Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lonkkavaivasta toipuva Kristian Pulli toivoo pääsyä Timanttiliigaan – kisajärjestäjien kanssa on jo keskusteltu

Pituushyppääjä Kristian Pulli aikoo kokeilla kovavauhtista hyppäämistä viikkoa ennen Kalevan kisoja. Mikäli lonkka kestää hyppäämisen, SE-mies tavoittelee Turussa uransa kolmatta Suomen mestaruutta.

yleisurheilu
Kristian Pulli
Kristian Pulli ei pidä lievää lonkkavammaansa isona pettymyksenä, vaikka se on estänyt hyppyharjoittelun viime viikkoina.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pituushypyn Suomen ennätyksen 827 kesäkuussa hypänneen Kristian Pullin loistava kilpailukausi otti pientä takapakkia heinäkuussa, kun hänen vasen lonkkansa ilmoitti itsestään kesken askelmerkkijuoksuharjoituksen.

Hän jätti varotoimenpiteenä väliin Orimattilan Tähtien kisat 21. heinäkuuta, mutta loppukesän kilpailuihin osallistumista lievä vamma tuskin vaarantaa.

– Minulla on tällä hetkellä ajatus, että kovavauhtista hyppyä kokeillaan viikkoa ennen Kalevan kisoja. Varmistetaan, että kaikki on OK, ja jos on, niin Kalevan kisoissa hypätään. Odottavaisin mielin olen loppukesän suhteen. Kunto on tosi hyvä, Pulli kertoo Yle Urheilulle.

Pullin, 25, mukaan fysiikan ollessa hyvä, on kilpailusuorituksen palauttaminen korkealle tasolle nopeaa. Turun Kalevan kisoissa 13.–16. elokuuta hän jahtaa uransa kolmatta ulkoratojen Suomen mestaruutta. Himmeämpiä mitaleja Pulli on saavuttanut Kalevan kisoista yhteensä neljä.

Viipurin Urheilijoita edustava jämsäläinen on kilpaillut tänä kesänä vain kerran pituudessa ja juossut kaksi 100 metrin starttia. Suomen ennätys syntyi kauden ensimmäisessä kisahypyssä.

– Nyt on vain kiinni siitä, että pääsen noihin hyppyharjoituksiin ja koviin juoksuharjoituksiin takaisin. Niitä tarvitsee tehdä vielä. Ajatus olisi, että saisin tasoa nostettua takaisin tuolle alkukauden tasolle ja vakiinnutettua se sinne.

Timanttiliiga-neuvotteluja käyty

Pulli on positiivisella mielellä lonkkavaivasta huolimatta. Kauden päätavoite, Suomen ennätys, on jo saavutettu. Kauden toinen tavoite on ensiesiintyminen lajin kovatasoisimmassa kilpailusarjassa, Timanttiliigassa.

– Vielä on hyvin mahdollista molemmat tavoitteet saavuttaa. Uskon, että kausi jatkuu vielä hyvänä tästä eteenpäin. Tästä tulee pitkä kausi, joten ei ole kiire, vaan nyt voi rauhassa rakentaa kuntoa loppukauteen ja kohti olympiavuotta, Pulli kertoo.

Koronaviruspandemia on lykännyt kansainvälisen yleisurheilukauden alkua, ja peräti kuusi Timanttiliigan osakilpailua on peruttu kokonaan. Sarja alkaa näillä näkymin Monacosta 14. elokuuta.

Pulli kertoo, että hänen osallistumisestaan Tukholman osakilpailuun 23. elokuuta on käyty alustavia keskusteluja.

– Jos pääsisin noihin ulkomaan kisoihin kisailemaan parhaita vastaan, se olisi tosi hyvä juttu. Tykkään kisailla ja saisin ehkä enemmän itsestä irti niissä piireissä.

Pituushyppääjä Kristian Pulli tulee lankulle
Pulli on harjoitellut kesällä kotimaisemissaan Jämsässä.Isto Janhunen /Yle

Vaikka Pulli SE-tulos 827 ylittää tulosrajan Tokion olympialaisiin viidellä sentillä, ei sillä liikene olympiapaikkaa vuoden päästä kilpailtaviin Tokion olympialaisiin. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) ei hyväksy aikavälillä 6. huhtikuuta – 31. marraskuuta tehtyjä tuloksia olympiapaikkaan tai -rankingiin.

Pulli kuitenkin uskoo, että jos ovet Timanttiliigaan aukeavat jo tällä kaudella, voisivat ne aueta helpommin myös ensi kesänä, jolloin hänen täytyy joko ylittää tulosraja 822 tai kerätä riittävästi rankingpisteitä olympiapaikan saadakseen.

Timanttiliigan kilpailuissa tehty tulos on rankingpisteissä mitattuna arvokkaampi kuin sama tulos kotimaan kilpailuissa tehtynä.

– Olisi tulevaisuutta ajatellen tosi tärkeää, että pääsisin Timanttiliigaan jo tällä kaudella, vaikka ne rankingpisteet tältä vuodelta eivät kelpaakaan. Se auttaisi ensi kaudella pääsyä samoihin kisoihin, Pulli sanoo.

Lue myös:

Suomen ennätyksen hypännyt Kristian Pulli kärsii lievästä lonkkavaivasta

Kristian Pullin huiman SE-hypyn taustalla on iso muutos, jota pituushyppääjä työsti kuukausikaupalla: ”Se oli tuskien taival”

Miksi yleisurheilussa paukkuvat SE:t koronakevään jälkeen? Yleisurheilupomo uskoo, että urheilijat muistivat maltin harjoittelussa

"En tajua itsekään, mitä on tullut tehtyä" – Kristian Pulli hieraisi silmiään, kun merkittävä tekniikkamuutos toi SE:n kauden ensimmäisessä kisahypyssä

Yle Urheilun asiantuntija nosti esiin hätkähdyttävän faktan Kristian Pullin SE-hypystä: "Se kuvaa sitä, miten kovasta tuloksesta nyt puhutaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat