1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Topi Raitanen juoksi ajan, joka on suomalaisittain harvinaista herkkua – sai kiriapua kansainvälisiltä huippumenijöiltä: "Se sytyttää meikäläisen"

Topi Raitanen alitti 1500 metrillä ajan 3.40 ja ylsi tavoitteeseensa. Myös Joonas Rinne pääsi lähelle himoittua rajaa.

Kuva: AOP

Keskimatkan juoksija Topi Raitanen pääsi jahtamaansa 3.40:n alitukseen Kuortaneen GP-kisojen 1500 metrillä. Raitanen, 24, oli aiemmin kesällä harmitellut sitä, ettei hän kotimaan kisoissa saanut riittävää kiriapua, jota peesaamalla huipputulos olisi helpompi saavuttaa.

Nyt Kuortaneella käytiin todellista kansainvälisen tason kilpajuoksua, kun Raitanen taisteli kalkkiviivoille asti voitosta Belgian Ismael Debjania vastaan.

Kiihtyvävauhtisessa kilvassa ajan 3.38,88 kellottanut suomalainen ei aivan onnistunut nappaamaan voittoa, mutta kohensi omaa ennätystään puolisentoista sekuntia. Debjani, jonka ennätys on kova 3.33,70, voitti kilpailun kenttäennätyksellä 3.38,57.

Raitanen ei ollut suorituksestaan yllättynyt, sillä 3.40:n alitus oli ollut HKV:n juoksijan tavoitteena jo tovin aikaa. Harjoitukset ovat sujuneet nousujohteisesti läpi kesän.

– Tulos on ollut siitä kiinni, että saa kisapäivänä hyvän vireen ja kisan rakenteen oikein. Tuli helposti kyllä loppu. Yksi hidas pätkä siihen juoksuun tuli, mutta tiesin, että jos juoksu on yhtään formussa, niin viimeinen 300 metriä tulee lennokkaasti.

Raitanen myöntää, että täpärä tappio belgialaiselle "jäi hieman kaivelemaan".

– Oli kivaa taistella kisan voitosta, että ei niinkään katsota 100 metrin välein kelloa. Nyt juostiin juoksukisaa. Se kyllä sytytti meikäläisen.

Viimeksi kahdeksan vuotta sitten

Raitasen takana nähtiin toinen hieno suomalaissuoritus, kun Joonas Rinne paransi ennätystään kaksi sekuntia aikaan 3.40,47 ja oli kisassa neljäs. Kärkikuusikosta kaikki paitsi Debjani juoksivat ennätyksensä.

Olikin lähellä, etteivät Raitanen ja Rinne tehneet samaa temppua kuin Niclas Sandells ja Mikael Bergdahl heinäkuussa 2012. IK Falkenin seurakaverukset alittivat kumpikin 3.40 samassa kisassa Lapinlahdella.

Sandells on viimeisin suomalaisjuoksija, joka on juossut 1500 metriä alle 3.40. Se tapahtui kahdeksan vuotta sitten.

Tuolloin Sandells kellotti Suomen kaikkien aikojen kolmosajan 3.36,88. Suomen ennätys on olympiavoittaja Pekka Vasalan 3.36,33 Münchenin olympiafinaalista 1972.

Vaikka Raitasen ja Vasalan ajoilla on eroa vain noin 2,5 sekuntia, on kaikkien aikojen tilastossa heidän välissään kymmenen miestä. Raitanen sujahti tilastossa kahdella sadasosalla estejuoksun SE-miehen, Jukka Keskisalon,edelle.

3000 metrin esteitä päämatkanaan juokseva Raitanen pääsee mielimatkalleen seuraavan kerran 11. elokuuta Turun Paavo Nurmen kisoissa. Mukana on tuttuja kilpaveljiä kahden vuoden takaisesta EM-finaalista.

Raitasen este-ennätys 8.21,47 on juuri Paavo Nurmen kisoista viime vuodelta. Hänet on jo valittu ensi kesälle siirrettyihin Tokion kesäolympialaisiin.

Lue myös:

Topi Raitanen on kaivannut muilta haastetta ja Kuortaneella sitä on luvassa: "Kaipaan sitä, että pääsee myös jojottamaan letkassa"

Korte jälleen pika-aitojen ykkönen – aika 12,88 oli SE-naiselle pettymys: "En ole tyytyväinen"

Henry Manni kelasi Euroopan ennätyksen – "Tiesin, että tämä on mahdollista"

Suomen keihäsmiehet pettyivät rajusti Kuortaneella – kyynärpäävaivainen Vetter voittoon lähes 87-metrisellä