Maailmantilaston kakkosmies Kim Amb jahtaa Kuortaneen keihäskisassa 30 vuotta vanhaa Ruotsin ennätystä – ymmärtää ruotsalaisiin kohdistuvia rajoituksia : "En ole katkera"

Keihäänheittäjä Kim Amb heitti viime viikonloppuna Saksassa uuden ennätyksensä, 86,49.

Kuortane
Kim Amb
Kim Amb haluaa rikkoa Kuortaneella 30 vuotta vanhan Ruotsin ennätyksen. AOP/ Robert Eklund

Ruotsalaiset eivät perinteisesti ole olleet itänaapurinsa kaltaista keihäskansaa. Kuortaneella kisaavista keihäänheittäjistä parhaan tuloksen tällä kaudella on kuitenkin tehnyt Kim Amb, joka saapui Suomeen hurjassa iskussa. Viime viikonloppuna rikkoontui henkilökohtainen ennätys, kun Saksan Zweibrückenissä keihäs kaarsi lukemiin 86,49. Tulos on maailmanlistalla tämän vuoden toiseksi paras.

– Olen pystynyt harjoittelemaan hyvin läpi talven. Minulla oli joitakin hyviä kilpailuja viime vuonna. Tunsin, että se on lähellä. Saksassa kaikki meni erittäin hyvin ja vihdoinkin tein sen, Amb kertasi Yle Urheilulle.

Lukuisista loukkaantumisista urallaan kärsinyt Amb paranteli viime vuonna ennätystään useaan otteeseen. Viime viikonloppuna oma ennätys parani jälleen 49 senttimetrillä. Kuortaneella tarkoitus on kuitenkin kaunistella taas omaa ennätystä – ja mahdollisesti myös Ruotsin ennätystä. Patrik Bodenin vuonna 1990 Austinissa heittämä 89,10 oli jopa aikanaan maailmanennätys. Maailmanennätystä Boden sai pidellä vain muutaman kuukauden, mutta yksikään ruotsalainen ei ole onnistunut 30 vuoteen heittämään pidemmälle.

– Olen hyvässä kunnossa. Uskon, että kapasiteettiä on heittää joitakin metrejä pidemmälle. Ruotsin ennätys on mielessäni ja on selvää, että haluan rikkoa sen.

Kuortaneella muutamaan otteeseen kisannut 30-vuotias ruotsalainen kertoo aina viihtyneensä hyvin ja nauttineensa yleisön kannustuksensa ja miellyttävästä ympäristöstä.

– Tänä vuonna yleisöä ei ole yhtä paljon kuin tavallisesti, mutta uskon, että he jotka tulevat, pitävät ääntä. Tämä on fantastinen kilpailu, jossa järjestelyt ovat aina toimineet todella hyvin. Tämä on yksi suosikkikilpailuistani, Amb hehkutti.

Saksaan pääsi Suomea helpommin

Ruotsalaisten kisaaminen myös Kuortaneella oli epävarmaa maan koronatilanteen vuoksi. Ruotsista ei vielä pääse matkaamaan Suomeen vapaasti, ja länsinaapurista saapuville suositellaan 14 päivän karanteenia. Kisajärjestäjät olivat kuitenkin hankkineet ruotsalaisille työluvan, ja matka järjestyi – joskin tietyin ylimääräisin toimenpitein.

– Saksaan ei tarvinnut tehdä hirveästi ylimääräistä, se oli lähinnä vain matkustaa sinne. Tänne tarvitsimme työluvan, täytyi käydä koronatestissä ja lisäksi tarvitsimme vielä lääkärintodistuksen, että olimme oireettomia. Tehtävää oli vähän enemmän kuin tavallisesti, Amb kertoi.

Moni maa on suhtautunut nyrpeästi ruotsalaisturisteihin, sillä maa valitsi koronapandemian suhteen alusta alkaen varsin löyhähkön linjan. Ruotsissa vahvistettuja koronatartuntoja on ollut yli 80 000 ja kuolleita yli 5 700. Perjantaina uusia tartuntoja ilmoitettiin 322.

Amb ei kuitenkaan koe, että ruotsalaisia kohdeltaisiin epäreilusti.

– On tylsää, ettemme voi matkustaa. Mutta jos kaikki tekevät osansa, häviää virus nopeammin kuin jos vähät välittäisimme siitä. Ymmärrän säännöt ja rajoitukset. En ole katkera, en todellakaan, Amb päättää.

Kuortaneen kilpailua voi seurata lauantaina TV2:sta ja Yle Areenasta kello 17.30 alkaen.

Lue myös:

Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl pääsi Suomeen kilpailemaan ja lupasi heittää kunnon siivun – "Olen aika vahva, mutta tekniikka on ollut 50–50"

Neziri on valmis panemaan ennätyksensä romukoppaan, Korte starttaa Kuortaneella SE-murskajaiset mielessään – "Olen tosi pettynyt, jos se ei mene"

Topi Raitanen on kaivannut muilta haastetta ja Kuortaneella sitä on luvassa: "Kaipaan sitä, että pääsee myös jojottamaan letkassa"

Saksan keihästähti Johannes Vetter on tällä hetkellä mieluummin Kuortaneella kuin Tokiossa – käden lihasvamma saattaa estää täysitehoisen heittämisen

Kuortaneelle matkaa viikonloppuna yleisurheilun kärkinimiä ympäri Eurooppaa – koronarajoitukset eivät pidättele ruotsalaisia tai tshekkejä: "On suositeltu, että heillä on testi tehtynä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat