Fifan maine kärsi jälleen uuden kolauksen – Olli Rehn uudistaa kohuissa ryvettyneen jalkapallon kattojärjestön toimintatapoja kulisseissa: "Tämä vain kannustaa"

Fifan hallintokomiteassa toimiva Olli Rehn pitää Gianni Infantinoon kohdistuvaa rikostutkintaa harmittavana lommona kattojärjestön maineelle.

jalkapallo
gianni infantino
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on rikostutkinnan kohteena Sveitsissä.Getty Images

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa joutui kohun keskelle torstaina, kun Sveitsin viranomaiset aloittivat rikostutkinnan Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon toimista.

Fifan hallintokomitean varapuheenjohtajana toimiva Olli Rehn pitää rikostutkintaa harmittavana lommona vuosien saatossa korruptiokohuissa ryvettyneen Fifan maineelle.

– Fifan kannalta tämä on luonnollisesti valitettavaa, mutta on välttämätöntä selvittää asiat avoimesti. Valitettavaa tämä on etenkin siksi, että Infantinon johdolla on viime vuosina tehty hyvin paljon arvokasta työtä Fifan sääntöjen ja käytännön toimintatapojen uudistamiseksi, Rehn sanoo Yle Urheilulle.

– On silti syytä muistaa, että oikeusvaltioperiaatteen mukaan ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan.

Sveitsin valtion erikoissyyttäjä tutkii Infantinon ja Fifan korruptiotutkintaa johtaneen, Sveitsin valtakunnansyyttäjän paikalta viime viikolla eronneen Michael Lauberin välisiä yhteyksiä. Erikoissyyttäjä Stefan Keller on löytänyt viitteitä siitä, että Infantinon ja Lauberin kokouksiin olisi liittynyt rikollista toimintaa.

Suomen Pankin pääjohtajana toimiva Rehn on ollut Fifan hallintokomitean varapuheenjohtaja vuodesta 2017 lähtien. Hän näkee, että Fifan toimintatavat ovat nykyään huomattavasti paremmassa kunnossa kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.

Olli Rehn
Olli Rehn Euroopan keskuspankkien foorumissa Portugalissa viime kesänä.Getty Images

Rehnin kaudella hallintokomitea on parannellut muun muassa taloushallintoa ja jääväämiskäytäntöjä sekä edistänyt naisjalkapallon aseman vahvistamista. Hallintokomitea on myös valmistellut 1,5 miljardin dollarin korona-apurahastoa.

– Tämä tutkinta vain kannustaa viemään uudistuksia eteenpäin entistä määrätietoisemmin ja vahvistamaan hyviä jo käytössä olevia toimintatapoja Fifan hallinnossa. Kansainvälisen liiton pitää olla vahvalla eettisellä tasolla. Tätä kovaa työtä on tehty viime vuodet ja sitä jatketaan edelleen, Rehn toteaa.

Entinen elinkeinoministeri ja EU-komissaari Rehn on pelannut Mikkelin Palloilijoissa SM-sarjaa vuonna 1981. Jalkapallo on pysynyt tärkeänä osana elämää myös myöhemmällä uralla. Veikkausliigan puheenjohtajana Rehn toimi vuosina 1996–1997.

– Tunnen hyvin sen tuskan, mitä jalkapalloihmiset ovat kokeneet niinä vuosina, kun Fifa oli valitettavan korruptoitunut. Uskon, että futisihmiset tukevat tekemäämme työtä ja kannustavat hallinnon uudistamisessa, jotta voimme keskittyä jalkapallon kehittämiseen, pelaamiseen, katsomiseen ja kannustamiseen hyvillä mielin.

Juttua muokattu 12.05: Rehn toimi Veikkausliigan, ei Palloliiton puheenjohtajana 1996–1997.

Lue myös:

Tämä tiedetään Fifan puheenjohtajan rikostutkinnasta – kommentti neljän vuoden takaa nousi kyseenalaiseen valoon, suomalaisprofessori piristyi

Sveitsin valtion erikoissyyttäjä aloittaa rikostutkinnan – kohteena Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino

Fifan korruptiotutkintaa johtanut valtakunnansyyttäjä erosi – valehteli tuomioistuimen mukaan tapaamisista Fifa-pomon kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat