Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venäjän urheilijatähdet saivat kaksi viikkoa armonaikaa – maan yleisurheilu välttyi täpärästi katastrofilta

Kansainvälinen yleisurheiluliitto heltyi Venäjän urheilujohdon vetoomusten edessä.

yleisurheilu
Korkeushypyn moninkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene on ilmaissut monta kertaa tyytymättömyytensä Venäjän yleisurheilupäättäjien toimintaan.
Korkeushypyn moninkertainen arvokisavoittaja Maria Lasitskene on ollut avoimen turhautunut epävarmaan tilanteeseen. Yegor Aleyev/Getty Images

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) antoi torstaina Venäjälle kaksi viikkoa armonaikaa maksaa rästissä olevat sakot.

Maan yleisurheilua uhkasi täydellinen sulkeminen kansainvälisestä toiminnasta. Se olisi tarkoittanut, etteivät venäläisurheilijat olisi päässeet kansainvälisiin arvokisoihin kuten Tokion olympialaisiin edes neutraalilla statuksella.

Näin voi yhä käydä, jos Venäjä ei suorita maan lajiliitolle Rusafille langetettua reilun viiden miljoonan euron maksua elokuun puoliväliin mennessä.

WA harkitsi torstain kokouksessaan Venäjän erottamista, mutta Venäjän urheiluministeri Oleg Matytsin vakuutti maan hoitavan sakkorangaistuksensa.

Venäjän urheilupäättäjät ryhtyivät toimiin, kun useampi maan eturivin yleisurheilija kertoi harkitsevansa urheilukansalaisuuden vaihtoa päästäkseen tulevaisuudessa kansainvälisille areenoille.

Rangaistuksen taustat

Venäjän yleisurheilu on ollut kriisissä vuonna 2014 alkaneista dopingpaljastuksista saakka. Maan lajikulttuuria ovat varjostaneet lukuisat positiiviset näytteet, huijausepäilyt ja dopingista tuomittujen valmentajien pysyminen pesteissään.

Viimeinen niitti oli Venäjän korkeushyppytähden Danil Lysenkon dopingtapaus. MM-hopeamitalisti Lysenko, 23, määrättiin vuonna 2018 kilpailukieltoon, kun hän oli jättänyt vuoden aikana väliin kolme dopingtestiä.

Lysenko ja Venäjän yleisurheiluliiton silloinen johto yrittivät selitellä missattuja dopingtestejä sairaustodistuksella, joka paljastui myöhemmin väärennetyksi. Korkeushyppääjää uhkaa tapahtuneesta kahdeksan vuoden kilpailukielto.

Korkeushyppääjä Danil Lysenkon dopingsaaga on ollut iso taakka Venäjän yleisurheilulle.
Danil Lysenkon dopingsaaga on syönyt Venäjän yleisurheiluliiton uskottavuutta. Paul Davey/AOP

Lysenkon tapauksen julkitulon jälkeen Kansainvälinen yleisurheiluliitto sulki Venäjän väliaikaisesti kansainvälisestä toiminnasta. Edes puhtaan testaushistorian venäläisurheilijoilla ei ole ollut tänä vuonna asiaa kansainvälisiin kilpailuihin.

Päästäkseen taas osaksi kansainvälistä yhteisöä Venäjän lajiliiton piti maksaa WA:lle heinäkuun alkuun mennessä viiden miljoonan dollarin (4,3 miljoonan euron) sakko ja yli miljoonan dollarin edestä muita dopingsotkuihin liittyviä kuluja.

Rahoja ei ole vielä näkynyt. Täydelliseen resurssipulaan vetoava Rusaf pyysi lykkäystä maksupäivään, minkä kansainvälinen liitto nyt myönsi.

Rusafissa on kuohunut muutenkin vuoden aikana. Lysenkon dopingsaagaan sotkeutunut entinen puheenjohtaja Dmitri Shljahtin ja muut johtohahmot joutuivat jättämään tehtävänsä vuoden alussa. Shljahtinin tilalle tullut Jevgeni Jurtshenko erosi puheenjohtajan pestistä pari viikkoa sitten – pian sen jälkeen, kun Rusaf oli jättänyt sakkonsa maksamatta.

Venäjän johtavat yleisurheilijat kuten korkeushypyn kolminkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene ja pika-aitojen maailmanmestari Sergei Shubenkov ovat ilmaisseet toistuvasti tyytymättömyytensä maan urheilupomojen toimintaan. Urheilijat vetosivat aiemmin kesällä jopa presidentti Vladimir Putiniin, jottei tämä antaisi Venäjän yleisurheilun syöksyä tuhoon.

– Olen todella huolissani, koska tarvitsen startteja ja kisoja. Tämä on ammattini ja elämäni. Minulla on paljon titteleitä ja palkintoja, muttei olympiamitalia. Olympialaisissa kilpaileminen kiinnostaa minua ensisijaisesti, Shubenkov sanoi pari viikkoa sitten Yle Urheilulle.

Lue myös:

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäläisten yleisurheilupomojen härski huijaus kävi kalliiksi, seuraukset nähdään jo seuraavissa arvokisoissa: "Täysin posketonta"

Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta

Venäjän dopingohjelman arkkitehti pelasti maansa skandaalilta jo Helsingin MM-kisoissa 2005 – paljastuskirja kertoo, miten hänestä tuli kymmenessä vuodessa Vladimir Putinille suuri uhka

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat