Kommentti: Stanley Cupin voittajan ennustaminen on vaikeampaa kuin koskaan – koronataukokaan ei pelasta ongelmajoukkueita NHL:n lopputurnauksessa

NHL:n pudotuspelimenestyjien ennustaminen on vaikeaa aina, mutta etenkin tänä vuonna se tuntuu lähes mahdottomalta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Rogers Place Edmonton
Edmonton on toinen jääkiekon NHL:n lopputurnauksen peliareenoista. Getty Images

Jääkiekon NHL:ää tarkemmin seuraavat tietävät tarkasti, miten vaikeaa Stanley Cupin voittajaa on veikata ennakkoon. Pelkästään 2000-luvulla NHL:ssä on nähty kolmetoista eri mestaria. Vertailuksi mainittakoon, että koripalloliiga NBA:ssa on nähty 2000-luvulla yhdeksän eri mestaria ja jalkapallon Englannin Valioliigassa seitsemän.

Nyt jos koskaan NHL:n voittajan ennustaminen vasta vaikealta tuntuukin.

Käsillä on ennennäkemätön lopputurnaus- ja pudotuspelisirkus koronakuplineen kaikkineen. Vielä kun mukana on historiallisesti peräti 24 joukkuetta, matkasta tulee joukkueille armottoman kova. Mikäli Lord Stanleyn pokkaa joukkue, joka aloittaa pudotuspelisarjat jo karsintakierrokselta, sen tulee voittaa normaalin 16 ottelun sijaan 19 playoff-ottelua.

Kun mietitään NHL-kiekon vauhti- ja fysiikkaelementtejä – etenkin pudotuspelimaailmassa – rypistystä voi pitää huimana. Varsinkin kun normaalin rasituksen päälle lisätään kuplaelämän aiheuttamat mentaalipuolen haasteet. On selvää, että eristyksissä istuminen kaukana perheistä ja läheisistä aiheuttaa monelle pelaajalle vahvan stressireaktion.

NHL:n raaka pudotuspelimaailma on aina henkien taistoa, mutta nyt henkistä kovuutta vaaditaan enemmän kuin koskaan. Se joukkue, joka saa heti pelin raiteilleen ja luotua joukkueeseen oikean tunnelman, saattaa purjehtia pitkällekin ja päinvastoin. Jos koronakaranteeni kuplassa ei maistu ja homma lähtee alussa väärille urille, hyväkin joukkue on nopeasti pulassa.

Kun avauskierroksella sarjat pelataan poikkeuksellisesti paras viidestä -systeemillä, keskittymisen pitäminen olennaisessa näyttelee koronaturnauksessa valtavan suurta roolia.

Päivän kunto ratkaisee

Kun mietitään mahdollisia voittajakandidaatteja, pakka on nähdäkseni pahemmin levällään kuin koskaan aiemmin. Totta kai materiaaliltaan lähtökohtaisesti laadukkaammille joukkueille annetaan pienimmät kertoimet, mutta tänä vuonna saatetaan nähdä isokin sensaatio.

Pitkän tauon jälkeen jokaisen joukkueen iskukyky on täysi arvoitus. NHL on jo lähtökohtaisesti uskomattoman tasainen, mistä viikot ennen koronataukoa olivat oiva osoitus. Tampan peli yski samaan aikaan, kun Philadelphian ja Los Angelesin kaltaiset joukkueet marssivat voitosta voittoon.

Päivän kunto ratkaisee tarunhohtoisessa aina, niin nytkin.

Sellaiset altavastaajat, joiden peruspaketti on kunnossa, saattavat olla vaarallisia etenkin pudotuspelien alussa. Esimerkiksi idässä New York Islandersin ja Columbuksen kaltaiset joukkueet ovat todella inhottavia. Ne sitoutuvat vahvasti viisikkopeliin, ne varjelevat laadukkaasti omaa maaliaan ja niillä on hyvät maalivahdit.

New York Islanders
New York Islanders sopii Tommi Seppälän mukaan pudotuspelimaailmaan täydellisesti. AOP

Tällaisia joukkueita vastaan on helppo ahdistua nopealla tahdilla. Nämä ovat joukkueita, jotka malttavat odottaa ja näivettää vastustajaa. Islanders ja Columbus eivät pelaa kaunista jääkiekkoa eivätkä ne ole tottuneet kruisailemaan voittoihin, mutta tällainen tyyli sopii pudotuspelimaailmaan täydellisesti.

Etenkin kun monet lähtökohtaisesti paremmat joukkueet varmasti hakevat alussa parasta virettään.

Lännessä pidän ison potentiaalin joukkueena esimerkiksi Nashvillea. Predators on merkittävästi parempi joukkue kuin miltä se aiemmin talvella näytti. Koronatauko olisi tuskin voinut tulla millekään toiselle joukkueelle parempaan saumaan. Kollektiivinen ahdistus ja ketutus oli alisuorittaneen joukkueen pahin käsijarru keväällä.

Jos musiikkikylän porukka saa pudotuspelikarkeloihin hyvän lähdön, siitä voi tulla kaikkien vaikeuksien jälkeen äärimmäisen inhottava vastustaja.

Pekka Rinne, Juuse Saros
Pekka Rinteen ja Juuse Saroksen Nashville Predatorsille koronatauko tuli hyvään saumaan. AOP

Vaikka pakka on levällään, en silti usko koronatauon pelastavan moniongelmaisia seuroja. Seurat, joissa kulttuuri on kasvanut kieroon jo aiemmin tai joiden pelissä on yksinkertaisesti liian suuria rakenteellisia ongelmia, ovat lirissä myös koronatauon jälkeen. Ensimmäisenä tulee mieleen Florida.

Kurittomuus kiusaa Floridaa

Panthers palkkasi menneenä kesänä penkin taakse kolminkertaisen Stanley Cup-luotsi Joel Quennevillen Chicagosta. Tätä kautta piti Sunriseen palauttaa kuri ja järjestys. Kummastakaan ei kuitenkaan ollut menneen runkosarjan aikana pienimpiäkään viitteitä, vaan kissojen viisikot olivat ihan yhtä levällään kuin aina aiemminkin.

Ne, jotka katsoivat täällä viikolla Floridan 0–5-tappioon päättyneen harjoituspelin Tampaa vastaan, saattoivat huomata, ettei koronakaan palauttanut kylään kuria eikä järjestystä. En näe perusteita sille, miksi Florida yhtäkkiä pystyisi pelaamaan neljän kierroksen ajan laadukasta ja kurinalaista pudotuspelilätkää.

Kurittomuus, johtajuusvaje ja identiteettikriisi – siinä Floridan ongelmat.

Florida Panthers
Florida hävisi harjoitusottelun Tampalle 0–5.Getty Images

Montreal kuuluu siihen sarjaan joukkueita, joiden on vaikea nähdä menestyvän NHL:n lopputurnauksessa. Se ei ole erityisen laadukas viisikkopelijoukkue ja kuitenkin samaan aikaan materiaaliltaan kapea joukkue operoi hyökkäyssuuntaan usein nallipyssyillä. Muista kanadalaisista Toronto, Vancouver ja Winnipeg ovat sen sijaan joukkueita, joilla on ollut suuria vaikeuksia pitää vastustaja pois laatupaikoilta.

Mikäli sitoutuminen viisikkopeliin ontuu, menestystä harvoin tulee.

Loppukaneetiksi voitaneen todeta, että vaikka koronakesän vuoksi edessä ovat arvaamattomat pudotuspelit, jääkiekon tärkeimmät lainalaisuudet eivät ole kadonneet mihinkään: lätkä on koronatauon jälkeenkin pienten yksityiskohtien joukkuepeli, missä joukkueen edun tulisi aina ajaa yksilön edun edelle.

Vaikka kyseessä on itsestään selvä klisee, yllättävän usein juuri tästä perusasiasta jää monen joukkueen tekeminen ontumaan.

Voi siis hyvin olla, että myöhemmin syksyllä kannua nostelee jokin ison kertoimen joukkue. Varmaa kuitenkin on, ettei Lord Stanleyn pokaali lähde moniongelmaisten matkaan tälläkään kertaa.

Lue myös:

NHL-kausi viedään loppuun Edmontonin ja Toronton kuplissa – Yle Urheilu kertoo mihin keväällä jäätiin ja mistä jatketaan

Nashvillen suomalaismaalivahdit nollasivat Dallasin NHL:n harjoitusottelussa – "Meillä on kaksi maalivahtia, jotka pystyvät auttamaan meitä voittoon"

Kommentti: Olli Juolevi nostettiin superlupaukseksi, nyt kovia kokenut suomalainen taistelee vihdoin paikasta NHL:ään

Suomalaiset jälleen vakuuttavia NHL:n harjoitusotteluissa – Teräväinen ja Donskoi maalinteossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat