Florence Schelling teki historiaa, kun hänet valittiin suurseuran johtoon – entinen huippuvahti oli jo hylännyt jääkiekon, mutta vakava onnettomuus muutti kaiken

31-vuotias Florence Schelling on ensimmäinen nainen, joka palkattiin urheilujohtajaksi miesten jääkiekon huippusarjaan.

jääkiekko
Florence Schelling
Florence Schelling kärsii edelleen oireista, jotka alkoivat yli vuosi sitten sattuneesta lasketteluonnettomuudesta. Hän on oppinut sanomaan ei asioille, joihin ei ole vielä kuntonsa puolesta valmis.RvS.Media/Robert Hradil/Getty Images

Puolitoista viikkoa ennen pääsiäistä entisen huippumaalivahdin Florence Schellingin puhelin soi. Soittaja oli jääkiekon eurooppalaisen suurseuran, SC Bernin toimitusjohtaja Marc Lüthi. Schelling oli järjestänyt marraskuussa Bernissä tyttöjen jääkiekkopäivän, joita hän pitää Sveitsissä vuosittain. Puheluun vastatessaan hän luuli, että on ehkä unohtanut maksaa tapahtuman jonkin laskun.

Asia ei kuitenkaan koskenut laskuja, vaan työtarjousta. Lüthi kertoi, että hän oli etsimässä Bernille uutta urheilujohtajaa ja Schelling oli yksi ehdokkaista. Se tuli täytenä yllätyksenä Schellingille, sillä hän ei ollut hakenut paikkaa. Hän ei ollut koskaan edes ajatellut siirtymistä urheilujohtajaksi.

31-vuotias Schelling oli kuitenkin aina unelmoinut, että hänestä tulisi jonain päivänä hotellin johtaja. Samaan aikaan kun Schelling pelasi jääkiekkoa maalivahtina, hän opiskeli ulkomailla liiketaloutta, jotta voisi peliuransa jälkeen saavuttaa kauan tavoittelemansa haaveammatin.

Opiskeluaikoina Schelling pääsi harjoitteluun hotelliin. Työ ei tuntunut omalta, mutta johtaminen kiehtoi yhä. Niinpä hän jatkoi opintojaan ja valmistui maisteriksi Linköpingin yliopistosta.

– Päämääräni on aina ollut johtoasemassa työskentely, mutta en ajatellut työpaikan tulevan tällä tavalla jääkiekossa, Schelling kertoo Yle Urheilulle videopuhelun välityksellä.

Kun Schelling pian Lüthin ensimmäisen yhteydenoton jälkeen kutsuttiin työhaastatteluun, hän tiesi haluavansa pestin.

– Valmistauduin haastatteluun aivan hulluna. Ajattelin, että teen kaikkeni, jotta saan paikan.

Huhtikuussa sveitsiläisseura tiedotti valinneensa Schellingin pestiin. Se oli Zürichissä syntyneelle Schellingille saavutus, jolla hän teki historiaa: hän on ensimmäinen nainen urheilujohtajana miesten jääkiekon huippusarjassa. Uutinen levisi ympäri maailmaa, ja siitä kirjoittivat paitsi lukuisat urheilutoimitukset, myös arvostettu talouslehti Forbes (siirryt toiseen palveluun).

Oli kuitenkin pienestä kiinni, ettei Schelling olisi päätynyt lainkaan jääkiekon pariin peliuransa jälkeen.

Armoton itsearviointi piiskasi ennätykselliseen peliuraan

Jääkiekkoon Schelling rakastui 3-vuotiaana, jolloin hän kysyi ensimmäistä kertaa vanhemmiltaan lupaa pelata. Ensimmäinen vastaus oli kieltävä, ja Schelling sai inttää lupaa uuteen harrastukseen useita kertoja ennen kuin vanhemmat heltyivät. Samaa sinnikkyyttä hän tarvitsi urallaan monet kerrat myöhemminkin esimerkiksi kuntoutuessaan loukkaantumisista ja hioessaan itseään kohti viimeisiä olympialaisiaan, kun tukena ei aina ollut maalivahtivalmentajaa.

Pelipaikkaansa Schelling ei päässyt päättämään itse. Kotona pihapelit olivat jatkuvasti pystyssä autotallissa, eikä Schelling saanut osallistua isoveljiensä peleihin, ellei hän mennyt maaliin. Siitä syttyi todellinen intohimo lajiin, ja Schelling käytti perheen lomamatkoillakin aikansa jääkiekkoon aina, kun se oli mahdollista.

Kova harjoittelu tuotti tulosta, ja Schelling pyydettiin naisten maajoukkueen leirille ensi kertaa hänen ollessaan 13-vuotias. Vuosien varrella hänestä tuli Sveitsin maajoukkueen kulmakivi, joka kirjautti maalivahtien ennätykset hurjiin lukuihin (siirryt toiseen palveluun).

Florence Schelling tuulettaa voittoa Korean olympialaisissa 2018.
Florence Schelling suunnitteli alun perin, että päättäisi peliuransa Sotshin olympialaisten vuoteen 2014. Sveitsin historian ensimmäinen olympiamitali sai hänet kuitenkin haluamaan lisää ja ura sai jatkua vielä neljä vuotta.Harry How/Getty Images

Schellingillä on 44 pelillään eniten pelattuja MM-otteluita ja 21 voitollaan enemmän voittoja MM-jäillä kuin kenelläkään muulla maalivahdilla. Lisäksi hän on ollut yhtäjaksoisesti pisimpään joukkueensa maalilla arvokisoissa. Schelling vartioi Sveitsin maalia vuoden 2013 MM-kisojen viimeisessä alkulohko-ottelussa Yhdysvaltoja vastaan 5. huhtikuuta. Tuosta alkanut peliputki päättyi vasta Korean olympialaisten puolivälierään 17. helmikuuta 2018.

Schelling päätti uransa olympiakeväänä 2018. Tuolla kaudella hän ei päässyt Linköpingissä jokaisen treenin tai pelin jälkeen keskustelemaan maalivahtivalmentajan kanssa. Niinpä hän teki 12 kohdan itsearvioinnin jokaisesta pelistä, jotta voisi analysoida otteitaan ja parantaa suorituksiaan.

Hän arvioi numeroin ja kommentein eri osa-alueita, kuten sijoittumistaan, torjuntoja läpiajoista ja irtokiekkojen kontrollointia.

Osa-alueet Schelling pisteytti yhdestä viiteen. Tosin Schelling on niin itsekriittinen, ettei hän koskaan antanut itselleen parasta arvosanaa, koska asiat voi hänen mukaansa tehdä aina paremmin. Schelling kertoo, että arvioinneissa näkyi harvoin edes numeroa neljä.

Florence Schelling teki itsearviointeja peleistään viimeisenä pelivuotenaan. Tavoitteena oli saada yli 35 pistettä, mikä oli hänelle poikkeuksellisen hyvä tulos. Tässä esimerkissä Schelling on antanut itselleen 40 pistettä.
Tällaiselta näyttää yksi Schellingin hyvistä otteluista itsearvioinnissa.Florence Schelling- schellingf.com/blog/

Schellingin uran viimeinen kausi Linköpingissä oli hänen uransa paras. Schelling oli Linköpingin maalilla 31 ottelussa, joista kymmenessä hän torjui nollapelin. Päästettyjen maalien keskiarvo oli vain 1,45.

Huippukaudesta huolimatta Schellingillä ei ollut enää motivaatiota jatkaa maalivahtina, vaikka pelivuosia olisi ollut iän puolesta vielä jäljellä. Yksi syy oli se, etteivät edes maailman parhaat naiskiekkoilijat saa pelaamisesta sellaista palkkaa, jolla voisi elättää itsensä.

– Minusta tuntui, että on aika aloittaa oikeat työt, koska koko elämäni olin pelannut jääkiekkoa enemmän harrastuksena kuin ammattina. Se oli aina harrastus. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä vaikeampaa oli löytää jääkiekolle aikaa.

Suomalainen esikuva oli tärkeä tuki uudella uralla

Jääkiekkouransa yhden kenties suurimmista pettymyksistä Schelling koki juuri ennen kuin aloitti neuvottelut Bernin kanssa, kun hänet irtisanottiin alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajan paikalta.

Pestiin Schelling eteni nopeasti. Kun hän ilmoitti peliuransa päättymisestä keväällä 2018, meni vain pari viikkoa ennen kuin Schellingiä kysyttiin ikäluokan apuvalmentajaksi.

– Se työmahdollisuus tuli valtavana yllätyksenä, koska se tuli niin nopeasti. Pidin sitä hyvänä mahdollisuutena, koska haluan tukea naisten jääkiekkoa kaikin mahdollisin tavoin.

Jo seuraavana vuonna Schelling eteni saman ikäluokan päävalmentajaksi, kun Steve Huard erosi tehtävästään.

View this post on Instagram

Hockey friendships are the best friendships!👯‍♀️ Mira, a former goalie for the Finnish Olympic Team and now head coach for the Finnish U18 Women’s National Team! I met Mira a couple years ago at an IIHF High Performance Camp in Vierumäki where I was an Athlete Ambassador and Mira was already a coach!💁‍♀️ Our friendship grew over the years and Mira has become my coaching role model from day 1 when I started coaching last year.💫So thankful for Mira helping and supporting me with my coaching, but also for always giving me valuable advice and new ideas!🙏 Thank you Mira for being such a valuable friend and role model! See you soon again at World Championships! #highfive

A post shared by Florence Schelling OLY (@schellingf) on

Valmentajana Schelling sai paljon tukea Suomesta. Hän oli tutustunut muutamaa vuotta aiemmin Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajaan Mira Kuismaan, josta tuli nopeasti Schellingille valmentajana esikuva.

– Kun minä aloin valmentaa, Mira oli aina tukenani ja auttamassa. Sain aina kysyä häneltä, jos minulla oli jotain kysyttävää. Ja tietysti katsoin ylöspäin sitä, mitä hän teki. Hänellä on paljon tietoa ja hän on halukas jakamaan sitä. Se on upeaa. Monella valmentajalla on paljon tietoa, mutta he eivät halua jakaa sitä muille.

Yhteistyö Kuisman kanssa kulminoitui viime vuodenvaihteessa tyttöjen MM-kisoissa. Suomi ja Sveitsi eivät kohdanneet toisiaan lainkaan Slovakiassa järjestetyssä turnauksessa, joten kaksikko vietti paljon aikaa yhdessä ja jakoi näkemyksiään valmentamisesta.

– Se oli todella hauskaa ja avointa. Yhdessä vaiheessa hengailimme niin, että Mira teki Suomen joukkueelle valmennusvideoita ja minä Sveitsin joukkueelle. Pystyin kyselemään samalla, mitä mieltä Mira on eri asioista.

Vakava onnettomuus laittoi jääkiekon jälleen ykköseksi

Varsinkin peliurallaan Schellingin päivät olivat todella täysiä, sillä hän työskenteli ja opiskeli seura- ja maajoukkueiden pelien ja treenien ohella. Kiireiset aikataulut pakottivat hiomaan oman ajanhallinnan huippuunsa.

Pelivuosinaan Schelling esimerkiksi teki joka sunnuntai to do -listan koko alkavalle viikolle. Listoihin hän merkitsi paitsi treeninsä ja palautettavat koulutyönsä, myös kaikki pienemmät askareet, kuten sähköpostien lukemisen, kaupassa käymisen, kokkaamisen ja syömisen. Jopa vapaa-ajalle oli aikataulutettu oma paikkansa.

Äkkipysähdys hektiseen elämään tuli helmikuussa 2019.

Onnettomuus oli todella, todella vakava. Saan olla onnellinen, että olen edelleen elossa. Ja olin todella, todella onnekas, etten ole vammautunut.

Florence Schelling

Schelling hakeutui konsultin töihin peliuransa jälkeen, mutta lopetti ne alkuvuodesta 2019 ja matkasi lomalle Alpeille vanhempiensa kanssa. Yhtenä päivänä kolmikko lähti laskettelemaan. Päivä oli kaunis, taivas kaartui pään ylle kirkkaan sinisenä ja yön aikana vuorilla oli satanut lunta.

Uusi lumi oli kasautunut tuulessa rinteeseen ja muuttanut sen muotoja. Se yllätti Schellingin laskun aikana, minkä seurauksena hän kaatui vauhdista kasvot edellä maahan. Onnettomuudessa hänen kuudes niskanikamansa murtui.

– Onnettomuus oli todella, todella vakava. Saan olla onnellinen, että olen edelleen elossa. Ja olin todella, todella onnekas, etten ole vammautunut.

View this post on Instagram

I think I should have kept playing hockey, it seems a lot less dangerous!🙈 Last Saturday I had a skiing accident and fell on my head. Upon impact, I heard something crack in my neck, so I realized the severity of my fall right away. First thing I checked was wheather I could feel/move my fingers and toes, which I did so I was very much relieved but the pain in my neck would not fade. Once the skislope rescue service reached me, initial test were made and I was told that she'll alarm the Rega helicopter to come pick me up and fly me to the hospital. As soon as I got to the hospital, more tests were done and I went through a CT scan. The diagnosis: fractured the sixth cervical vertebra of the spine. I underwent a successful surgery and been in the hospital until today to recover. We're looking at 6 months until full recovery! Since I currently can't do much more than just laying around, I'm watching all the ski races in Åre and all I can say is Hopp Schwiiz and congratulations to Wendy Holdener for Gold and Corinne Suter for Bronze!🇨🇭 Xo Florence

A post shared by Florence Schelling OLY (@schellingf) on

Onnettomuuden jälkeen Schelling vietti sairaalassa viikon. Kuudentena sairaalapäivänä hän pystyi kävelemään, mutta se oli hyvin kivuliasta. Tuolloin Schelling pystyi käymään omin avuin vain vessassa, minkä jälkeen hän oli jo uupunut.

Kotiin päästyään Schelling mieli ulos. Ensimmäisillä kerroilla yritykset pysähtyivät kuitenkin jo kotiovelle. Schelling sai puettua vaatteet päälleen, minkä jälkeen hänen oli jo päästävä nukkumaan.

Kun Schellingillä yhtäkkiä oli paljon aikaa ajatuksilleen, hän ymmärsi, että haluaa tehdä työtään urheilun, mieluiten jääkiekon, parissa.

Tavoitteena palauttaa Bern huipulle

Schelling on aina vaatinut itseltään paljon, mutta nyt uuden pestin alkumetreillä työhön on tuonut lisähaastetta paitsi toipuminen lasketteluonnettomuudesta, myös poikkeuksellinen korona-aika.

Juuri ennen haastattelua kesäkuisena iltapäivänä Schellingin eteen on tullut jälleen yksi lisätyötä vaativa käänne. Sveitsin hallitus on kertonut uusista koronarajoituksista, joihin kuuluu ulkomailta maahan tulevien 14 päivän karanteeni.

Vielä kesä-heinäkuun vaihteessa Schellingillä ei ollut aavistustakaan, milloin Sveitsin korkeimman sarjatason NLA:n kausi alkaa. Bern oli kuitenkin jo ehtinyt hankkia lentoliput kaikille ulkomaalaispelaajilleen, jotta joukkueharjoittelu tulevaa kautta varten voitaisiin aloittaa. Nyt Schellingin täytyi ottaa yhteyttä pelaajiin ja kertoa, että Sveitsiin tuloa pitää aikaistaa. Sitten kaikki lentoliput piti vaihtaa uusiin.

Vaikka pääsiäisenä alkanut urheilujohtajan pesti on ollut Schellingin mukaan jännittävä ja stressaava, on siihen mahtunut myös paljon hienoja kokemuksia.

– Nautin tästä todella paljon. Minulla ei ole koskaan tylsää, vaan minua haastetaan joka päivä. Toivon vain, että päiväni eivät olisi 24-tuntisia, vaan ennemminkin 48-tuntisia, hän kertoi naureskellen.

Florence Schelling
Florence Schelling ei itse ajattele sitä, että tekee urheilujohtajana historiaa. Hänelle tärkeintä on onnistua työssään.Jean-Christophe Bott/AOP

Lasketteluonnettomuutta seuranneista oireista Schelling kärsii edelleen ja hän käy kahdesti viikossa aivotärähdyskeskuksessa ja kuntoutuksessa. Urheilujohtajan pestinsäkin hän aloitti 50-prosenttisella työajalla.

Intensiivisellä kuntoutuksella vointi on kohentunut pikkuhiljaa.

– Voin joka päivä paremmin. Toivottavasti olen pian sataprosenttisessa kunnossa.

Urheilujohtajana Schellingiltä odotetaan SC Bernin palauttamista huipulle. Bern on kahdeksankertainen Sveitsin mestari. Viiden viime vuoden aikana joukkue on vienyt mestaruuden peräti kolmesti, mutta koronaan keskeytyneellä viime kaudella suurseura olisi jäänyt tyystin pudotuspelien ulkopuolelle.

Haastava työ tuntuu Schellingistä hänen oman unelmansa elämiseltä.

– Haluan tehdä hyvää työtä, ja jos teen, joukkue menestyy. Minulla on kuitenkin vielä paljon todistettavaa. Haluan tämän organisaation olevan menestyvä ja haluan olla sitä myös itse. Tulevaisuudessa haluan olla Sveitsin mestaruuden voittavan joukkueen urheilujohtaja.

Lue myös:

Sveitsissä historiallinen nimitys: Ensimmäinen naisurheilujohtaja mahtiseuran pomoksi – "Vaatii varmasti rohkeutta organisaatiolta"

Lähteet: https://schellingf.com/blog

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat