Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

NBA palasi kentille kuukausien koronatauon jälkeen - pelaajat polvistuivat

Polvistuminen on vakiintunut urheilijoiden tavaksi protestoida poliisiväkivaltaa vastaan.

NBA
Los Angeles Lakers, NBA polvistuminen
Lakersin pelaajat polvistuivat kansallislaulun aikana. Paidoissa oli kantaa ottava Black Lives Matter -teksti. Getty Images

Yhdysvalloissa koripalloliiga NBA:n pelit käynnistyivät torstaina paikallista aikaa useita kuukausia kestäneen koronaviruksesta johtuvan tauon jälkeen.

Floridassa pelattavassa avausottelussa toisensa kohtasivat Utah Jazz ja New Orleans Pelicans. Utahin palloilijat päihittivät New Orleansin edustajat pistein 106–104. Utahin kokoonpanosta parhaiten pisteiden teossa onnistui Jordan Clarkson 23 pisteellä. Eniten levypalloja joukkueelle nappasi Rudy Gobert (12).

New Orleans Pelicansille korkeimman pistesaldon kääri Brandon Ingram, joka tehtaili 23 pistettä ja haali kahdeksan levypalloa.

Illan aikana ottelivat myös Los Angelesin joukkueet Clippers ja Lakers, joiden kohtaaminen venyi trilleriksi asti. Tiukkojen vaiheiden jälkeen voittoon ponnisti lopulta Lakers luvuin 103–101. Koko ottelun paras pistemies oli Anthony Davis. Davis säkitti 34 pistettä ja repi kahdeksan levypalloa. Clippersin pistenikkarina toimi Paul George (30/5).

Kausi avattiin poliittisesti, sillä pelaajat olivat pukeutuneet paitoihin, joihin oli painettu poliisiväkivallan ja rasismin vastainen iskulause Black Lives Matter. Lause oli myös kirjoitettu pelikenttään.

Pelaajat myös polvistuivat kansallislaulun aikana. ESPN:n mukaan protestieleeseen osallistuivat kaikkien pelaajien ohella myös valmentajat ja tuomarit.

Ottelun jälkeen Lakersin LeBron James otti odotetusti kantaa polvistumisiin ja rasismiin.

– Edistystä on tapahtunut. Mutta aikaisemmin, kun edistystä on tapahtunut, olemme päästäneet jalan pois kaasulta. Emme voi tehdä sitä, James sanaili.

– Rasismia, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja poliisin raakuutta on paljon. Haluamme ihmisten kuuntelevan. Nyt heidän korvansa ovat auki.

Polvistuvia pelaajia ei rangaista

Polvistuminen kansallislaulun aikana on viime vuosina vakiintunut Yhdysvalloissa erityisesti mustien urheilijoiden tavaksi protestoida poliisiväkivaltaa vastaan. Tavan aloitti joukkueestaan sittemmin erotettu amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Colin Kaepernick vuonna 2016.

NBA:n komissaari Adam Silver ehti tuoreeltaan kommentoimaan, ettei polvistuvia pelaajia rangaista, vaikka liigan sääntöjen mukaan pelaajien onkin seisottava otteluiden avausseremonioiden aikana.

NBA:n ottelukausi pyörähti käyntiin poikkeusoloissa, sillä kaikki pelit järjestetään nyt Floridan Disney Worldissa "kuplaksi" kutsutun järjestelyn avulla. Pelit pelataan tyhjille katsomoille ja 22 joukkuetta majailevat paikan päällä kauden ajan ilman kontaktia ulkomaailmaan.

Suojautuminen on tarpeen, sillä Florida on yksi Yhdysvaltain tämän hetken pahimpia koronaviruksen epidemia-alueita.

Juttua muokattu klo 9.20: Lisätty LeBron Jamesin kommentit.

Lue myös:

ESPN paljastaa: NBA:n Kiinan-akatemioissa teini-ikäisiä pelaajia on lyöty ja potkittu – valmentajat kertoivat useista epäkohdista

NBA asetti strippiklubilla piipahtaneen Lou Williamsin kymmenen päivän karanteeniin

Zion Williamson palasi NBA-kuplaan, mutta pelaaminen jo ensi viikolla on epävarmaa

Tässä on NHL:n uusin joukkue – vuoden päästä aloittava seura sai nimensä elokuvista tutulta merihirviöltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat