nurminen sanoo.

Lue myös:

Biitsivaltikka pysyi Nurmisen ja Sirenin näpeissä Kouvolassa, vastustaja "ei päässyt edes ilmaan"

Beach volleyn avausturnauksessa kaksi odotettua voittajaparia – "Neljän kuukauden väli oli turhan pitkä"

Suomi yllätti beach volleyn miesten olympiakarsinnoissa, lohkovoitto takasi paikan toiselle kierrokselle