Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venäjän valtionjohtoisen dopingjärjestelmän masinoinut Grigori Rodtshenkov oli suomalaiskollegan mukaan avulias ja huumorintajuinen: "Ihan huipputason kaveri"

Suomen dopingtestauslaboratorion entinen johtaja Antti Leinonen ei olisi alkuaikoina uskonut, että Rodtshenkov olisi vastuussa esiin tulleista dopingrikkomuksista.

doping
Grigori Rodtshenkov
Grigori Rodtshenkovia on kuvailtu erittäin nopeaälyiseksi.©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Venäjän dopingtestauslaboratorion entisellä johtajalla Grigori Rodtshenkovilla on kollega Antti Leinosen mukaan oiva huumorintaju. Suomen dopingtestauslaboratorion johtajana pitkään ollut Leinonen kertoi Ylen aamussa, että maiden laboratorioiden välillä oli aikanaan hyvät välit ja että Rodtshenkovin kepulikeinojen käyttö oli yllätys.

Rodtshenkovilta julkaistiin tänään kirja, jossa hän avasi aiempaa laajemmin Venäjän valtionjohtoista dopingjärjestelmää ja rooliaan siinä dopingrikkeiden yhtenä masinoijista.

– Jos ajattelee ihan tiedemiehenä, niin hän on ihan huipputason kaveri ja erittäin nopeaälyinen. Jos ajattelee ihmisenä, niin huumorintajuinen ja aika vilkas kaveri, ja hyvin perillä asioista. Kollegana hyvin avulias. Ainakin meillä Suomen labrassa on ihan hyvät ja asialliset välit Moskovan laboratorioon, Leinonen kertoi.

Leinonen johti Suomen dopingtestauslaboratoriota lukuisilla vuosikymmenillä aina 2010-luvulle asti. Uransa alkuaikoina Leinonen piti venäläiskollegaansa luotettavana. Hän ei uskonut ollenkaan, että Rodtshenkov olisi voinut olla vastuussa esiin tulleista dopingrikkomuksista.

– Alkuaikoina en todellakaan. Mutta kun mediassa alkoi tulla näitä tietoja, niin totta kai epäilykset heräsivät, Leinonen sanoi.

Leinonen muistuttaa, että Moskovan laboratorio julkaisi kemian tohtorin tutkinnon suorittaneen Rodtshenkovin johdolla lukuisia merkittäviä julkaisuja, joiden tuloksia dopingtestauslaboratoriot edelleen hyödyntävät rutiinityössään. Suomessa ja muualla dopingtestauslaboratorioihin onkin luotettu nimenomaan siksi, että ne ovat riippumattomia.

– Eihän tämän kirjan ja tutkimusten perusteella Venäjän laboratoriosta kovin hyvää kuvaa saa, Leinonen naurahti ja jatkoi:

– Mutta ihan vilpittömästi uskon, että tämä on valitettava poikkeus dopinglaboratorioiden joukossa. Uskon, että dopingvalvontaan ja dopinglaboratorioihin noin kokonaisuudessaan voi luottaa ja Suomessahan tämä on jo pitkään ollut ihan huippuluokkaa.

Olli-Pekka Karjalainen EM-kisat 2006 Göteborgissa
Olli-Pekka Karjalaisen moukari lensi Ruotsissa EM-hopealle. Mitali kirkastui myöhemmin kullaksi dopingkäryn takia.EPA / AOP

"Monilla on rahaa, harvoilla mitaleja"

Kilpauransa jo päättänyt moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen on kokenut henkilökohtaisesti dopingkäryn vaikutukset. Karjalainen nakkasi Ruotsissa 2006 moukarinsa EM-hopealle, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin mitali kirkastui kultaiseksi. Voittajaksi aikanaan julistettu valkovenäläinen Ivan Tihon kärähti kiellettyjen aineiden käytöstä ja menetti mestaruutensa.

– Valko-Venäjästä on puhuttu kaikenlaista vuosien varrella ja se konkretisoitui tuolla tavalla minun kohdallani, että kahdeksan vuotta kisojen jälkeen sain kultamitalin, Karjalainen sanoi Ylen aamussa.

Mitalin saaminen, vaikkakin kahdeksan vuotta myöhässä, tuntui Karjalaisesta silti hienolta. Hän kertoo, että silloin kova työ sai palkintonsa, vaikka toki hän olisi halunnut ripustaa mitalin kaulaansa jo Ullevin stadionilla. Mahdollisista sponsori- ja muiden rahojen menettämisestä Karjalainen ei kuitenkaan ollut harmissaan.

– Siihen voin ihan rehellisesti sanoa, että se ei ole ollenkaan se pointti ainakaan meikäläisellä. Ihmisiä, joilla on rahaa, on tässä maailmassa tosi paljon, mutta niitä, joilla on mitaleja, on vähemmän, Karjalainen sanoi.

Suomen Olympiakomitean hallituksen jäsenenä Karjalainen toivoo, että Rodtshenkovin ja Venäjän tapaus kokonaisuudessaan osoittaa, että dopingasiat otetaan kansainvälisissä yhteisöissä tosissaan.

– Jos siitä on pienikin apu, että tulevaisuudessa homma on reilumpaa kaikkien kannalta, niin se on äärimmäisen tärkeää. Jopa kokonainen, suuri huippu-urheilumaa ollaan valmiita sulkemaan kisoista kokonaan pois sen takia, että asioita saataisiin paremmalle tolalle. Koen, että tämä on omalla kummallisella tavallaan eteenpäin menoa.

Lue myös:

Venäjän dopingohjelman arkkitehti pelasti maansa skandaalilta jo Helsingin MM-kisoissa 2005 – paljastuskirja kertoo, miten hänestä tuli kymmenessä vuodessa Vladimir Putinille suuri uhka

Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta

Venäjän yleisurheiluliitto pyytää kattojärjestöä lykkäämään dopingsakon käsittelyä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat