Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen leiri jäi väliin, kun raja pysyi kiinni – Tomi Lämsän luotsaama Ufa valmistautuu KHL-kauteen epätietoisuudessa: "Hommia on paiskittu aamusta iltaan"

Tomi Lämsä nimettiin Ufan päävalmentajaksi vappuna. Sitä ennen suomalaisvalmentaja toimi seurassa apuvalmentajana.

KHL
Tomi Lämsä ja Erkka Westerlund
Tomi Lämsä toimi Erkka Westerlundin apuvalmentajana kaudella 2017–2018. AOP/ Matti Raivio

Jos kaikki olisi normaalisti, vappuna Salavat Julajev Ufan päävalmentajaksi nimetty Tomi Lämsä olisi joukkueensa kanssa Pajulahdella valmistautumassa kuukauden päästä käynnistyvään jääkiekon KHL-kauteen.

Nyt Lämsä vastaa kuitenkin puhelimeen Baskortostanin tasavallan pääkaupungista Ufasta, Ural-vuorten kupeesta.

Koronavirus on sulkenut rajat, eikä joukkueella ollut Suomeen asiaa. Lämsä ja joukkueen suomalaisnelikko Juha Metsola, Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Markus Granlund ovat kuitenkin päässeet rajan toiselle puolelle. Lennot eivät kuitenkaan lähteneet tavalliseen tapaan, joten viimeiset 350 kilometriä oli taitettava bussilla.

– Lähdimme matkaan kolmisen viikkoa sitten. Matka oli pitkä, taisi olla 24 tuntia. Lensimme Frankfurtiin ja sieltä Magnitogorskiin. Sieltä viimeisen pätkän tulimme bussilla. Kaikki meni tosi hienosti, ei ollut ongelmia missään vaiheessa, Lämsä kertoo.

Seura ja ympäristö ovat suomalaisvalmentajalle tuttuja, sillä Ufassa hän on viettänyt viimeiset kolme kautta apuvalmentajana. Nyt hän on kuitenkin päävalmennusvastuussa, ensimmäistä kertaa sitten kauden 2014-2015. Tällöin Lämsä sai lähteä Pelicansista heikosti sujuneen kauden jälkeen.

Ympäristö on tuttu, mutta maailma koronaviruksen kanssa hyvin erilainen. Lämsä kertoo joukkueen tekevän kaikkensa pysyäkseen terveenä, ja varatoimenpiteet työllistävät. Joukkue harjoittelee esimerkiksi kahdessa ryhmässä.

– Työtä on ollut tosi paljon, pitkiä päiviä. Hommia on paiskittu aamusta iltaan, Lämsä kertoo.

Pelaajat palasivat innokkaina

Keväällä koronaviruspandemia alkoi jyllätä maailmalla, ja päätti lopulta myös Venäjän jääkiekkokauden ennen aikojaan.

KHL taipui kuitenkin viimeisten sarjojen joukossa. Ennen varsinaista kauden keskeyttämispäätöstä KHL:n suomalaispelaajat ehtivätkin palata yksityiskoneella ruotsalaisen Linus Omarkin kanssa kotiin.

Lämsä vakuuttaa, että kuukausien pelitauon jälkeen pelaajat ovat palanneet tositoimiin intoa puhkuen. Ainakaan Lämsän korviin ei ole kantautunut tapauksia pelaajista, jotka olisivat halunneet jättää pelaamatta esimerkiksi terveydellisiin syihin vedoten.

– Pelaajat haluavat kovasti päästä pelaamaan. Kaikki tulivat työpaikalle, kun päästiin, Lämsä kertoo.

Ufa on muiden KHL-seurojen tavoin joutunut valmistautumaan syyskuun toinen päivä käynnistyvään KHL-kauteen epävarmoissa merkeissä. Esimerkiksi helsinkiläisseura Jokereiden kohtalosta ei ole vielä tietoa, ja KHL:n kerrotaan harkinneen Jokereiden kotiotteluiden järjestämistä Pietarissa.

Myös tartuntatilanne huolettaa. Venäjällä vahvistettuja koronavirustartuntoja on yli 800 000 ja kuolleita yli 13 600. Myöskään urheiluseurat eivät ole säilyneet tartunnoitta: esimerkiksi Ufan viime kevään pudotuspelivastustaja Avangard Omskissa tiedotettiin viime viikolla 20 koronavirustartunnasta.

Ufassa pelaajia testataan viikottain ja Lämsän mukaan pelaajat ovat ainakin tällä hetkellä terveitä.

– Kesän aikana oli joitakin juttuja, mutta tällä hetkellä kaikki ovat ihan kunnossa.

Juha Metsola
Juha Metsola on yksi joukkueen neljästä suomalaispelaajasta. Suomalaisvahdilla alkaa kolmas kausi Ufassa.AOP

Kauden alla ilmassa on leijunut kuitenkin monia kysymysmerkkejä.

– Milloin aloitetaan, päästäänkö pelaamaan normaalisti, onko yleisöä? Kaikki on suunniteltu valmiiksi, mutta kaikkeen on pitänyt varautua, jos asiat eivät toteudukaan niin, kuten alunperin on suunniteltu.

Lämsä myöntää, että tilanne on aiheuttanut huolta.

– Kukaan ei varmasti osaa antaa vastausta siihen mitä tapahtuu, jos tässä vaiheessa valmistautumista tai pelien lähdettyä käyntiin koronatartunta tulee joukkueeseen. Jos joukkue on sivussa 14 vuorokautta. KHL on kuitenkin tiivisrytminen sarja. Pariin viikkoon mahtuu 6–7 ottelua, Lämsä pohtii.

Näillä näkymin sarja käynnistyy sovitusti syyskuun toinen päivä. Sitä ennen Ufalla on edessään vielä harjoituspelit.

– Ensimmäiset harjoitusottelut pelaamme kuluvan viikon lopussa sunnuntaina. Sitten on oma turnaus 10. elokuuta täällä Ufassa ja seuraavalla viikolla lähdemme vielä turnaukseen Kazaniin, Lämsä kertoo.

Ufan uusi päävalmentaja on tyytyväinen rosteriinsa. Iso osa pelaajista on Lämsälle tuttuja entuudestaan, mutta nähdään joukkueessa alkavalla kaudella uusiakin tulokkaita, esimerkiksi heinäkuussa Ufan vahvuuteen liittynyt Markus Granlund.

– Meillä on vahvat ulkomaalaispelaajat ja olen tyytyväinen myös venäläispelaajiimme. Hyviä, vahvaluonteisia pelaajia ja nuoria lahjakkaita poikia. Uskon, että meillä on aika hyvä miksaus ensi kaudella.

Lue myös:

Kahdet potkut SM-liigassa on pureskeltu: Tomi Lämsä on valmis palaamaan päävalmentajaksi Venäjällä – "Sain hioa omia peitsiäni syrjemmässä"

Tomi Lämsästä Salavat Julajev Ufan päävalmentaja – "Pidän tätä haasteena, mutta olen valmis"

Heikentynyt rupla on ajanut KHL-seurat kurimukseen – Jari Kurri vakuuttaa Jokerien talouden olevan kunnossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat