Suora

  • Urheiluruutu

Krista Pärmäkoski harjoittelee lähes tuhat tuntia vuodessa saadakseen kruunun uralleen – "Treenaan jopa pienellä riskillä, jotta olisin olympialaisissa ihan tikissä"

Krista Pärmäkoski tietää, millä taktiikalla naisten hiihtoa dominoinut Therese Johaug kukistetaan.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski harjoitteli viime kesänä maajoukkueen ulkopuolella, mutta on tänä kesänä joukkueen mukana.Ville Honkonen

Krista Pärmäkosken ja valmentaja Matti Haaviston yhteistyö on kestänyt jo 17 vuotta. Nyt kaksikolla on edessään vielä ainakin kahden kauden puristus, joka huipentuu vuonna 2022 Pekingin olympiakisoihin.

29-vuotias Pärmäkoski on pitkällä urallaan voittanut neljä olympiamitalia ja kuusi MM-mitalia. Kaikki nämä ovat olleet hopeisia tai pronssisia. Se kruunu eli kultainen mitali puuttuu yhä.

Tämän tavoitteen takia Pärmäkosken harjoittelua on kovennettu entisestään ja harjoitusmääriä on hilattu ylöspäin 900 tunnista lähes tuhanteen tuntiin vuodessa. Maajoukkueesta vain muutama mieshiihtäjä yltää samoihin tuntilukemiin, Iivo Niskanen uurastaa vielä enemmän.

Vuokatissa maajoukkueen kanssa leireillyt Pärmäkoski kertoi Yle Urheilulle, että hänen kaikki tekemisensä tähtää Pekingiin.

– Treenaan tällä kaudella jopa pienellä riskillä, jotta olisin olympialaisissa ihan tikissä, Pärmäkoski sanoi.

Hän jättää aikatauluilleen pienen takaportin, sillä vielä ei tiedetä, pystytäänkö koronaviruspandemian takia Pekingin olympiakisoja järjestämään aikataulussa. Voi olla, että tuo tärkein tavoite siirtyykin 2,5 vuoden päähän.

– Mutta juuri nyt menen sillä ajatuksella, että se on puolentoista vuoden päässä ja silloin olen pertsan kympillä elämäni kunnossa!

Korona helpotti maajoukkuepäätöstä

Keväällä iskenyt koronaviruspandemia on vaikuttanut vain vähän Pärmäkosken harjoitteluun. Hän siirsi kevään ulkomaan leirinsä kotimaahan ja pitää nyt kesällä kahden korkeanpaikan leirin sijaan vain yhden, pidemmän leirin.

– Tässä eletään nyt jännän äärellä. Minun pitäisi ensi viikolla lähteä leirille Sveitsiin, mutta se piti perua. Nyt siirrymme Italiaan, mutta katsotaan päästäänkö sinnekään. Tilanteet elävät, Pärmäkoski totesi hymyillen.

Juuri koronatilanteen ja leiritysten takia Pärmäkosken oli helppo tehdä päätös harjoitella tänä kesänä maajoukkueen mukana, kun viime kesänä hän harjoitteli maajoukkueen ulkopuolella.

Maajoukkueen leiritykset päästiin aloittamaan poikkeuksellisen myöhään, sillä Vuokatin leiri on kesän ensimmäinen yhteisleiri. Leirejä ei myöskään ole yhtä monta kuin aiemmin, mutta ainakin näillä näkymin joukkueen olisi tarkoitus pitää perinteinen jäätikköleiri lokakuussa Italiassa.

Pärmäkoski aikoo tehdä maajoukkueen kohdalta myös omia ratkaisuja ja jättää osan leireistä väliin.

– Koska leirit ovat enimmäkseen kotimaassa, ne on helppo toteuttaa ja niihin pystyy tekemään muutoksia. Pystyy esimerkiksi lähtemään aikaisemmin leiriltä pois, jos kokee itsensä kuormittuneeksi, hän totesi.

"Olen olosuhteiden pakosta joutunut hiihtämään sprinttiä"

Pärmäkoski sijoittui viime kaudella maailmancupin kokonaistilanteessa yhdeksänneksi, mutta hänen pistepottiaan verotti sairastuminen juuri ennen Tour de Skitä ja kiertue jäi sillä kertaa väliin.

Pärmäkoski uskoo, että hän oli tuolloin hyvässä kunnossa, mutta sairastelu vei rokotti tilannetta.

– Tuli vähän huonoa tuuria ja sairastumisia. Ne näkyvät heti tuloksissa. Vaatii tosi hyviä suorituksia, että pääsee palkinnoille ja jos on vähänkin alavireinen, niin se näkyy heti suorittamisessa, hän pohti.

Ensi kauden kilpailukalenteri on vielä pienoinen arvoitus, sillä vaikka Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) on julkaissut maailmancupin kalenterinsa, kulkee se vielä nimellä Suunnitelma A. Sekä FIS että maajoukkueet ovat valmistautuneet siihen, että kilpailuohjelmaan voi koronaviruspandemian takia tulla suuriakin muutoksia.

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski aikoo tulevissa MM-kisoissa taistella mitalista jokaisella matkalla, johon hän osallistuu.Ville Honkonen

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, aikoo Pärmäkoski kilpailla ensi talvena kohtuullisen paljon. Tour de Ski on myös ohjelmassa mukana.

– Tour on sopinut minulle, silloin kun olen kunnossa. Se palvelee hyvin ja nostattaa minulla hyvin kuntoa, mutta se vaatii sen, että kaikki on kunnossa. Sinne ei kannata puolikuntoisena lähteä, Pärmäkoski kertoi.

– Tarkoituksenani olisi paljon kisoja hiihtää, mutta nimenomaan normaalimatkan kisoja. Sprinttejä saatan varmasti jättää hiihtämättä.

Pärmäkosken sprinttikykyä on kyseenalaistettu viime vuosien aikana, eivätkä hänen tuloksensa ole olleet muutamia yksittäisiä kisoja lukuun ottamatta kärkikastiin kuuluvia. Pärmäkoski totesi nauraen, ettei hänen onnekseen tarvitse menestyä sprintissä, sillä hänen tavoitteensa on normaalimatkoilla.

– Kun ikää tulee lisää, niin ei se nopeus sieltä ainakaan helpolla kehity. Minun pitää miettiä asioita realistisesti, hän totesi.

Viime kauden viimeisessä maailmancupin sprintissä Drammenissa Katri Lylynperä voitti tuloksissa Pärmäkosken. Pärmäkoski totesi kisan jälkeen, että nyt hän voi jättää sprintit väliin. Hän on ollut vain tyytyväinen, että Suomeen on tullut uusia, nuoria sprinttereitä naisten puolellekin.

– Sitä on kaivattu. Voisi sanoa, että olen olosuhteiden pakosta joutunut hiihtämään tai saanut hiihtää sprinttiä. Onhan se hyvää harjoittelua normimatkoille, mutta minun kohdalla näkyi se, että ole teknisesti niin hyvä mutkissa ja syheröissä. Kun on vähän huonompi vire, niin se näkyy tuloksissa.

Krista Pärmäkoski
Sprintti ei ole kuulunut Krista Pärmäkosken suosikkimatkoihin. Tulevana talvena hän todennäköisesti jättää sprinttikisoja väliin.Tomi Hänninen

Tulevana talvena ohjelmassa ovat helmi-maaliskuussa myös välivuoden jälkeen MM-kisat. Oberstdorfissa naiset hiihtävät 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla ja väliaikalähdöllä sekä 30 kilometriä perinteisellä ja yhteislähtönä.

Yhdistelmäkilpailu on harvan hiihtäjän suosikkimatka, mutta Pärmäkoski on onnistunut menestymään tällä matkalla ja ottanut siltä kaksi arvokisamitaliakin. Yleensä hän menestynyt hyvin etenkin perinteisellä, mutta uskoo nykyään pärjäävänsä myös vapaalla. Etenkin kun kisa on väliaikalähdöllä, jolloin “taistellaan omaa päätä vastaan”.

– Minä pärjään niillä kaikilla! Sovitaan näin! hän nauroi.

– Haluan menestyä joka matkalla, mihin lähden. Ja aion osallistua sellaisille matkoille, joilla pystyn taistelemaan mitaleista.

Pärmäkoski tietää, miten Johaug kukistetaan

Naisten hiihtoa on parin viime vuoden ajan hallinnut yksi urheilija: Norjan Therese Johaug.

Viime kaudella hän voitti 17 maailmancupin osakilpailua, mutta kauden viimeinen maailmancupin osakilpailu, Oslon 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu osoitti, että Johaug on myös haavoittuvainen. Ruotsin vasta 20-vuotias huippulupaus Frida Karlsson osoitti taktista kypsyyttä ja kukisti norjalaisen 1,2 sekunnilla.

Myös Pärmäkoski tietää, miten Johaug kukistetaan.

– Sekä Theresellä että Fridalla on vahvuudet ylämäissä. Minun vahvuuteni tulevat tasaisilla ja loppukireissä, nimenomaan heitä vastaan. Sen takia yhteislähtökisat saattavat olla minulle se iskun paikka. Silloin pystyy hyödyntämään peesejä. Pitää pysyä peesissä nousuissa ja iskeä lopuissa, Pärmäkoski sanoi.

– Frida osoitti viime talvena, että kaikki on mahdollista. Taktista peliä pitää olla ja pitää luottaa ja uskoa siihen omaan tekemiseen.

Frida Karlsson ja Therese Johaug
Ruotsin Frida Karlsson onnistui taktiikassaan mainiosti viime maaliskuun Holmenkollenin osakilpailussa ja kukisti Therese Johaugin reilulla sekunnilla 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa.European Pressphoto Agency EPA

Johaugin ja Karlssonin kukistamiseen vaaditaan Pärmäkosken mukaan myös se, että sinä päivänä kaikki onnistuu. Vireen täytyy olla kohdallaan ja suksien voitelun onnistunut.

Viime talvena Salpausselän 10 kilometrin perinteisen kisassa Pärmäkoski oli jo oikeassa vauhdissa. Hän oli vielä kuuden kilometrin jälkeen Johaugia vain viisi sekuntia jäljessä. Viimeisillä kilometreillä ero kasvoi noin 12 sekuntiin ja Pärmäkoski sijoittui kilpailussa kolmanneksi.

– Lahti oli hyvä esimerkki. Siellä oli kaikki kohdallaan ja pääsin lähelle. Vielä vähän tarvitaan, mutta tässä onneksi taas treenataan koko kesä, hän hymyili.

Lue myös:

Urheilijasopimuksen Hiihtoliiton kanssa solminut Krista Pärmäkoski mukaan maajoukkueleirille ja rullahiihdon SM-kisoihin: "Eihän näissä sopimusasioissa mitään draamaa ollut"

Koronavirus vaikutti Krista Pärmäkosken suunnitelmiin – "Nyt osasin vetää stopin harjoittelusta"

Maajoukkueesta poisjäävä Matti Haavisto ei ole huolissaan suomalaisen maastohiihdon tulevaisuudesta – "Perustyö tehdään urheilija-valmentaja-akselilla, ja sen homman pitää toimia"

Krista Pärmäkosken tulevaisuuden kuviot auki – yhteenveto kaudesta vielä tekemättä: “Pitää saada kiinni terveysmurheista”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat