Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Saksan keihästähti Johannes Vetter on tällä hetkellä mieluummin Kuortaneella kuin Tokiossa – käden lihasvamma saattaa estää täysitehoisen heittämisen

Johannes Vetter on viihtynyt Kuortaneen keihäspaikalla. Lauantaina hän toivoo pystyvänsä heittämään ilman kipua kädessään.

yleisurheilu
Johannes Vetter
Johannes Vetter on kilpaillut Kuortaneella kaksi kertaa aiemmin. Ensimmäisellä kerralla hän voitti kilpailun ja toisella kerralla sijoittui toiseksi.Lehtikuva / Timo Aalto

Johannes Vetter seisoo Kuortaneenjärven rannalla ja valitsee sopivia kiviä heitettäväksi. Soulin maailmanmestari Tapio Korjus kertoi Yle Urheilun Olympiaviikonlopussa heittäneensä aina ennen kilpailua kolme kiveä. Se toimi hänelle sekä henkisenä että fyysisenä valmistautumisena itse kisaan.

Vetter aikoo yrittää nyt samaa keinoa.

– Hän ei kuitenkaan heittänyt yli 94 metriä? Vetter varmistaa virnistäen ja valmistautuu sinkauttamaan kiven veteen.

Saksan ennätyksen 94,44 kolme vuotta sitten heittänyt Vetter linkoaa viisi kiveä kauaksi rannasta ja toteaa tyytyväisenä:

– Lähellä 90 metriä.

Suomessa kuin lomalla

27-vuotias Vetter viihtyy Suomessa. Hänen mielestään Suomessa kilpaileminen on hänelle aina vähän kuin lomalle lähtisi, sen takia hän tuli Kuortaneelle jo hyvissä ajoin ennen lauantain kisaa. Maisemat ovat erilaiset kuin kotimaassa, mutta Suomi tuo Vetterille aina hyvän tunnelman ja hän tuntee itsensä rentoutuneeksi. Vetter sanoo pitävänsä myös suomalaisten mentaliteetista, vaikka välillä olemmekin hieman sulkeutuneita.

Ja etenkin Kuortaneelta Vetterillä on hyviä muistoja.

– Tiedän, että tämä on historiallinen paikka keihäänheittäjille. Vuonna 2016 meillä oli loistava kilpailu, Vetter muisteli Yle Urheilun haastattelussa.

– Se oli minulle ensimmäinen kerta täällä ja voitin kauden parhaallani. Se oli mahtavaa!

Vetter heitti tuolloin 88,23 ja pystyi parantamaan kauden parastaan vasta reilun kahden kuukauden kuluttua kauden viimeisessä kilpailussaan.

Myös seuraavana vuonna Kuortaneen keihäskisa tarjosi katsojille paljon nähtävää. Vetter tempaisi heti ensimmäisen heittonsa 87–88 metriin, mutta heitto oli yliastuttu. Hänen maanmiehensä Thomas Röhler vei voiton 87,28 metriä kantaneella heitolla. Vetter joutui tyytymään toiseen sijaan 83,70 metrin kiskaisullaan.

Kuortane tällä hetkellä parempi paikka kuin Tokio

Vetter päätti viime kauden Dohan MM-kisojen pronssijuhliin. Hän oli keihäskauden maailmantilaston kakkonen Viron Magnus Kirtin jälkeen ja hänen kauden pisin heittonsa kantoi 90,03.

Tämä kausi on ollut Vetterille, kuten muillekin yleisurheilijoille, hyvin erilainen koronaviruspandemian takia. Siinä missä aiemmin Vetter on avannut kautensa huhti-toukokuussa, on Kuortaneen kisa nyt hänen kautensa toinen kisa.

– Harjoittelumme alkoi marras-joulukuussa ja me vain harjoittelimme ja harjoittelimme kuukausia. On vaikea valmistautua tulosten parantamiseen ilman kilpailuja, Vetter totesi.

– On myös vaikea löytää tasapainoa harjoituksiin, ettei treenaa liikaa tai liian löysästi. Sen takia tämä viikonlopun kisa on minulle hyvin tärkeä.

Johannes Vetter
Johannes Vetterin kauden avaus meni penkin alle kyynärpäävamman takia.imago sportfotodienst

Yleisurheilijoiden pitäisi tällä hetkellä kilpailla toisella puolella maailmaa olympialaisissa, mutta pandemian takia kaikki on muuttunut. Vetter sanoo olevansa tällä hetkellä mieluummin Kuortaneella kuin Tokiossa ja hänen mielestään kisojen siirtäminen vuodella oli Kansainvälisen olympiakomitealta järkevä päätös.

– Tilanne voi kuitenkin muuttua päivittäin, viikoittain, kuukausittain. Meidän täytyy pysyä rauhallisina, mutta myös toimia yhdessä ja tehdä yhteistyötä, jotta voimme parantaa tilannetta, Vetter sanoi.

Heittäminen ilman kipua olisi täydellistä

Vetter palaa lauantaina jälleen Kuortaneen kentälle ja toivoo pystyvänsä heittämään paremmin kuin edellisellä kerralla. Pientä huolta kuitenkin aiheuttaa Vetterin kyynärpäässä oleva lihasvamma, joka pilasi hänen kauden avauksensa viime lauantaina.

Tuolloin vuoden 2017 maailmanmestari heitti kolme kertaa ja sai jokaisella kerralla rastin ruutuun. Tämän jälkeen hän jätti leikin kesken.

– Minulle tuli pieni repeämä kyynärpään lihakseen 4–5 viikkoa sitten. Se on ollut vielä vähän tulehtunut, joten päätimme jättää kisan kesken varotoimenpiteenä, Vetter kertoi, mutta uskoi kätensä olevan heittokunnossa lauantaina.

– Lääkärini ja fysioterapeuttini ovat tehneet hyvää työtä. Odotan innoissani, kuinka pitkälle pystyn heittämään lauantaina.

Sitä, pystyykö Vetter heittämään kilpailussa täydellä teholla, hän ei uskalla vielä luvata. Hän kuitenkin aikoo tehdä parhaansa.

– Sen näkee sitten tuloksista, miten kävi. Tällä hetkellä tunne kyynärpäässäni on kuitenkin paljon parempi kuin viikko sitten. Jos pystyn heittämään ilman kipua kädessäni, se olisi täydellistä, hän pohti.

– Jos heitän yli 85 metriä, olen hyvin, hyvin kiitollinen. Mutta otan mielelläni vastaan myös 90 metriä tai enemmän!

Kisan jälkeen Vetter on suunnitellut myös tekevänsä jotain hyvin suomalaista.

– Aion silloin kokeilla suomalaista olutta, koska en muista, miltä se maistui, hän naurahti.

Kuortaneen kilpailua voi seurata lauantaina TV2:sta ja Yle Areenasta kello 17.30 alkaen.

Lue myös:

Suomeen tulevat ruotsalaiset yleisurheilutähdet käyvät koronavirustesteissä: "Se on melkoista"

Korkeuslupaus Arttu Mattila venyi harvinaisen kovaan ennätysparannukseen, mutta ei tyydy tähän: "Olen vielä ihan raakile"

Kuortaneelle matkaa viikonloppuna yleisurheilun kärkinimiä ympäri Eurooppaa – koronarajoitukset eivät pidättele ruotsalaisia tai tshekkejä: "On suositeltu, että heillä on testi tehtynä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat